Italijanska vlada v Marakešu ne bo podpisala globalnega dogovora za upravljanje migracij, je sporočil premier Conte. Foto: Reuters
Italijanska vlada v Marakešu ne bo podpisala globalnega dogovora za upravljanje migracij, je sporočil premier Conte. Foto: Reuters
Italijanski parlament
Odločitev o podpori globalnemu dogovoru je v rokah italijanskega parlamenta. Foto: Reuters

"Globalni dogovor za migracije obravnava teme in vprašanja, ki v državljanih vzbujajo močna čustva," je dejal Conte in dodal, da vlada debato prestavlja v parlament, ki bo po zgledu Švice podal končno odločitev, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Vendar bo italijanski parlament o dogovoru spregovoril šele po mednarodni konferenci v Marakešu 10. in 11. decembra.

"Zato italijanska vlada v Marakešu ne bo prisotna in bo dogovor podprla ali zavrnila, ko parlament poda svoje mnenje," je še dejal Conte.

Conte je sicer še septembra v govoru v Združenih narodih povedal, da Italija dogovor podpira. "Fenomen migracij, s katerim se spoprijemamo, zahteva strukturiran, večnivojski in kratko-, srednje- ter dolgoročen odgovor mednarodne skupnosti kot celote," je tedaj povedal italijanski premier.

Salvini absolutno proti dogovoru
Vendar pa je v torek italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je znan po ostrih stališčih do priseljevanja, dejal, da je "absolutno proti" dogovoru. Poudaril je, da ta omejuje nacionalno suverenost in daje "ekonomske migrante na enako raven kot politične begunce", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Do zdaj je že več držav sporočilo, da ne bo pristopilo h globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Med temi so ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka, Bolgarija, Poljska in Izrael.