Obama in Kennedy lani med predvolilno kampanjo Obame. Kennedy je v predvolilni kampanji oz. v boju za nominacijo demokratske stranke podprl Obamo in ne Hillary Clinton. Njegovo potezo so takrat mnogi videli kot predajo politične bakle mlajši generaciji. Foto: Reuters
Obama in Kennedy lani med predvolilno kampanjo Obame. Kennedy je v predvolilni kampanji oz. v boju za nominacijo demokratske stranke podprl Obamo in ne Hillary Clinton. Njegovo potezo so takrat mnogi videli kot predajo politične bakle mlajši generaciji. Foto: Reuters
Edward Kennedy in Desmond Tutu
Edward Kennedy in južnoafriški škof Desmond Tutu leta 1985. Foto: Reuters

Obama, ki ga je Kennedy v predvolilnem boju trdno podpiral, je sporočil, da se mu je ob novici o njegovi smrti "strlo srce". "Končalo se je pomembno poglavje v naši zgodovini. Naša država je izgubila velikega voditelja, ki je nadaljeval delo svojih padlih bratov in postal najboljši ameriški senator našega časa."

Ameriška ikona
Predstavnik senatne večine oz. vodja senata Harry Reid je dejal, da je bilo zanj najbolj razburljivo v življenju ravno delo s Kennedyjem. "Bil je prijatelj, služil je javnosti in bil je ameriška ikona. Medtem ko žalujemo za njim, se bomo posvetili načelom, ki jim je tako predano posvetil svoje življenje."

Britanski premier Gordon Brown je dejal, da bo za Kennedyjem žalovala prav vsaka celina. "Po svetu je bil spoštovan kot senator vseh senatorjev. V svetu je bil vodilni mož v boju za izobrazbo otrok in zdravstveno nego, verjel je, da ima prav vsak otrok pravico do možnosti, da popolnoma uresniči svoj potencial." Nekdanji britanski premier Tony Blair pa je dejal, da je bil Kennedy osebnost, ki je vzpodbujala občudovanje, spoštovanje in predanost po vsem svetu.

Velik patriot
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je bil Kennedy prijatelj 30 let, velik patriot, velik borec za boljši svet in velik prijatelj Izraela.

Kalifornijski guverner in republikanec Arnold Schwarzennegger, ki je poročen s Kennedyjevo nečakinjo Mario Shriver, pa je zapisal, da je bil Kennedy borec za socialno enakopravnost in politična ikona. "Teddy je našo državo navdihoval s svojo predanostjo zdravstveni reformi, socialni enakopranosti in svojo vdanostjo javnemu delu."

Svet je vodil
Nekdanja prva dama ZDA, sicer soproga že pogojnega Ronalda Regana, Nancy Regan je sporočila, da sta bila skupaj s svojim možem kljub drugačnim političnim pogledom zelo blizu Kennedyjevi družini. "V zadnjih letih sva s Tedom našla skupni jezik glede raziskav z izvornimi celicami in sama sem ga imela za zaveznika in dragega prijatelja. Pogrešala ga bom."

Republikanski senator Orrin Hatch pa je dejal, da so ZDA izgubile velikega odraslega državnika, predanega javnega uslužbenca in vodjo senata. "In danes sem izgubil dragocenega prijatelja," je še povedal Hatch.