Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek spomnil na ukrajinski dolg za ruski plin in evropske države opomnil, da bi to lahko vplivalo tudi na dobavo plina v Evropo. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek spomnil na ukrajinski dolg za ruski plin in evropske države opomnil, da bi to lahko vplivalo tudi na dobavo plina v Evropo. Foto: EPA
Doneck
Proruski aktivisti v Donecku so že razglasili neodvisno republiko in zahtevajo referendum o priključitvi k Rusiji. Foto: EPA
IMF
Mednarodni denarni sklad naj bi Ukrajini v roku dveh let posodil od 14 do 18 milijard dolarjev. Foto: EPA
Grozi Evropi prekinitev dobave zemeljskega plina?
Jacenjuk miril razmere v vzhodni Ukrajini
Jacenjuk obiskal vzhod Ukrajine


"Vse plinske zaloge so običajne in stabilne in pričakujemo, da bodo vse strani spoštovale svoje obveznosti," je zatrdila tiskovna predstavnica Evropske komisije za energijo Sabine Berger.

Četrtina plina, ki ga kupi Evropa, je ruskega. Od tega polovica pride skozi plinovode, ki potekajo čez ukrajinsko ozemlje. "Evropa je zanesljiv odjemalec plina in pričakujemo, da bodo naši dobavitelji izpolnili svoje obveznosti," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen, ki je poudarila, da gre 70 odstotkov ruskega energetskega izvoza, vključno s plinom in nafto, v Evropo. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se mudi na obisku v Atenah, je ob tem dejala, da "obstaja veliko razlogov, zakaj moramo opozorilo vzeti zelo resno".

Moskva ne bo izročila Janukoviča
Moskva je med drugim znova zatrdila, da Ukrajini ne bo izročila nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, kar Kijev od nje zahteva od februarja. Ruski državni tožilec je dodal, da je Janukovič še vedno zakoniti predsednik Ukrajine.


Putin: Ukrajina bo dobila toliko plina, kolikor ga bo plačala

Evropska unija je zato Rusijo pozvala, naj spoštuje obveznosti iz pogodb o dobavi plina. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v četrtek voditelje 18 držav (Francija, Nemčija, Poljska, Grčija, Srbija, Avstrija, Hrvaška, Slovenija, Bolgarija, Italija, Moldavija, Romunija, Turčija, Madžarska, Slovaška, Makedonija, Češka in BiH) v pismu obvestil o kritičnem stanju ukrajinskega dolga za ruski plin. Ta je znašal že 2,2 milijarde dolarjev in bi lahko vplival tudi na oskrbo s plinom v Evropi.

"Ne nameravamo spremeniti dobave plina Ukrajini. A v skladu z zdajšnjo pogodbo, ki je podpisana in veljavna od leta 2009 in je ni nihče prekinil, ima Gazprom pravico do dobave, vlada Ruske federacije pa je predlagala plačilo vnaprej," je na seji ruskega varnostnega sveta dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Pojasnil je še, da bo Ukrajina prihodnji mesec dobila toliko plina, kolikor ga bo plačala ta mesec.

Ukrajina že išče nove dobavitelje
Začasni ukrajinski minister za energijo in premog Jurij Prodan je medtem v Kijevu dejal, da Ukrajina načrtuje, da bi za uvoz zemeljskega plina sklenila pogodbo z nemškim mednarodnim podjetjem za nafto in plin RWE ter francosko energetsko družbo. RWE naj bi začel dobavljati plin, če bo sklenjen sporazum z ukrajinskim naftnim in plinskim podjetjem Naftogaz.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk se je odpravil na vzhod Ukrajine, kjer se v mestih Lugansk, Doneck in Harkov vse bolj ponavlja krimski scenarij. V Donecku, kjer so proruski aktivisti že razglasili neodvisno republiko, se bo srečal z lokalnimi voditelji in skušal najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani. Kot je povedal Jacenjukov tiskovni predstavnik, naj bi bil premier pripravljen omenjenim regijam predati nekaj oblasti.

Slab mesec po mednarodno nepriznani priključitvi polotoka Krim k Ruski federaciji so na polotoku sprejeli novo ustavo, v kateri je zapisano, da je polotok, ki se je odcepil od Ukrajine, neločljivi del Rusije. Za novo ustavo je glasovalo vseh 88 navzočih poslancev. Ustava je napisana v treh uradnih jezikih, v ruščini, ukrajinščini in krimski tatarščini.


Kijev izpolnil vseh 13 zahtev IMF-a
Ukrajinski finančni minister Oleksander Šlapak je pred začetkom spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu dejal, da je Kijev izpolnil vseh 13 zahtev za prvi obrok finančne pomoči sklada in da se bodo v Washingtonu dogovorili o podrobnostih. IMF je namreč marca obljubil, da bo Ukrajini v roku dveh let posodil od 14 do 18 milijard dolarjev. Ukrajina naj bi prvi obrok posojila dobila najpozneje na začetku maja.

Kmalu nove sankcije Rusiji?
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek zvečer po telefonu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in v pogovoru evropske države in druge zaveznike opozoril, da bi morali biti pripravljeni na nove sankcije proti Rusiji, če bo ta še zaostrovala politiko do Ukrajine. Obama in Merklova sta sicer govorila o vse bolj napetih razmerah na vzhodu Ukrajine in znova pozvala Moskvo, naj umakne svoje sile z območja na meji z Ukrajino. Poudarila sta tudi pomen močne finančne podpore mednarodne skupnosti Ukrajini.

Grozi Evropi prekinitev dobave zemeljskega plina?
Jacenjuk miril razmere v vzhodni Ukrajini
Jacenjuk obiskal vzhod Ukrajine