Matteo Salvini je prepričan, da so napetosti v Chemnitzu posledice slabe ocene in poteze Angele Merkel. Foto: EPA
Matteo Salvini je prepričan, da so napetosti v Chemnitzu posledice slabe ocene in poteze Angele Merkel. Foto: EPA
S politiko nemške kanclerke glede migracij se italijanski notrani minister ne strinja. Foto: EPA

"Angela Merkel je zagotovo podcenila tveganje družbenega spopada, ko je trdila, da je v Nemčiji dovolj prostora za več sto tisoč ljudi," je Salvini povedal za Deutsche Welle in dodal: "Še vedno se spominjam, kaj se je zgodilo leta 2015 ob praznovanju novega leta v Kölnu in drugje." Temu je sledilo več hujših kaznivih dejanj, kar je spodbudilo vzpon skrajno desne, protipriseljenske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), kar je prepričan, da je posledica politike Merklove.

S slabim predvidevanjem kanclerke, kot pravi, je povezal tudi zadnje nasilne proteste skrajne desnice v Chemnitzu. Med protesti podpornikov skrajne desnice in njihovih nasprotnikov je bilo poškodovanih več deset ljudi. "Nasilje ni nikoli rešitev. Nasilje kliče k nasilju, vendar je nemška vlada več let podcenjevala problem, tako da je vzpon AfD le odziv na zgrešeno politiko," je prepričan.

Salvini je svoja ostra stališča do migrantov ohranil tudi po tem, ko je njegova stranka Liga skupaj s populističnim Gibanjem petih zvezd junija prevzela oblast v Italiji, sam pa je prevzel mesto notranjega ministra. Med drugim je ladjam nevladnih organizacij z rešenimi migranti prepovedal vstop v italijanska pristanišča; tako več ladij z rešenimi ljudmi v zadnjem času obstalo sredi morja, saj jim Salvini ni dovolil vplutja, dokler druge države Evropske unije niso obljubile, da bodo sprejele migrante.

Rekordna podpora Salvinijevi Ligi
Medtem je Salvinijeva Liga po zadnji anketi inštituta SWG z 32 odstotki dosegla rekordno visoko podporo. Prehitela je tudi koalicijsko Gibanje petih zvezd, ki ima 28-odstotno podporo vprašanih. Skrajnodesničarski Ligi se ostra stališča Salvinija očitno obrestujejo. Do tujcev sovražna Liga bi tako močno presegla rezultat z marčnih volitev, ko je osvojila 17 odstotkov glasov. Populističnemu Gibanju petih zvezd je medtem v primerjavi z volitvami podpora nekoliko upadla. Tedaj so osvojili 32 odstotkov glasov.

Salvinijeva stranka je podporo pridobila predvsem na račun desne stranke Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki ima glede na anketo s 6,9 odstotka zgodovinsko nizko podporo. Na volitvah je ta stranka osvojila 14 odstotkov glasov. Levosredinska Demokratska stranka ima medtem podobno podporo kot na volitvah. Tedaj je osvojila približno 19 odstotkov, v anketi SWG pa 17,7 odstotka. "Ne verjamem tem rezultatom, previsoki so," je v odzivu povedal Salvini. Vendar pa Ligo tudi glede na anketo inštituta Plepoli podpira 30 odstotkov vprašanih, Gibanje petih zvezd pa 29 odstotkov.