Z razglasitvijo izrednih razmer so imele egiptovske varnostne sile neomejena pooblastila. Foto: EPA
Z razglasitvijo izrednih razmer so imele egiptovske varnostne sile neomejena pooblastila. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja so preklic razglasili dva dni pred iztekom predvidenega roka, potem ko je o tem odločilo administrativno sodišče.

Izredne razmere in policijsko uro so uvedli 14. avgusta, ko so varnostne sile iz protestniških taborov v Kairu na silo odstranile privržence Mursija, ki so tam vztrajali več tednov in zahtevali vrnitev vodje Muslimanske bratovščine na oblast. Takrat je umrlo več sto ljudi.

Ukrep bi moral veljati samo en mesec, a ga je vlada 12. septembra podaljšala za dva meseca.

Mursi na sodišču
Z omenjenim ukrepom so lahko varnostne sile brez nalogov aretirale ljudi in preiskovale domove. Glavna tarča so bili voditelji Mursijeve Muslimanske bratovščine, s katero so v zadnjih mesecih obračunale od vojske nastavljene začasne oblasti, ki obljubljajo novo ustavo in volitve.

Oblasti so napovedale, da bodo po preklicu izrednih razmer in policijske ure na glavne prometnice in v mestna središča napotile pripadnike varnostnih sil.

Mursiju trenutno sodijo za domnevno napeljevanje k poboju protestnikov pred predsedniško palačo leta 2012. Na zatožni klopi so tudi drugi vplivni člani gibanja, ki so obtoženi spodbujanja nasilja.

Številni so se predvsem v Kairu pritoževali, da policijska ura škoduje poslovanju, in to v času, ko se vlada trudi oživiti gospodarstvo in ustvariti nova delovna mesta.