Erdogan si prizadeva, da bi v Turčiji uvedel predsedniški sistem in s tem sebi podelil večja pooblastila. Foto: Reuters
Erdogan si prizadeva, da bi v Turčiji uvedel predsedniški sistem in s tem sebi podelil večja pooblastila. Foto: Reuters

"Pomnožili bomo naše potomce. Govorijo o načrtovanju prebivalstva, kontracepciji. Nobena muslimanska družina ne bi smela imeti takega pristopa. Nihče ne bi smel posegati v božje delo. Najpomembnejšo vlogo pri tem imajo matere," je Erdogan povedal v govoru, ki ga je neposredno prenašala televizija.

Erdogan velja za predanega vernika, s svojimi stališči pa je že velikokrat sprožil kritike skupin za pravice žensk in opozicijskih nasprotnikov. Tako ni prvič, da je poudaril vlogo žensk pri rojevanju otrok, hkrati pa zavrnil zahodno razmišljanje o enakopravnosti spolov. Kontracepcijo je celo primerjal z izdajo.

"Ženska kot mati"
Že od svojega prihoda na oblast leta 2003 kot premier in zadnji dve leti kot predsednik države se Erdogan zavzema za večjo vlogo islama v turški družbi, kar je privedlo do sporov z zagovorniki sekularne države, ki izhajajo iz tradicije ustanovitelja sodobne turške države Mustafe Kemala Atatürka.

Ob letošnjem praznovanju mednarodnega dneva žensk ob 8. marcu je Erdogan dejal, da bi morala biti ženska predvsem mati, pri tem pa kritiko usmeril v zahodni kapitalistični sistem, ki po njegovem mnenju v pehanju za dobiček zasužnjuje ženske.

Nekateri Erdoganovo držo povezujejo s tem, da se je v zadnjih letih močno povečalo nasilje nad ženskami v Turčiji, vključno z umori med zakonskimi partnerji.