Policija je zaprla območje okoli domovanja ubite družine. Foto: EPA
Policija je zaprla območje okoli domovanja ubite družine. Foto: EPA
Saad Al Hili
Britanski preiskovalci od sobote preiskujejo 1,85 milijona evrov vredno hišo Al Hilijevih. Foto: EPA
Preiskava umora v Alpah

Kot poroča Guardian, se je novica o štirikratnem umoru ob vasi Chevaline v francoskih Alpah znašla na četrtkovih naslovnicah v Veliki Britaniji (in drugod po Evropi), ne pa tudi v Franciji. Libération, vodilni levičarski francoski dnevnik, je o pokolu na kratko poročal na 14. strani pod naslovom "Nepojasnen pokol v Haute-Savoie", medtem ko je njegov tekmec, desnosredinski Le Figaro, zgodbo uvrstil na 8. stran.
Pomagalo ni niti to, da je bila četrta žrtev, kolesar, domačin. "Angleški mediji ponoreli", so zapisali v Aujourd'huiju, kjer niso pozabili omeniti, da je bil britanski tisk "predvsem sarkastičen do policijskih metod" in njene naivnosti, saj da so preiskovalci potrebovali kar osem ur, da so pod trupli odkrili štiriletno deklico.
Je pa v nasprotju s tiskanimi mediji francoska televizija o zgodbi poročala precej bolj na široko. A vseeno jih je ob tem najbolj presenetil naval britanskih medijskih ekip v zaspano alpsko vasico. Državni tožilec Eric Maillaud je bil tako po treh dneh že vidno utrujen od vseh vprašanj britanskih novinarjev. "Zakaj je to pomembno?" je vprašal več kot enkrat na vsakodnevnih tiskovnih konferencah. Ko so ga vprašali, kaj bi priče lahko videle, je zmogel obupano odgovoriti le še: "Morda so nekateri ljudje videli Marsovce. Res ne vem."

Snov ni bila nevarna
Policija je medtem v domu ubite družine Al Hilli odkrila "potencialno eksplozivne snovi", zato je evakuirala sosednje hiše in zaprla območje. Na pomoč v vas Claygate jugozahodno od Londona je prispela pirotehnična enota britanske vojske.

Policija je pozneje sporočila, da snov, ki so jo našli v hiši, ni bila nevarna. Okoliški prebivalci so se zato že lahko vrnili domov, policija pa je odprla tudi dve cesti, ki ju je preventivno zaprla. Preiskava hiše in vrta, ki se je začela v soboto, se medtem nadaljuje, preiskovanje pa se po poročanju britanskih medijev osredotoča predvsem na lopo na vrtu.

Sedemletnica zbujena iz kome
Francoska policija je medtem potrdila, da je bila starejša ženska, ki je bila ubita v skrivnostnem streljanju minuli teden nedaleč od vasi Chevaline v francoskih Alpah, 74-letna babica deklic, ki sta preživeli napad. V streljanju so bili poleg nje ubiti Saad al Hilli, njegova žena Iqbal in 45-letni kolesar Sylvain Mollier, ki se je tam menda znašel naključno. 74-letnica, Iqbalina mati, je bila švedska državljanka.

Starejšo hčer, sedemletno Zeinab, ki je bila v napadu ranjena, so v nedeljo prebudili iz umetne kome, vendar se še ne more pogovarjati s preiskovalci, ki poskušajo razvozlati okoliščine skrivnostnih umorov. Zeinab v bolnišnici v Grenoblu okreva po zlomu lobanje in strelni rani v ramo.

Njena mlajša sestra, štiriletna Zeena, ki ni bila poškodovana, se je osem ur nepremična skrivala v zadnjem delu avtomobila, v katerem so bili ubiti njena starša in babica. Zeena se je že vrnila v Veliko Britanijo, vendar preiskovalcem ni mogla povedati veliko o tem, kaj se je zgodilo na parkirišču v gozdu blizu vasi Chaveline.

Preiskava umora v Alpah