Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Erjavec je na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ponovil stališče Slovenije, da podpira rešitev ukrajinske krize z dialogom. Foto: Twitter
VIDEO
Karl Erjavec na obisku v...

Dodaj v

Erjavec: memorandum ne bo vplival na projekt Južni tok v Sloveniji

Ruska ministra Lavrov in Nikiforov bosta v kratkem obiskala Slovenijo
30. maj 2014 ob 21:47,
zadnji poseg: 30. maj 2014 ob 22:21
MMC RTV SLO, STA

Poleg dvostranskega sodelovanja sta bili glavni temi pogovorov slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in njegovih ruskih sogovornikov plinovod Južni tok in ukrajinska kriza.

Erjavec se je med obiskom v Moskvi srečal z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, s katerim sta razpravljala predvsem o krizi v Ukrajini. Lavrov je poudaril, da si Moskva prizadeva, da bi jo rešili s političnim dialogom, bi bilo pa pomembno, da bi novi ukrajinski predsednik ustavil napade ukrajinske vojske na vzhodu in jugu Ukrajine. Erjavec je Lavrovu ponovil stališče Slovenije, da Ljubljana podpira rešitev z dialogom in zagovarja ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Gospodarsko sodelovanje držav se krepi
Vodja slovenske diplomacije je govoril tudi z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, s katerim sopredsedujeta medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje med državama. Naslednje zasedanje omenjene komisije bo konec leta v Sloveniji, obisk pa sta izkoristila za skupen pregled programa zasedanja. Ob tem sta tudi potrdila, da je sodelovanje med državama zelo uspešno. Lani sta imeli državi blagovno menjavo v višini dveh milijard dolarjev, za prihodnje leto pa napovedi kažejo, da se bo še povečala za nekaj sto milijonov dolarjev.

V povezavi s plinovodom Južni tok je Erjavca zanimalo predvsem to, kaj pomeni podpis memoranduma z Avstrijo. Od ruskega sogovornika je dobil zagotovilo, da to ne bo vplivalo na realizacijo tega projekta v Sloveniji.

Lavrov in Nikiforov kmalu v Sloveniji
Minister je še razkril, da Lavrov 8. julija prihaja v Slovenijo na odprtje razstave, ki bo posvečena vsem ruskim žrtvam na slovenskem ozemlju, zlasti iz prve in druge svetovne vojne. Minister Nikifirov pa bo 27. julija prišel na slovesnost ob Ruski kapelici na Vršiču.

Minister zavrača kritike opozicije
Ob tem je Erjavec zavrnil očitke opozicije glede njegovega obiska v Rusiji. Kot je pojasnil, EU ni sprejela nobenih sankcij, predvsem ne gospodarskih in tudi ne nobene prepovedi srečanj ali stikov ministrov. "Celo več, na zadnjem Evropskem svetu, ki se ga je udeležila predsednica vlade, je bilo celo dano napotilo, da naj se vzpostavi čim več stikov in pogovorov z rusko stranjo. Te kritike jemljem kot neutemeljene," je še dejal Erjavec.

Ministrov obisk v Rusiji bo tema izredne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki bo 5. junija. Izredno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
ID
# 30.05.2014 ob 22:02
Koristno za Slovenijo in pohvalna poteza Erjavca. Slovenija naj začne misliti na lastni interes. Če smo majhni še ne pomeni, da ne moremo ohraniti suverenosti, čeprav nas bo majhnost vedno nekoliko omejevala in do določene mere diktirala politiko v skladu z velesilami.
ALFAinOMEGA
# 30.05.2014 ob 21:57
Erjavec: memorandum ne bo vplival na projekt Južni tok v Sloveniji

Tako je Erjavec.
Mi moramo misliti predvsem nase in na dobre odnose z vsemi.
ferit
# 30.05.2014 ob 23:20
Potem, ko so si Nemci kljub izjemnemu nasprotovanju Poljakov in Baltov zgradili svoj Severni tok, in Francozi ustrajajo na prodaji najsodobnejših ofenzivnih desantnih helikopter-nosilk, ZDA pa so itak zavezniki in tesni gospodarski partnerji z nekaterimi najbolj nedemokratičnimi in tiranskimi režimi (namih Savdova A.) naj bi mi se odpovedali svojim vitalnim gospodarskim interesom in dobrim odnosom.... v imenu "mednarodnega prava", "NATA", "Zahoda", "pravic" bla bla bla...
Pa nekateri so res ali ubrisani. Ali res že verjamejo lastni propagandi ali pa je to prirojena hlapčevska drža.

ZDA, Nemci, Francozi... vsi bi kaznoval Rusijo... samo ne na svoj račun... ampak na naš... in da je SDS pripravljen na to je res sramota. To naj bi bila desna stranka?
FOAB
# 30.05.2014 ob 22:33
lahko si samo želimo, da nekoč tudi na desnici dobimo pragmatičnega politika, ki bo delal za integriteto države in nacionalni interes. Ne pa tega koruptivno-lobističnega podaljška Bruslja. Za koga dela šef SDS, lahko le ugibamo.
peglezn
# 30.05.2014 ob 22:41
Velik plus za Korla. Končno poteza s hrbtenico, ne pa neko klečeplazenje a la Rupel ...
thr0l
# 30.05.2014 ob 22:51
Čeprav Erjavca ne prebavljam najbolje, se je po mojem mnenju odlično izkazal v vprašanju Rusije in Ukrajine oz. Zahoda. Še dobro, da ni na oblasti SDS, ker jim očitno slovensko-rusko gospodarsko sodelovanje nič ne zanima. Ali še slabše, Rupel, ki bi sodeč po njegovih izjavah, Rusijo kar napadel.
muki-1
# 30.05.2014 ob 22:56
Ob tem je Erjavec zavrnil očitke opozicije glede njegovega obiska v Rusiji.

Kaj točno je bistvo kritik?....SDS je vodil katastrofalno zunanjo politiko do Rusije, ki je imela za posledico odpoved srečanj na najvišji ravni med državama. Bili smo samo marioneta ZDA.
Korošec
# 30.05.2014 ob 22:46
Naj se gredo sankcije tisti, ki si to lahko privoščijo, Slovenija pa se naj gre zdrav razum, zakaj bi morali naši ljudje nastradat in se žrtvovat zaradi zakulistnih igric nekih velesil, katerih 90% populacije niti ne ve kje je Slovenija.
komsomolec
# 30.05.2014 ob 21:57
Lani sta državi zabeležili blagovno menjavo v višini dveh milijard dolarjev,
za prihodnje leto pa napovedi kaže, da se bo še povečala za nekaj sto milijonov dolarjev.

Izredno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS.

Zdaj vidite kdo ovira gospodarski razvoj Slovenije!
Brez
ferit
# 30.05.2014 ob 23:28
Čisto tako, Janša se je nekaj primerjal z Orbanom in celo nekateri nasprotniki v Sloveniji, ga primerjajoz njim... Samo si ne bi morala biti bolj različna. Orban je nacionalist, naj je to za koga slabo ali dobro, ddejstvo je, da poskuša zagovarjat Madžarske interese in je zelo nezaupliv do Bruslja, Washingtona... Recimo v tej krizi z Rusi, se nič ne psotavlja proti Rusom ampak poskuša ohraniti vse skupne rojekte (recimo novo jedrsko elektrarno)... Naši kvazi desničarji v SDS pa samo iščejo tujca, ki bi jih potrpljav. Res sramota. Katastrofa ko dobiš v vodstvu enega izmed političnih polov, ljudi, ki jim interesi lastne države in neka samostojna politika ne pomenijo nič ampak se počutijo pomembne, če jih pohvalijo v prestolnicah pomembnih tujih držav.
križnik
# 30.05.2014 ob 23:04
Bravo Erjavec. Takšne ljudi potrebuje Slovenija. Želimo si še takšne pokončne in poštene drže ne pa hlapčevanje v lastno škodo tujcu čigar dejanja so nemoralna, pokvarjena in vsega obsojanja vredna.
el CARTEL
# 30.05.2014 ob 23:55
SDS je bodisi užaljena, ker se njihovi predstavniki ne morejo slikati z lavrovom ali pa je še bolj žalostna, ker Južni tok pač ni ameriški..

za slovenijo pa je denar denar in niso ravno važne SDS-ovske fobije in njena pretirana ustrežljivost ZDA.
spomnimo se depeš, kjer janša - takratni predsednik vlade - pravi ameriškemu veleposlaniku, da bi on osebno zelo rad poslal vojake v afganistan tudi na bojne operacije, a da ne more zaradi javnosti..
muki-1
# 30.05.2014 ob 23:06
http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenija-za-odlocno-izjavo-proti-ruski-akciji/245957

Depeša veleposlaništva ZDA iz Stockholma razkriva, da je bila Slovenija del skupine držav, ki je od Sveta Evrope zahtevala ostro obsodbo Rusije po vojni z Gruzijo avgusta 2008. Slovenijo je takrat vodila vlada Janeza Janše, v kateri je mesto zunanjega ministra zasedal Dimitrij Rupel.
Dimitrij Rupel se je odzval na klic MMC-ja in dejal: "Osebno se ne spominjam skupine desetih držav in se tudi ne spominjam, da bi skupaj kaj podobnega izvedli oz. predlagali. Odnosi Slovenije z Rusijo so bili ravno v tem času na najnižji ravni po osamosvojitvi. Medržavni odnosti in stiki so se ohladili po skrivnostni odpovedi srečanja Vladimir Putin - Janez Janša
ferit
# 31.05.2014 ob 07:49
bist deppat

Saj je del novice, da je SDS proti obisku.
Poleg tega večinoma stranke ne komentirajo vsakega obiska zunanjega ministr in so se tokrat pri SDS odločili izpostaviti, sami so izbrali, da bodo pridobivali volilce na politiki, ki daje geostrateška preigravanja med ZDA, Nemčijo, Francijo, Rusijo... pred naše konkretne ekonomske odnose.
Jaz sem ogorčen. Vem pa da boste nekateri pa za to, da ogrozimo miljardo našega izvoza (5%) in povečamo brezposelnost, zapremo dobro stoječe tovarne in pademo zopet v recesijo in bankrot... Svojo službo daš za "principe zahodnega sveta"? Ker verjemi, ti politiki, ki se sedaj oglašajo svoji ne bodo ogrozili, oni se napajajo iz proračuna, naje..l bodo delavci in realni sektor.
Nekako se mi zdi, da nam večini videti zadovolstvo v očeh Mussomelija, Rasmunsena in Van Rumpoja ne odtehta gospodarske škode za Slovenijo.
Kako se lahko neka resna stranka, ki se še deklerira kot desna postavi tako proti lastnim interesom mi ni jasno.
bondi
# 31.05.2014 ob 00:16
Erjavec je na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ponovil stališče Slovenije, da podpira rešitev ukrajinske krize z dialogom.

Ko diplomat reče, da se zavzema za dialog pomeni, da nima stališča. Dialog je samoumevna dilomatska floskula.
Slovenija stališča nima, ambak sledi jenki ukazom, kot slepa kura.
manrose.
# 30.05.2014 ob 23:59
Pravilno. Podpiram. Le tako naprej. Strmeti moramo k zglednemu sodelovanju z Rusko federacijo in povečati gospodarsko menjavo. Dvostranski odnosi Rusije z neko tretjo neevropsko državo, so stvar Rusije in te države.

Vsi ti nemočni glasovi, ki prihajajo od neke politične skupine iz Slovenije, ne bodo vplivali na ničesar, prav tako pa nimajo nobene politične moči, da bi preprečili karavani sodelovanja, da se nemoteno premika naprej.
Ori
# 31.05.2014 ob 06:01
Zanima me kakšne nadaljnje ukaze glede Erjavčevega obiska v Rusiji, je prejela SDS od ameriške ambasade?
manrose.
# 31.05.2014 ob 00:05
Sicer so pa vsi pozivi SDS-a povsem nesmiselni, saj stranka, ki jo vodi pravnomočno obsojena oseba, ne more predstavljati kredibilno politično opcijo. Če ima zaupanje svojih članov, je pač to stvar teh članov, ne Slovenije in njenih državljanov.
el CARTEL
# 30.05.2014 ob 23:56
Naj se gredo sankcije tisti, ki si to lahko privoščijo

še ena velesila, kot je nemčija, si jih ne more privoščit..

mi pa se igramo igrice kot da nam ruski trg ni pomemben.
erjavec bi se moral malce bolj priklonit in kušniti lavrova na tazadnjo, ker sploh gradi južni tok čez slovenijo..
jarovit
# 30.05.2014 ob 23:27
Odnosi Slovenije z Rusijo so bili ravno v tem času na najnižji ravni po osamosvojitvi. Medržavni odnosti in stiki so se ohladili po skrivnostni odpovedi srečanja Vladimir Putin - Janez Janša
____________________________________
Tusi so se pozanimal kdo in kaj je tale JJ, pa so na podlagi tega rekli njet.
jurica
# 31.05.2014 ob 04:03
A ZDA še prodaja Coca-Colo v Rusiji ?
mb128
# 31.05.2014 ob 10:50
Eh, pustite Janšo in njegove. On bo tako ali tako popljuval vse kar ni po njegovo. Tako je to, če smatraš da si one and only. Mogoče bi pomagalo to da bi ga preprosto ignorirali. Potem pa naj razpreda še naprej če mu bo v veselje. Glede južnega toka. Ni problem memorandum, problem je Eu sama, ki, kolikor čitam tuje medije, južnemu toku ni naklonjena. Favorizirajo pac Nabuco zaradi naših dobrih prijateljev in zaveznikov američanov, ki jim je, kolikor berem tuje medije, gospodarstvo stagniralo za 1% v prvem kvartalu letošnjega leta. Kako to da tega podatka ni objavil noben naš medij?!
kučkučki
# 30.05.2014 ob 23:24
mah od švabov tak nič nimamo več
tipko
# 31.05.2014 ob 20:33
celoten posnetek pogovora med Erjavcem in Lavrovom

link do posnetka
šurda
# 31.05.2014 ob 09:29
Bogi Karl Viktor Erjavec, ko se vrne v Slovenijo, SDS bo
zahtevala še eno izredno sejo parlament, v tem so rekorderji !
jarovit
# 31.05.2014 ob 08:32
@bist deppat
# 31.05.2014 ob 07:32
Novica o Korlu, ki je sel v Rusijo 3/4 komentatorjev spet pljuva po Jansi in sds. Ocitno se jim ni jasno, da bolj kot pljuvajo, vec pristasov pridobiva sds ... Ljudje so enostavno siti tega pljuvanja ... Res siti!!
--------------------------
A še kar dežuje......prošnje za sprejem v stranko mislim. Ni mi jasno zakaj se tega ne veseliš.
Ristoh
# 31.05.2014 ob 08:07
"Mene in moje upokojence boli pipec za Ukhajince, jaz in moji upokojenci hočemo južni tok. Pa še volitve bodo in ne bi rhad popušil. Kdo bo pa potem skrhbel za moje upokojence."
jarovit
# 30.05.2014 ob 23:30
EDIT
Tusi = Rusi
bist deppat
# 31.05.2014 ob 08:37
Zivimo v demokraciji in vsak ima pravico do svojega "prav". Abosluto "prav" pa ne obstaja. Ce bi obstajal oz. bi ljudje, ki tukaj tako vehamentno in zagrizeno komentirajo in vsiljujejo svoj "prav" bili dejansko tudi prav, potem predlagam, naj gredo na LJ borzo in ustvarijo milijone!
bist deppat
# 31.05.2014 ob 07:32
Novica o Korlu, ki je sel v Rusijo 3/4 komentatorjev spet pljuva po Jansi in sds. Ocitno se jim ni jasno, da bolj kot pljuvajo, vec pristasov pridobiva sds ... Ljudje so enostavno siti tega pljuvanja ... Res siti!!
taprav gorenc
# 30.05.2014 ob 23:12
kdo bo temu nakladaču verjel
nikator
# 30.05.2014 ob 22:25
zna pa vplivat na mcdonald's al pa coca colo v sloveniji
Kazalo