Slika Colleen LaRose iz leta 1997. Foto: EPA
Slika Colleen LaRose iz leta 1997. Foto: EPA

50-letna Colleen LaRose, ki se je v muslimanko spreobrnila prek svetovnega spleta, je bila že leta 2009 obtožena sodelovanja z Al Kaido pri sicer neuspelem terorističnem napadu na Švedskem, kjer so želeli ubiti švedskega karikaturista Larsa Vilksa, ki je leta 2007 ujezil muslimane, ko je v svojih karikaturah preroka Mohameda upodobil s pasjim telesom.

LaRose je leta 2009 odpotovala v Evropo, kjer naj bi sodelovala pri načrtovanem umoru umetnika, ki bi ga morala šestkrat ustreliti v prsi. Ker so njeni mentorji, ki so delovali iz Pakistana in so jo zvabili v Evropo, z napadom zavlačevali, je LaRosova po šestih tednih obupala in se vrnila domov, kjer so jo nato v Philadelphii aretirali.

Pri izreku kazni je sodnica upoštevala štiri leta, ki jih je že preživela v zaporu, zato jih bo morala odsedeti le še šest. Ker je na sojenju priznala krivdo in se opravičila za slepo sledenje svojim mentorjem in ker je sodišču pomagala pri nekaterih drugih s terorizmom povezanih primerih, se je izognila dosmrtni kazni.

"LaRosova še vedno predstavlja grožnjo družbi"
Kljub temu je sodnica Jennifer Arbittier Williams povedala, da je razmišljala o dolgi zaporni kazni za LaRosovo, saj je bila kljub njenemu sodelovanju z oblastmi še vedno "grožnja za družbo". "To je proces, ki ga ljudje spremljajo," je povedala Williamsova in dodala, da je imela LaRosova velik vpliv na javnost in na medije, ker s svojimi zelenimi očmi in svetlimi lasmi ni ustrezala tipični predstavi džihadista. "Srhljivo za ljudi je bilo, ko so spoznali, da je LaRosova svoja radikalna stališča sprejela iz ZDA prek svetovnega spleta," je še povedala Williamsova.