Erjavec je bil na spoznavnem obisku pri italijanskem kolegu. Do zdaj je v okviru predstavitvenih obiskov obiskal Hrvaško, Avstrijo in Italijo, v petek pa bo obiskal Madžarskem. Foto: EPA
Erjavec je bil na spoznavnem obisku pri italijanskem kolegu. Do zdaj je v okviru predstavitvenih obiskov obiskal Hrvaško, Avstrijo in Italijo, v petek pa bo obiskal Madžarskem. Foto: EPA
Karl Erjavec in Giulio Terzi Di Sant'Agata
Ministra sta v počastitev 20. obletnice diplomatskih odnosov med Ljubljano in Rimom odprla razstavo Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo. Foto: EPA
Erjavec v Rimu

Karl Erjavec in Giulio Terzi Di Sant'Agata o odprtih vprašanjih podrobneje nista spregovorila. "To ni bil namen bilaterale. Sem pa izpostavil problematiko Primorskega dnevnika, ker je pereča. Minister Terzi je dejal, da bo zadevo preučil," je po pogovorih povedal Erjavec.

Erjavec je italijanskega kolega seznanil tudi s problematiko gradnje plinskih terminalov, vračanja umetnin, zaseženih pred in med drugo svetovno vojno in po njej ter tudi s financiranjem manjšine. Terzi je po Erjavčevih besedah obljubil, da bodo pogledali vprašanje financiranja manjšin, glede terminalov pa je dejal, da je za te odgovoren italijanski minister za okolje Corrado Clini.

Clini je pred časom predlagal vzpostavitev posebnega omizja vseh zainteresiranih strani glede plinskih terminalov, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki Ljubljane in Zagreba. Erjavec je predlog podprl, je pa izpostavil nasprotovanje Slovenije projektu gradnje terminalov zaradi negativnih čezmejnih okoljskih učinkov in nasprotovanje Trsta gradnji terminalov.

Javno-finančnim temam se nista izognila
Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih in drugih mednarodnih temah, razprava pa je bila osredotočena predvsem na krepitev povezovanja Slovenije in Italije v evropskem okviru.

"Seveda se nisva mogla izogniti javno-finančnim temam. Ministra sem seznanil z ostrimi rezi, ki nas čakajo v okviru rebalansa proračuna, ki jih je morala sprejeti tudi Italija," je povedal Erjavec. Vodja slovenske diplomacije je podprl pobudo Italije, da je treba za razrešitev gospodarske krize spodbujati tudi gospodarsko rast in ne le varčevati. V tem okviru sta spregovorila tudi o možnem gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Italijo.

O odprtih vprašanjih bodo ministri obeh držav spregovorili na koordinaciji ministrov, ki bo predvidoma junija v Ljubljani.

Erjavec v Rimu