Trije bratje Edwarda Kennedyja so bili ubiti. Foto: EPA
Trije bratje Edwarda Kennedyja so bili ubiti. Foto: EPA
Edward Kennedy in Winnie Mandela
Edward Kennedy in Winnie Mandela leta 1995 v Johanesburgu. Foto: Reuters
Edward Kennedy in Willy Brandt
Edward Kennedy in zahodnonemški kancler Willy Brand leta 1989 pri berlinskem zidu. Na zidu ju opazujeta vzhodnonemška vojaka. Foto: Reuters
Victoria in Edward Kennedy
Edward Kennedy z ženo Victorio, potem ko je bil leta 1994 izvoljen za svoj šesti mandat v senatu. Foto: Reuters

Bil je eden najvplivnejših senatorjev, hkrati pa je bil njegov staž v senatu tudi eden najdaljših v ameriški zgodovini. Zagovarjal je liberalne vrednote, znan pa je bil tudi kot popoln kongresni pogajalec. Maja lani so mu zdravniki postavili diagnozo: rak na možganih. Pokopali ga bodo v soboto na pokopališču v Arlingtonu blizu njegovih dveh bratov.

Znan je bil pod psevdonimom Teddy, sicer pa je bil brat umorjenega predsednika Johna Kennedyja, ki je bil ubit leta 1963, in senatorja Roberta Kennedya, ki je bil umorjen leta 1968, v času, ko je kandidiral za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Njihov brat Joe Kennedy je umrl kot pilot v drugi svetovni vojni.

"Izgubili smo nezamenljivega glavnega člana naše družine in veselo luč naših življenj, a njegovi vera, optimizem in vztrajnost bodo za vedno živeli v naših srcih," je v izjavi za javnost sporočila njegova družina.

Skoraj pol stoletja v senatu
Prvič je bil v senat izvoljen leta 1962, zasedel pa je mesto svojega brata Johna. Sprva so nanj gledali kot na manj izkušenega politika, ki slovi le zaradi svojega imena. A v skoraj polstoletja, ki ga je preživel v senatu, je postal eden najbolj produktivnih senatorjev. Pomagal je krojiti zakonodajo v sodelovanju s politiki tudi nasprotne republikanske stranke in sprejeti zakone za zaščito človekovih pravic, pravic delavcev, povečati večjo zdravstveno varnost, nadgraditi javne šole, povečati pomoč študentom in zavirati širjenje jedrske oborožitve. "Veliko je še za postoriti," je povedal leta 2006, pri tem pa nadaljeval, da je najbolj pereč problem nepravičnost, ki se še naprej kaže na vseh ravneh življenja.

Boj za predsednika
Leta 1969 so mnogi menili, da bo po umoru brata Roberta nadaljeval boj za predsedniški položaj, a si je možnosti zmanjšal, saj je takrat po neki nočni zabavi avto, ki ga je vozil, zgrmel z mosta v Massachusettsu, pri tem pa se je utopila mlajša ženska. Kennedyjev ugled je bil močno načet, saj so oblasti sporočile, da nesreče ni prijavil. Priznal je, da je zapustil mesto nesreče in dobil pogojno kazen.

Leta 1980 se je vseeno opogumil in sprejel boj za nominacijo demokratske stranke, ki pa ga je izgubil proti Jimmyju Carterju. S tem porazom so poniknile tudi vse njegove ambicije za predsedniški položaj in sprijaznil se je s sedežem v senatu.

Priljubljen tudi med republikanci
Letos so pri publikaciji Capitol Hill objavili raziskavo med republikanskimi člani senata, ki so dejali, da je Kennedy demokrat, s katerim je najlažje delati in da zna gledati na stvari z dveh plati. Tudi republikanec John McCain ga je označil za najučinkovitejšega senatorja v trenutkih, ko so potrebni rezultati.

Zaradi bolezni je bil v zadnjem času veliko odsoten pri delu v kongresu. "Lev senata", kot so ga mnogi poimenovali, je začel pri hoji uporabljati palico, ker pa je hodil na terapije in delo hkrati, je bil pogosto videti utrujen.

Kljub temu je ostal zvest, kot je sam imenoval, "načelu mojega življenja," ki je bilo uvedba zdravstvenega zavarovanja za vse državljane. Pomagal je sestaviti osnutek predloga zakona 2,5 milijarde vrednega načrta za ameriški zdravstveni sistem.