Francija naj bi mladoletnim osebam ponarejala osebne dokumente, da bi jih lahko nato deportirala nazaj v Italijo. Foto: EPA
Francija naj bi mladoletnim osebam ponarejala osebne dokumente, da bi jih lahko nato deportirala nazaj v Italijo. Foto: EPA
Ladja Aquarius z nekaj več kot 600 prebežniki je na poti v VAlencio. Foto: Reuters
Leta 2017 je v Italijo prispelo 17.337 otrok, med katerimi jih je bilo 15.779 brez spremstva. Foto: Reuters
Aquarius na poti v Valencio

Oxfam v poročilu "Nowhere but Out" (Nikamor kot ven) opisuje stanje okoli 16.500 beguncev in ekonomskih migrantov, med katerimi je četrtina otrok brez spremstva, ujetih na nikogaršnji zemlji med italijanskim mejnim prehodom Ventimiglia in francoskim obmorskim letoviščem Menton.

Rezanje podplatov
Francija je leta 2015 poostrila nadzor na mejah, gleda na dublinsko uredbo pa morajo prebežniki za azil zaprositi v državi članici EU-ja, v katero vstopijo najprej, sicer jih druge države lahko deportirajo nazaj v državo izvora. Izjema je le v primeru mladoletnih oseb, ki lahko zaprosijo za azil v kateri koli državi članici EU-ja, v kateri so njihovi družinski člani, če pa so brez spremstva, lahko zaprosijo v kateri koli državi.

Po poročanju humanitarne organizacije pa naj bi se Francija 'otepala' tudi sprejema mladoletnih oseb. Po trditvah Oxfama naj bi francoska mejna straža mladoletne begunce "fizično in psihično zlorabljala, jih pridrževala čez noč brez vode, hrane in odej ter jim onemogočala dostop do njihovih skrbnikov". Prav tako naj bi jim "rezali podplate, jim iz prenosnih telefonov odstranjevali SIM-kartice. V enem primeru so 'zelo mlado' Eritrejko prisilili, da je pešačila nazaj v Italijo s 40 dni starim novorojenčkom," poroča poročilo spletna stran Deutsche Welle.

Francoska policija pa naj bi jim celo ponarejala dokumente, pod pretvezo, da jih lahko deportira nazaj v Italijo – četudi se mladoletna oseba recimo želi vrniti v Italijo, bi morala počakati na to 24 ur in se v Italijo vrniti v spremstvu skrbnika. "Ko so ti otroci poslani nazaj v Ventimiglio, za njih ni več poskrbljeno. Ko izstopijo z vlaka, so prepuščeni sami sebi," piše v poročilu, ki priznava, da je Italija "znatno izboljšala" postopke za prosilce za azil, ki so tudi razumljivejši. Več sto prebežnikov v Ventimiglii prebiva v nevzdržnih razmerah v taboriščih, ki jih je postavila italijanska vlada, kjer je slabo poskrbljeno za higieno, hrano in vodo.

Od leta 2013 je Italija sprejela skoraj 700.000 prebežnikov, večinoma iz Podsaharske Afrike, ki so prečkali nevarno pot Sredozemskega morja. Med njimi je kar pol milijona ljudi neregistriranih. Leta 2017 je v Italijo prispelo 17.337 otrok, med katerimi jih je bilo 15.779 brez spremstva.

Večina prebežnikov, ki prihaja iz zahodnega dela Afrike, si želi v Francijo, saj imajo tam sorodnike, prav tako govorijo francosko. Preostali pa želijo pot nadaljevati v Nemčijo, Veliko Britanijo in na Švedsko.

'Hinavska lekcija' Francije
Italija je že večkrat opozorila članice EU-ja, da ne izpolnjujejo dogovora in prevzamejo določene kvote prebežnikov. Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini je ta teden obtožil Francijo, da je od Italije sprejela le 640 od določenih 9.816 prebežnikov, hkrati pa da je Francija v Italijo med januarjem in majem deportirala 10.249 ljudi. Salvini, znan po protipriseljenskem stališču, je pred dnevi zavrnil sprejem prebežnikov z ladje Aquarius, ki jo je zavrnila tudi Malta, na koncu pa sprejela Španija, kar je Salvini označil za veliko zmago.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bi morala Italija po mednarodnem pravu prebežnike sprejeti. Vlada v Rimu, ki jo sestavljata populistično Gibanje petih zvezd in skrajno desna Liga, je takoj odgovorila na kritike in zavrnila "hinavske lekcije" iz držav, kot je Francija. "Izjave glede (ladje) Aquarius, ki prihajajo iz Francije, so presenetljive. Italija ne more sprejeti hinavskih lekcij iz držav, ki glede priseljevanja raje gledajo stran," je v torek sporočila italijanska vlada.

Aquarius na poti v Valencio