Ljudje na ulicah Kaira ne morejo skriti veselja ob odstopu dolgoletnega predsednika. Foto: EPA
Ljudje na ulicah Kaira ne morejo skriti veselja ob odstopu dolgoletnega predsednika. Foto: EPA
Kairo
Časopisi so bili polni zgodb o uspehu protestnikov. Foto: EPA
Egipt po odstopu Mubaraka
Pogovor z Antonom Beblerjem
Vojska že sprejela prve ukrepe

Egiptovska vojska, ki je po odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka v petek prevzela oblast v državi, je sporočila, da bo vodila državo le, dokler ne bo oblikovan nov ministrski kabinet. Je pa vojska že sprejela nekatere ukrepe, odpravila nekatere omejitve in obljubila, da bo zagotovila miren prehod k civilni oblasti. Ob tem sicer ni podala nobenega časovnega okvira za prenos oblasti, a državljani, pa tudi mednarodna skupnost, zdaj pričakujejo čimprejšnje svobodne in demokratične volitve.

Vojska obljubila spoštovanje mednarodnih sporazumov
Vojska je zagotovila tudi, da bo spoštovala vse mednarodne sporazume, kar naj bi pomirilo mednarodno skupnost, predvsem ZDA in Izrael. V izjavi, ki jo je na egiptovski televiziji prebral eden od višjih predstavnikov vojske, so zagotovili, da bo "Egipt spoštoval vse regionalne in mednarodne obveze in sporazume", med njimi tudi mirovno pogodbo z Izraelom iz Camp Davida iz leta 1979.

Vojska je skrajšala policijsko uro, ki jo je Mubarak vpeljal 28. januarja in ki je veljala od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj, tako da ta zdaj velja le še med polnočjo in 6. uro zjutraj. Poleg tega je vojska sedanjim in nekdanjim članom vlade prepovedala potovanje v tujino brez dovoljenja.

Ljudem iz Mubarakovega režima preprečili pobeg
Predstavnik letališča v Kairu je povedal, da obstaja seznam sedanjih in nekdanjih članov Mubarakovega režima, ki ne smejo zapustiti države brez dovoljenja državnega tožilca ali vrhovnega sodišča oboroženih sil. Ob tem je pojasnil še, da se minister za informiranje Anas el Fiki ni vkrcal na letalo za London, potem ko je slišal za prepoved. "Namen teh ukrepov je preprečiti ljudem iz prejšnjega režima, da bi pobegnili," je še pojasnil predstavnik letališča.

Državna radiotelevizija je v sporočilu za javnost objavila, da bo od zdaj poročala pošteno in nepristransko ter da bo njeno delo vodila resnica. Zaradi pristranskega poročanja v zvezi z demokratičnimi prizadevanji v državi je bila televizija deležna ostrih kritik, saj je demonstracije opozicije prikazovala, kot da jih usmerjajo sile iz tujine.

Protestniki še na trgu, prostovoljci ga že čistijo
Razmere v Egiptu, kjer je ponoči in še danes potekalo množično slavje, se počasi normalizirajo. Na osrednjem kairskem trgu Tahrir sicer še vedno vztraja na tisoče protestnikov, ki še vedno proslavljajo svoj uspeh in odstop predsednika Hosnija Mubaraka, a BBC poroča, da je na trgu in njegovi okolici že ogromna skupina prostovoljcev, ki so že začeli čistiti trg, ki je v zadnjih 19 dneh za nekatere protestnike postal že dom.

Ljudje počasi rušijo šotore, ki so jih postavili, prostovoljci odvažajo smeti, kamne in druge ostanke spopadov, vojska pa je umaknila barikade in enega izmed vhodov na trg odprla za promet. S trga so že umaknili tudi vsa zažgana vozila. Na to, da se Egipt vrača nazaj v normalno življenje, kaže tudi napoved, da se bo v sredo po skoraj treh tednih znova odprla egiptovska borza, ki so jo zaprli 30. januarja.

Svet pozdravlja odstop Mubaraka
Na odstop egiptovskega predsednika Mubaraka se še vedno vrstijo odzivi z vsega sveta. Zahodne sile so pozdravile odstop predsednika Mubaraka, egiptovsko vojsko, ki je začasno prevzela oblast, pa pozivajo k mirnemu in urejenemu prehodu v demokratično družbo.

Iz arabskih držav poročajo o navdušenju ob padcu že drugega režima v mesecu dni, množična praznovanja so tako potekala tudi na ulicah Tunizije, prve države, kjer so protestniki spodnesli avtoritarnega voditelja Ben Alija. Danes potekajo množični protesti v Alžiriji in Jemnu, spremembe pa ljudje zahtevajo tudi v Maroku in Jordaniji.

Izrael zaskrbljen, a pozdravlja namero spoštovanja pogodb
Precej zaskrbljeni nad dogajanjem pa so v sosednjem Izraelu, saj je bil Egipt pod Mubarakom dolga leta njihov edini zaveznik v regiji. Skrbi jih, da oblasti ne bodo prevzele demokratične sile, ampak Muslimanska bratovščina, zato bo Jeruzalem z zanimanjem spremljal dogajanje v Egiptu.

Je pa Izrael že pozdravil obljubo egiptovske vojske, da bo spoštovala mednarodne sporazume. "Dolgotrajni mirovni dogovor med Izraelom in Egiptom je veliko prinesel obema državama in je mejnik miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu," je namero vojske pozdravil izraelski premier Benjamin Netanjahu, finančni minister Yuval Steinitz pa je povedal, da je to dobro sporočilo, saj mir ni samo v interesu Izraela, ampak tudi Egipta.

Egipt po odstopu Mubaraka
Pogovor z Antonom Beblerjem
Vojska že sprejela prve ukrepe