Kerry je egiptovskemu kolegu dejal, da je Egipt pomemben partner ZDA. Foto: Reuters
Kerry je egiptovskemu kolegu dejal, da je Egipt pomemben partner ZDA. Foto: Reuters
Egipt
Mursija vojska še vedno zadržuje na neznanem kraju. Foto: EPA

Kerry je najvišji ameriški predstavnik, ki je najbolj poseljeno arabsko državo obiskal, potem ko je vojska z oblasti na začetku julija odstavila izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, kar je vodilo do protestov njegovih privržencev in spopadov z varnostnimi silami, v katerih je umrlo na stotine ljudi.

Čeprav ZDA vojaške odstavitve Mursija niso označile za državni udar, pa so vseeno zamrznile precejšen del vojaške pomoči Egiptu, kot to veleva ameriška zakonodaja v primerih, ko gre za nasilen prevzem oblasti.

Sojenje Mursiju
Vojska je po strmoglavljenju voditelja Muslimanske bratovščine imenovala začasno oblast, ki je nato začela obračunavati z gibanjem in prepovedala njegove dejavnosti.

Kerry se je med nekajurnim obiskom v Kairu srečal z egiptovskim kolegom Nabilom Fahmijem in mu dejal, da je Egipt pomemben partner ZDA, s katerim je Washington zavezan k sodelovanju. Kar se zgodi v Egiptu, je po njegovem mnenju pomembno tako za regijo kot za ZDA.

Kerry je Egipt obiskal nekaj dni pred začetkom sojenja Mursiju in še 14 vplivnim članom Muslimanske bratovščine zaradi obtožb o spodbujanju nasilja. Ameriški državni sekretar je poudaril nujnost, da so vsi Egipčani deležni poštenega in transparentnega sojenja.

S turisti in vlagatelji prihajajo službe
Visoki ameriški gost se je zavzel za ustavitev vsega nasilja in pozval k napredku do polne demokracije, pri čemer je za vse pomembno, da Egipt dobi ustavo, ki bi zaščitila vse prebivalce.

"Zgodovina je dokazala, da so demokracije stabilnejše, sposobnejše in uspešnejše kot katera koli druga alternativa," je dejal Kerry in izpostavil, da s stabilnostjo prihajajo tudi tuji turisti in vlagatelji, s tem pa delovna mesta za Egipčane.

Naslednja postaja za Kerryja na devetdnevni turneji bo savdska prestolnica Riad, kjer bo skušal popraviti rahlo skrhane odnose z ZDA, ki jim Savdska Arabija očita neučinkovitost pri reševanju krize v Siriji.