'Obstaja več trdnih dokazov, da je aretirani Nemmouche kriv za napad v muzeju,' je dejal francoski tožilec. Foto: Reuters
'Obstaja več trdnih dokazov, da je aretirani Nemmouche kriv za napad v muzeju,' je dejal francoski tožilec. Foto: Reuters

Mehdija Nemmoucha so aretirali na železniški postaji v Marseillu na jugu Francije. V svojem kovčku je imel puško kalašnikovko in pištolo, torej podobna kosa orožja, kot sta bila uporabljena v napadu v bruseljskem muzeju, po katerem so okrepili varnost okoli vseh judovskih institucij v Belgiji.

Nemmouche je francoski državljan z dolgo policijsko kartoteko, saj je bil v zaporu že petkrat. "Med zadnjim bivanjem v ječi je izražal ekstremistična islamska nagnjenja. 31. decembra leta 2012, tri tedne po prihodu na svobodo, je odpotoval v Sirijo, kjer je več kot leto dni preživel z različnimi uporniškimi skupinami in džihadističnimi terorističnimi združenji," je po aretaciji dejal pariški tožilec Francois Molins.

Francoski predsednik Francois Hollande je aretacijo potrdil in izjavil, da je Francija odločena ustaviti napade džihadistov. "Nadzirali bomo džihadiste in zagotovili, da ne bodo naredili nikakršne škode, potem ko se vrnejo iz boja, ki ni njihov in nikakor ni naš."

Nemmouche se bo moral zagovarjati zaradi umora, poskusa umora in posedovanja orožja, kar naj bi bilo vse povezano s teroristično dejavnostjo. Po aretaciji še ni spregovoril.

V Belgiji živi okoli 42.000 pripadnikov judovske skupnosti, od tega polovica v Bruslju. Po napadu so se takoj pojavili namigi, da je imel napadalec antisemitski motiv.