Sporazum Ceta je podpisan. Foto: Reuters
Sporazum Ceta je podpisan. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker meni, da EU in Kanada s podpisom Cete postavljata nove mednarodne standarde za prostotrgovinske sporazume. Foto: Reuters
V Bruslju bo danes potekal vrh EU in Kanade, na katerem bodo podpisali trgovinski sporazum Ceta, kljub nasprotovanju večjega dela evropske javnosti. Foto: Reuters
EU in Kanada podpisala Ceto
Vendarle podpisali sporazum EU-Kanada

Sporazum je v imenu Kanade podpisal premier Justin Trudeau, v imenu EU-ja pa sta sporazum poleg Junckerja podpisala še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsedujoči Svetu EU-ja Robert Fico. Sporazum se bo začasno začel uporabljati po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar je predvideno za december oziroma januar, potem pa bo sledil proces ratifikacije v nacionalnih parlamentih.

Z uveljavitvijo celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma Ceta bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU-jem in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno, Ceta pa naj bi tudi spodbudila rast in povečala število novih delovnih mest na obeh straneh Atlantika. EU in Kanada sta ob Ceti podpisala tudi sporazum o strateškem partnerstvu, s katerim želita poglobiti sodelovanje na zunanjepolitičnem področju.

Juncker: Postavljamo mednarodne standarde
Juncker je ob tem dejal, da EU in Kanada postavljata mednarodne standarde za druge prostotrgovinske sporazume. Juncker je dejal tudi, da sporazuma v preteklih dneh, ko so potekala pogajanja v Belgiji, niso spreminjali. Dodali so zgolj skupno razlagalno izjavo k sporazumu, ki, tako Juncker, upošteva vse pomisleke.

Tusk je priznal, da pot do podpisa sporazuma Ceta ni bila lahka. "A kot pravi kanadski pregovor - potrpljenje je drevo, katerega korenine so grenke, sadež pa sladek."

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström pa je poudarila, da večina ljudi v Evropi podpira prosto trgovino, vendar so prisotni tudi pomisleki. V prihodnje bo treba evropske državljane vključiti v razpravo že v zgodnji fazi, prisluhniti njihovim pomislekom, jih povabiti za pogajalsko mizo in zagotoviti še več transparentnosti in vključenosti, je še dejala komisarka.

Trudeau pa je dejal, da bo Ceta pripomogla k povečanju števila novih delovnih mest tako v EU-ju kot tudi v Kanadi. "Z dostopom do evropskega trga za kanadska podjetja bodo slednja v Kanadi odprla nova delovna mesta," je prepričan kanadski premier. "Večji dostop do trga, večja gospodarska rast in nova delovna mesta so odlična novica za kanadski srednji razred," je še dejal.

Tehnične težave na letalu
Letalo kanadskega premierja se je moralo kmalu po vzletu zaradi tehničnih težav vrniti na letališče Ottawa, preden je lahko v soboto pozno zvečer znova poletelo proti Belgiji, so poročali kanadski mediji.

Podpis celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma Ceta je bil sprva predviden za četrtek, vendar so ga morali zaradi zapletov pri potrjevanju v Belgiji, kjer je več regij z Valonijo na čelu nasprotovalo njegovemu podpisu, preložiti.

Po potrditvi v Belgiji so sporazum v petek potrdile vse države članice EU-ja. Sledil je dogovor predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in Trudeauja, da bo vrh EU-ja in Kanade, na katerem bodo Ceto tudi podpisali, danes v Bruslju.

Protesti v Strasbourgu
Pred poslopjem Sveta EU-ja, kjer poteka vrh, se je že zbralo okoli 150 ljudi, ki protestirajo proti podpisu Cete, pa tudi podpisu prostotrgovinskega sporazuma med EU-jem in ZDA (TTIP), o katerem pogajanja še potekajo. Pri tem so vzklikali gesla proti Ceti in TTIP-ju, metali rdečo barvo, nekaj protestnikov pa je tudi skušalo vstopiti v poslopje, vendar jim je policija to preprečila.

EU in Kanada podpisala Ceto
Vendarle podpisali sporazum EU-Kanada