Muslimanska bratovščina je napovedala nadaljevanje protestov, dokler Mursi ne bo spet predsednik. Foto: EPA
Muslimanska bratovščina je napovedala nadaljevanje protestov, dokler Mursi ne bo spet predsednik. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja je bilo v Kairu slišati streljanje, v centru mesta pa so odjeknile tudi eksplozije. Policija je uporabila tudi solzivec, s katerim je islamističnim protestnikom poskusila preprečiti dostop do trga Tahrir. Prav tako naj bi množico poskušali obvladati s streli v zrak s pravimi naboji.

Kot navaja vodja egiptovske reševalne službe Haleda al Hatiba, so bili v Kairu po zadnjih podatkih ubiti štirje protestniki, še kakih 40 je bilo ranjenih.

Pred današnjimi spopadi sta policija in vojska poostrili nadzor nad ključnimi deli glavnega mesta, vključujoč trg Tahrir, središče protestov tako proti Mursijevemu režimu kot proti njegovemu predhodniku Hosniju Mubaraku. Mursijevi podporniki so danes zahtevali tudi maščevanje za nasilno izpraznitev trga Raba al Adavija, v kateri je avgusta umrlo več sto ljudi.

Stopnjevanje protestov
Mursijevi podporniki so napovedali stopnjevanje protestov pred nedeljsko 40. obletnico vojne z Izraelom leta 1973. Mursi je bil sicer julija odstavljen s položaja v vojaškem udaru, odtlej pa je bilo v državi ubitih že več sto ljudi.

V zadnjih dveh mesecih je bilo tudi pridržanih na tisoče pripadnikov Muslimanske bratovščine, nekaj vidnih članov tega gibanja, med njimi tudi sam Mursi, pa je pridržanih in obtoženih spodbujanja k nasilju in umorom. Oblasti to represijo predstavljajo kot boj proti terorizmu.