Mednarodna skupnost želi z ustavitvijo pomoči ohromiti delovanje vlade pod vodstvom Hamasa. Foto: Reuters
Mednarodna skupnost želi z ustavitvijo pomoči ohromiti delovanje vlade pod vodstvom Hamasa. Foto: Reuters
Mahmud Al Zahr
O predlogu bližnjevzhodne četverice bi lahko odločali Palestinci. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Na Zahodnem bregu so še vedno zelo dejavni izraelski vojaki. Foto: EPA

Zunanji ministri EU-ja, ki je največji palestinski donator, bi časovno omejeni ukrep sprejeli v ponedeljek. Bruselj od Hamasa, ki je oblast prevzel po januarskih volitvah, zahteva, naj se odpove nasilju, prizna Izrael in sprejme vse obstoječe mirovne dogovore. Tudi Washington je napovedal, da bo ustavil za 240 milijonov dolarjev pomoči.

Hamas se ne bo pogovarjal
Hamas je zanikal poročanje, da se je nova vlada pripravljena pogovarjati z Izraelom o zasnovi dveh držav, ki bi lahko prinesla mir. Palestinski premier Ismail Hanija je šokiran dejal, da so navedbe neresnične, in novinarje celo vprašal, kje so slišali za to.

V pogovoru za britanski časopis Times je palestinski zunanji minister in visoki vodja Hamasa Mahmud Al Zahar dejal, da so pripravljeni na pogovore o zasnovi dveh držav. Al Zahr je dejal, da bodo potem preučili predlog četverice in ga verjetno poslali v presojo palestinskemu ljudstvu, ki bo lahko glasoval na referendumu.

Al Zahar je pozneje povedal, da je samo hotel pojasnilo o predlogu zasnove dveh držav, za kar se zavzema bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, EU in ZN. Palestinska vlada je Izraelu predlagala dolgoročno premirje, če bo ta zagotovil, da ne bo napadal palestinskih skrajnežev v Gazi in na Zahodnem bregu.

Izraelci ubili skrajneže in deklico
V izraelskem zračnem napadu na avtomobil v Gazi so bili ubiti štirje palestinski skrajneži in deklica, ki je bila v bližini. Med ubitimi skrajneži iz Ljudskih odporniških odborov je bil tudi visoki poveljnik in izdelovalec bomb. Izraelsko vojaško letalo je streljalo na avtomobil, ko je ta zapuščal oporišče skrajnežev v Rafi ob meji z Egiptom.

Izraelska vojska je sporočila, da je avtomobil zapuščal oporišče, kjer so se urili teroristi. Navedbe o smrti palestinske deklice Izraelci še preverjajo. Pripadniki Ljudskih odporniških odborov pogosto z doma narejenimi raketami obstreljujejo Izrael.

Spopadi še potekajo
V noči iz četrtka na petek je izraelska vojska s helikopterji obstreljevala položaje palestinskih skrajnežev na območju Gaze. Ti naj bi namreč nekaj ur predtem na Izrael izstrelili več raket in povzročili požar v neki tovarni. Žrtev ti spopadi niso zahtevali.

Na Zahodnem bregu pa je izraelska vojska ubila 24-letnega Palestinca in štiri njegove sorodnike ranila. Omenjeni naj bi bili na svojem domu v Nablusu, ko pa so zaslišali čudne zvoke in jih hoteli preveriti zunaj svoje hiše, naj bi nanje streljale posebne vojaške enote.