Na trgu Tahrir je v ponedeljek vztrajalo le še nekaj protestnikov, ki jih je vojska kmalu pregnala. Foto: Reuters
Na trgu Tahrir je v ponedeljek vztrajalo le še nekaj protestnikov, ki jih je vojska kmalu pregnala. Foto: Reuters
Kairo
Trg Tharir, kjer so potekali najmnožičnejši protesti, se počasi prazni, vojaki pa pomagajo pri čiščenju. Foto: EPA
Vlada
Vlado bo do imenovanja nove še vodil premier Ahmed Šafik (v sredini). V ozadju na steni ne visi več portret nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. Foto: EPA

V Kairu stavkajo javni uslužbenci, zaposleni v bankah, javnem transportu in turizmu, pa tudi zaposleni na ministrstvih. Stavkajoči zahtevajo višje plače in protestirajo proti korupciji, agencija Reuters pa poroča, da se je na trgu Tahrir tako zbralo približno 2.000 stavkajočih, ki vihrajo z zastavami in so zaustavili promet na trgu.

Tuji mediji poročajo, da se bo morala egiptovska vojska po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka spopasti s pravim valom manjših stavk. Kot poroča BBC, so protesti in njihov uspeh navdihnili delavce, ki zdaj zahtevajo odstop svojih vodilnih in direktorjev, saj jih obtožujejo, da so krivi za primanjkljaje v podjetjih.

Mubarak je bolan
Egiptovski državni mediji poročajo, da Mubarak, ki je v petek odstopil z mesta predsednika, trpi za "resnim psihološkim stanjem", a zanika, da bi bil dolgoletni predsednik v komi. Egipčasnik dnevnik Al Masri Al Joum je namreč poročal, da je 82-letnik resno bolan in da je padel v komo, potem ko je zaradi pritiska protestnikov podal odstopno izjavo. Provladni dnevnik Al Gomhuria, sklicujoč se na vir blizu Mubaraka piše, da dolgoletni voditelj zavrača zdravljenje. Egiptovski veleposlanik v ZDA je za televizijsko mrežo NBC izjavil, da je prejel informacije, da je Mubarak "morda nekoliko slabega zdravja". Mubarak je bil lani na zdravljenju v Nemčiji, kjer so mu odstranili žolčnik, po nekaterih navedbah pa naj bi imel raka.

Vojska je že napovedala, da bo prepovedala vsa zasedanja sindikatov in drugih organizacij, prepovedala bo stavke in tako Egipčanom ukazala, naj se vrnejo na delo. Začasni premier Šafik je ob tem dodal, da morajo Egipčanom zagotoviti vrnitev v normalno življenje in poskrbeti, da bodo zadovoljili vse njihove osnovne potrebe, od kruha v trgovinah pa do zdravstvenega zavarovanja.

S trga odšli vsi protivladni protestniki
Razmere v Egiptu, ki je bil zadnje tedne prizorišče množičnih protivladnih protestov, se počasi umirjajo. Protestniki, ki so v nedeljo še vztrajali na osrednjem trgu Tahrir, češ da ga ne bodo zapustili, dokler vojska ne bo izpolnila svojih obljub in zagotovila prenosa oblasti, so se umaknili in vrnili v vsakdanje življenje.

Po poročanju tujih medijev je na trgu v ponedeljek dopoldne vztrajala le še manjša skupina najodločnejših protestnikov, ki pa jim je vojska ukazala, da se morajo umakniti s trga, ali pa jim grozi aretacija, tako da je pred kratkim trg zapustil še zadnji protestnik.

Ukrepi, ki jih je do zdaj sprejela egiptovska vojska:
- vojska je obljubila referendum o ustavnih amandmajih v dveh mesecih;
- ustavili so izvajanje ustave;
- sestavili bodo novo ustavo in jo predložili na referendum;
- vrhovni vojaški svet bo državo vodil do volitev, ki naj bi jih izpeljali v šestih mesecih;
- začasna vlada pod vodstvom Ahmeda Šafika bo delovala do imenovanja nove;
- razpustili so oba domova parlamenta;
- vojaški svet bo v prehodnem obdobju sprejemal zakone;
- spoštovali bodo regionalne in mednarodne sporazume;
- skrajšali so policijsko uro;
- obljubili so, da bodo zagotovili miren prehod k civilni oblasti;
- sedanjim in nekdanjim članom vlade so prepovedali potovanje v tujino brez dovoljenja.

Vojska v nedeljo razveselila protestnike
Egiptovska vojska je v nedeljo sporočila, da bo razpustila parlament in najpozneje v šestih mesecih izpeljala nove volitve. Obljubili so tudi, da bodo začasno ustavili izvajanje ustave, sestavili novo in jo predložili na referendum, kar je Egipčane izjemno razveselilo, saj so tako izpolnili dve temeljni zahtevi protestnikov, in sicer demokratične reforme v državi in prekinitev vezi z nekdanjim režimom predsednika Hosnija Mubaraka.

Trenutna egiptovska ustava je napisana tako, da je številnim strankam in skupinam preprečevala, da bi nastopile na volitvah, tako da je bil egiptovski parlament vedno poln pripadnikov Mubarakove Narodne demokratske stranke (NDP), ki so zlahka preglasovali vse preostale poslance.

Pripadnik opozicije Ajman Nur, ki se je leta 2005 z Mubarakom potegoval za predsedniško mesto, je vojaško vodstvo in njihove ukrepe opisal kot zmago za revolucijo, zdaj že nekdanji premier Ahmed Šafik, ki bo vlado vseeno začasno vodil do imenovanja nove, pa je povedal, da je zdaj njegova glavna naloga zagotoviti varnost v državi.