Za zdaj so iskalne ekipe našle dele letala in prtljage, ne pa tudi trupa letala. Foto: Reuters
Za zdaj so iskalne ekipe našle dele letala in prtljage, ne pa tudi trupa letala. Foto: Reuters

Airbus A320 s 66 ljudmi na krovu je bil na poti iz Pariza v Kairo, ko je nad Sredozemskim morjem izginil z radarjev. Sisi je dejal, da trenutno še ne morejo potrditi nobene konkretne teorije, kaj je povzročilo strmoglavljenje letala.

Preiskovalci so za zdaj ugotovili le, da so tri minute pred prekinitvijo stika z letalom zaznali dim na več mestih v letalu. Sistem je pokazal, da so ob 2.26 po krajevnem času dim zaznali najprej na stranišču airbusa A320, minuto pozneje pa še na elektroniki. Letalo je zadnje sporočilo oddalo ob 2.29, štiri minute pozneje pa je bila izgubljena vsa komunikacija z njim.

Različne teorije
Zaradi omenjenih podatkov so si strokovnjaki precej enotni, da je na letalu najverjetneje izbruhnil požar, kar izključuje ugrabitev ali sumljivo dogajanje v pilotski kabini.

Egiptovski minister za civilno letalstvo meni, da je večja verjetnost, da je za strmoglavljenje kriv terorizem kot tehnična napaka, a Sisi opozarja, da bo ugotavljanje vzroka tragedije lahko dolgotrajno in da so mogoči "vsi scenariji".

Egiptovska vojska je v soboto objavila fotografije rešilnih jopičev, osebnih predmetov, sedežev in razbitin, ki so jih našli nedaleč od Aleksandrije. Našli so tudi kose prtljage in dele trupel, ne pa še trupa letala in črnih skrinjic s podatki o letu.