Tretjina Egipčanov se je rodila potem, ko je bil Mubarak na oblasti že 15 let. Foto: Reuters
Tretjina Egipčanov se je rodila potem, ko je bil Mubarak na oblasti že 15 let. Foto: Reuters
Hosni Mubarak
Mubarak je četrti predsednik Egipta postal 14. oktobra 1981 po atentatu njegovega predhodnika Anvarja El Sadata. Preden je vstopil v politiko, je bil karierni oficir v egiptovskih letalskih silah. Foto: EPA
Egipčani vztrajajo: Mubarak, odidi
Zadnji egiptovski faraon vztraja na oblasti

Mubarak "nima nobenega zaupnika ali svetovalca, ki lahko resnično govori v njegovem imenu", je leta 2009 zapisala ameriška ambasadorka v Egiptu Margaret Scobey v eni izmed depeš, ki jih je razkril WikiLeaks, poroča CNN. Thomas Barnett iz skupine Wikistrat je bil še slikovitejši. "Naj vam povem štiri najstrašljivejše besede v arabskem jeziku, ki jih poznam: Egipt po Hosniju Mubaraku."


Mubarak je med svojo vladavino hitro nevtraliziral vsakršno konkurenco svoji oblasti, na ministrska mesta pa imenoval tehnokrate, ki niso imeli svojega političnega zaledja.


Za glavnega favorita za Mubarakovega naslednika je do zdaj veljal njegov mlajši 47-letni sin Gamal, o katerem so celo govorili, da utegne očeta naslediti še pred letošnjimi septembrskimi predsedniškimi volitvami. Proti Gamalu govori tudi njegovo pomanjkanje vojaških izkušenj – za razliko od očeta ni bil nikoli vojaški častnik in se ne more zanašati na podporo vojske. Poznavalci so si enotni, da je po protestih ime Mubarak preveč omadeževano, da bi sin nasledil očeta. Če ne sin, kdo potem?

Sulejman od podpredsednika do predsednika?
Mubarak je peti dan množičnih protestov, ko je ugotovil, da javnost odločno nasprotuje tovrstnemu "dedovanju" predsedniškega položaja, za svojega podpredsednika – prvega v vseh letih njegove vladavine – imenoval Omarja Sulejmana, ki je s tem postal velik kandidat za novega predsednika.

El Baradej pripravljen voditi tranzicijo
Človek v središču opozicije – Mohamed El Baradej – je že napovedal, da je pripravljen voditi prehodno vlado. Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko orožje (IAEA) je v tujini zelo cenjen in bi bil sprejemljiv kot predsednik. Nekateri v Egiptu mu sicer zamerijo pozen prihod na sceno – v domovino se je z Dunaja vrnil šele v četrtek.

Kot morebitni novi predsednik se omenja še en v tujini znan in cenjen Egipčan – generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, nekdanji egiptovski zunanji minister, ki pa javno ni namignil, da bi ga predsedniško mesto zanimalo.

Za zdaj sicer ne kaže, da bo 82-letni Mubarak, pogosto imenovan zadnji egipčanski faraon, odšel brez boja.

Egipčani vztrajajo: Mubarak, odidi
Zadnji egiptovski faraon vztraja na oblasti