Predsednik spodnjega doma poslancev je zavrnil predlog, da bi v parlamentu ukinili vodene oglede, saj bi to pomenili
Predsednik spodnjega doma poslancev je zavrnil predlog, da bi v parlamentu ukinili vodene oglede, saj bi to pomenili "temen dan za demokracijo". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Poslance skrbi predvsem dejstvo, da se vsak teden najmanj pet Britancev odpravi na bojišče v Irak ali Sirijo, kjer se bojujejo z Islamsko državo (IS). Do zdaj naj bi se za ta korak odločilo najmanj 500 državljanov Velike Britanije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Informacijo so poslanci izvedeli na enem izmed skupnih sestankov z varnostno službo.

Strah pred kanadskim scenarijem
Ob strelskem napadu na parlament v Kanadi pred štirimi dnevi, v katerem sicer ni bil nihče ranjen, je laburistični poslanec Barry Sheerman od predsednika angleškega spodnjega doma Johna Bercowa zahteval, da se omeji število turističnih ogledov parlamenta.

Kanadski premier Stephen Harper je po napadu dejal, da gre za teroristično dejanje in zagotovil, da se Kanada ne bo pustila ustrahovati, vendar pa, kot kaže, islamski teroristi z incidentom niso imeli ničesar. Kanadska policija je potrdila, da je bilo streljanje osamljeni primer in da je imel napadalec, 32-letni Michael Zehaf Bibeaua, ki je predtem ubil enega vojaka, težave z mamili in kriminalom.

"Parlamenta za javnost ne bomo zaprli"
Predsednik spodnjega doma Bercow je že zavrnil predlog, da bi parlament popolnoma zaprli za namene vodenih ogledov, saj da je ta dovolj dobro varovan in se kanadski scenarij v Londonu ne bi mogel zgoditi. "Če bo kdaj nastopil dan, da bodo ljudje raje o parlamentu brali s klikom na gumb miške, kot da bi ga videli v živo, potem bo nastopil temen dan za demokracijo ... Takšne propagandistične zmage teroristom ne smemo dovoliti," je dejal v pogovoru za The Mail on Sunday.

Poslancem hitra varnostna lekcija
A informacija je očitno vendarle zaskrbela varnostno službo v parlamentu, ki je poslancem namenila kratek posvet glede ravnanja v primeru, če bi se že zgodil oborožen vdor v parlament. Prav tako so nekoliko spremenili varnostni protokol, saj bi v primeru napada kontrolo prevzela policija.

"Če slišite streljanje, se zavarujte; skupaj z drugimi se umaknite v prostor, ki ga zabarikadirajte," je eno izmed navodil varnostne službe poslancem, ki jim je predlagala tudi, da imajo v pisarni gumb za rdeči alarm, doma pa si priskrbijo t. i. varno sobo, v katero se lahko umaknejo pred morebitnimi vsiljivci.