Policisti naj bi izvajali akcije v Verviersu in Bruslju. Foto: EPA
Policisti naj bi izvajali akcije v Verviersu in Bruslju. Foto: EPA
Belgija
Evropske države so po napadih v Parizu okrepile varnostne ukrepe. Foto: EPA
V Belgiji naj bi preprečili teroristični napad

Obsežna operacija se je odvijala blizu središča mesta Verviers, od koder so očividci poročali o streljanju in eksplozijah. Policija je popolnoma zaprla območje okoli železniške postaje. Po operaciji so v nekaterih delih države poostrili varnostne ukrepe.

Generalni tožilec je pojasnil, da je posebna enota belgijske policije ubila dva človeka, ki sta na njih streljala med preiskavo več kot desetih domovanj tistih, ki so se vrnili z bojišč v Siriji. Po navedbah policije je skupina osumljencev pripravljala teroristične napade. Med pripadniki varnostnih sil ni bilo žrtev. Aretirali so enega človeka, ki je bil ob aretaciji ranjen.

Akcija tudi v Bruslju
Policijske racije naj bi potekale tudi v Bruslju, kjer so policisti na lovu za moškim, ki naj bi razkazoval orožje in v arabskem jeziku vzklikal verske slogane na postaji podzemne železnice.

Incident se je zgodil teden dni po napadih v sosednji Franciji, kjer so trije napadalci, ki so bili povezani z islamskimi skrajneži, ubili 17 ljudi. Belgijski mediji so poročali, da je bil del orožja, ki je bil uporabljen v napadih, kupljen v Bruslju.

Nekaj ur pred operacijo je belgijsko tožilstvo sporočilo, da so v povezavi z dobavo orožja Amedyu Coulibalyju, ki je v judovski trgovini v Parizu ubil štiri ljudi, prijeli enega človeka.

Maja lani so bili v napadu na judovski muzej v Bruslju ubiti štirje ljudje. Napadalec je bil francoski državljan alžirskega rodu, ki je leto dni preživel na bojišču v Siriji.

Od 11 milijonov prebivalcev Belgije jih je okoli šest odstotkov muslimanov, med katerimi oblasti v zadnjih letih zaznavajo širjenje skrajnih idej. Glede na prebivalca je Belgija v samem vrhu po številu državljanov, ki se bojujejo na strani upornikov v Siriji. Poznavalci ocenjujejo, da se tam bori med 250 in 400 Belgijcev.

V Belgiji naj bi preprečili teroristični napad