Filipinski predsednik je priznal svojo zmoto in napovedal vojno korupciji med policisti. Foto: Reuters
Filipinski predsednik je priznal svojo zmoto in napovedal vojno korupciji med policisti. Foto: Reuters
"Končajte brutalnost policije"
V zadnjih mesecih so vojno proti drogam spremljali tudi mnogi protesti zaradi policijskega nasilja. Foto: EPA

Zloglasno vojno proti drogam je Duterte napovedal že v svoji predsedniški kampanji. V tej čistki je bilo od lanskega julija umorjenih že več kot 7.000 ljudi, vsaj 2.500 v policijskih operacijah. Čeprav so aktivisti glasno opozarjali na mnoga neupravičena policijska posredovanja, tudi pobijanja članov nevladnih skupin, ki so kot prostovoljci pomagali v boju proti drogam, je Duterte do zdaj vedno branil policiste. Vsi umori naj bi se zgodili v samoobrambi. Vojna proti drogam bi se po predsednikovi prvotni napovedi morala končati do decembra lani, a je rok podaljšal do marca letos.

Samovoljna usmrtitev brez obsodbe
Na nedeljski novinarski konferenci je Duterte priznal, da je podcenjeval mrežo preprodajalcev drog, in napovedal, da se mora zdaj posvetiti pomembnejši problematiki, korupciji policistov. Incident, ki je vrgel tako slabo luč na filipinsko policijo, da ji tokrat niti Duterte ni mogel pogledati skozi prste, se je zgodil oktobra lani. Južnokorejski poslovnež Dži Ik Džu je bil zaradi suma preprodaje drog aretiran na svojem domu blizu Manile, filipinski policisti pa so od svojcev zahtevali odkupnino. Po plačilu odkupnine je policija brez uradne obsodbe osumljenca usmrtila z obešanjem. Tako soproga preminulega kot njegov odvetnik sta prepričana, da se poslovnež s preprodajo drog ni nikoli ukvarjal, usmrčen naj bi bil pa že pred zahtevkom po odkupnini.

Manilski policijski načelnik Ronald dela Rosa je po poročanju BBC-ja sporočil, da so v luči boja proti korupciji razpustili enote policistov za boj proti drogam. Prve enote policistov je Duterte tako že premestil na vojna območja na filipinskem jugu.

Duterteju se mandat izteče leta 2020.