Razmere v Egiptu se po odstopu Mubaraka še niso povsem umirile. Foto: Radio Slovenija
Razmere v Egiptu se po odstopu Mubaraka še niso povsem umirile. Foto: Radio Slovenija
Habib el Adli
El Adli naj bi bil odgovoren za policijsko nasilje nad protestniki. Foto: EPA

"Ni se zgodilo," je Habib El Adli dejal o obtožbah o pranju denarja in nezakonitem prilaščanju javnih sredstev. El Adlija so aretirali skupaj z nekaterimi drugimi ministri sredi februarja, nekaj dni po tem, ko je nekdanji predsednik Hosni Mubarak po več dneh velikih protestov odstopil s svojega položaja.

Pred sodiščem v Kairu, na katerem se je začelo sojenje, je varovanje poostreno, zbralo se je tudi okoli 100 članov družin žrtev protestov. "Ljudje zahtevajo usmrtitev morilca," so vpili. Nekdanji minister je obtožen tudi, da je ukazal streljanje na protestnike na trgu Tahrir v Kairu, osrednji točki protestov proti Mubaraku. Zaslišanje El Adlija so odložili na 2. april, ker je obramba zaprosila za več časa, da se pripravi.

V napadu na policijsko stavbo trije ranjeni
V Aleksandriji so protestniki napadli stavbo notranje varnostne službe, ki jo krivijo za nekatere najhujše kršitve človekovih pravic v času vladanja Mubaraka. Okoli tisoč ljudi je zahtevalo, da člani varnostne službe pridejo iz stavbe, v nasprotnem primeru so zagrozili, da bodo vdrli v stavbo, proti kateri je bilo vrženih nekaj zažigalnih bomb, štiri policijske avtomobile pa so zažgali.

Člani varnostne službe znotraj stavbe so streljali na jezno množico in ranili najmanj tri ljudi. Protestniki so nato vdrli v stavbo in se spopadli s policisti, preden so posredovale vojaške sile in prevzele nadzor nad stavbo.