Pogled na kairski trg Tahrir drugi dan po Mubarakovem odstopu. Foto: EPA
Pogled na kairski trg Tahrir drugi dan po Mubarakovem odstopu. Foto: EPA
Policisti zahtevajo višje plače in zaščito pred pregonom. Foto: EPA
Kairo
Nekaj sto protestnikov še vztraja na trgu Tahrir in pravi, da se ne bodo umaknili, dokler vojska ne bo uresničila svojih obljub. Foto: Reuters
Kairo
Številni prostovoljci so v soboto čistili trg Tahrir in njegovo okolico. Foto: Reuters
V Egiptu še vedno napeto

Sporočila je tudi, da bo začasno ustavila izvajanje ustave. S tem je izpolnila dve temeljni zahtevi protestnikov, ki so zahtevali demokratične reforme v državi.

Vrhovni svet vojske je na državni televiziji ljudem sporočil, da bo ostal na oblasti šest mesecev oziroma do izvedbe predsedniških in parlamentarnih volitev. Napovedal je tudi oblikovanje posebnega odbora, ki bo pripravil zahtevane spremembe ustave, nato pa bodo o teh spremembah odločali ljudje na referendumu.
V Egiptu se je danes prvič po odstopu Mubaraka sestala tudi vlada, premier Ahmed Šafik pa je ob tem napovedal, da je prednostna naloga vlade znova vzpostaviti mir v državi po skoraj treh tednih protestov.
Spet v ustaljene tirnice
Življenje v državi se sicer počasi umirja, protestniki pa se umikajo z ulic. Prostovoljci so v soboto odstranjevali smeti, šotore, zažgane avtomobile in druge odpadke, ki so se na trgu Tahrir nabrali v 18 dneh protestov, ljudje in podjetja pa so se že pripravili za začetek dela na nedeljo, ki je po stari egiptovski tradiciji prvi dan tedna in za Egipčane tudi prvi delovni dan v tednu. Svoja vrata bodo tako odprle vse trgovine in banke, znova pa naj bi začela delovati tudi borza.

Vojska skušala odgnati protestnike, a ti vztrajajo
Egiptovska vojska je vkorakala na trg Tahrir v središču Kaira, ki je bil prizorišče množičnih protestov, in nekaj sto protestnikov, ki še vztrajajo, pozvala, naj zapustijo trg, ki so ga po več kot dveh tednih znova odprli za promet. Protestniki pa nočejo oditi in zahtevajo, naj vojska dokaže, da je Egipt po odstopu Mubaraka resnično zavezan demokraciji. "Vojska je hrbtenica Egipta. Rešitev ni ta, da bi nas zgolj odstranili s trga, ampak morajo ugoditi našim zahtevam in izpeljati reforme," je za agencijo Reuters povedal eden izmed protestnikov.

Opozicijske skupine, ki so organizirale proteste in zahtevajo takojšnje oblikovanje demokratične vlade, so protestnike pozvale, naj za zdaj zapustijo ulice egiptovskih mest. Nova množična zborovanja so napovedali že za petek, na njih pa naj bi preverili, ali je vojska izpolnila obljube. Kot je povedal eden od vodij opozicije, je bila odprava režima Hosnija Mubaraka le prva stopnja egiptovske revolucije, zdaj pa je na vrsti težja naloga, oblikovanje pravičnega in svobodnega političnega sistema, ki si ga želijo Egipčani.

Policisti zahtevajo zaščito
Poleg tega pa se je zdaj v Kairu na protestih pred poslopjem notranjega ministrstva zbralo tudi okoli tisoč policistov, ki zahtevajo višje plače in zaščito pred pregonom, potem ko so konec januarja skušali zatreti protivladne proteste, pri čemer so bili ubiti številni protestniki.

Ugled egiptovske policije je zaradi tega močno načet, mnogi Egipčani pa jo vidijo kot brutalno in koruptivno, medtem ko vojska med državljani uživa zaupanje, saj je pripomogla k odstopu predsednika Mubaraka. Vojska je protestirajoče policiste skušala razgnati, pri tam pa je bilo slišati nekaj opozorilnih strelov.

Vojska obljubila prenos oblasti, danes se bo sestala vlada
Vojska je v soboto sporočila, da bo vodila državo le, dokler ne bo oblikovan nov ministrski kabinet, in obljubila, da bo zagotovila miren prehod k civilni oblasti in da bo spoštovala vse regionalne in mednarodne sporazume. Ob tem sicer ni podala nobenega časovnega okvira za prenos oblasti, vendar državljani, pa tudi mednarodna skupnost, pričakujejo čimprejšnje svobodne in demokratične volitve.

Danes se bo prvič po spremembi na oblasti sestal premierjev kabinet, ki bi lahko ponudil prve odgovore na številna vprašanja o prihodnosti Egipta, premier Ahmed Šafik pa je ob tem dejal, da je prva prednostna naloga znova zagotoviti varnost državljanov.

Egipt kot zgled za druge države na Bližnjem vzhodu?
Odstavitev Mubaraka se je zapisala v egiptovsko zgodovino in začrtala novo, negotovo obdobje na Bližnjem vzhodu, kjer se avtokratski voditelji bojijo, da bi lahko dogajanje v Tuniziji in Egiptu sprožilo val protestov in uporov tudi v drugih predelih tega z nafto bogatega območja. V soboto so množični protesti že potekali v Alžiriji in v Jemnu, vse glasnejše pa postajajo zahteve po spremembah tudi v Maroku in Alžiriji.

V Egiptu še vedno napeto