Notranji minister Salvini napoveduje izgon pol milijona prebežnikov v Italiji. Foto: EPA
Notranji minister Salvini napoveduje izgon pol milijona prebežnikov v Italiji. Foto: EPA
Luigi Di Maio in Matteo Salvini
Nova podpredsednika italijanske vlade na sobotnem dnevu republike. Foto: EPA
Italijanska vlada
Novi obrazi italijanske vlade (od leve): Notranji minister Salvini, premier Giuseppe Conte, minister za delo Di Maio in državni sekretar Giancarlo Giorgetti. Foto: EPA

"Dovolj je bilo tega, da je Sicilija begunsko taborišče za Evropo. Ne bom samo opazoval prihoda za prihodom. Potrebujemo centre za deportacije," je Salvini dejal v Catanii in dodal, da njegovi načrti o deportaciji pol milijona prebežnikov v Italiji niso "ekstremni, temveč zdravorazumski".

Le dva dni predtem je v mestu Pozzallo pristala ladja humanitarne organizacije s 150 rešenimi prebežniki. Salvini je dejal, da je najboljši način "reševanja življenj tem ljudem preprečiti vkrcanje na čolne", poroča BBC.

"Dobrih časov je konec, pripravite svojo prtljago," je Salvini v svojem slogu zagrozil prebežnikom, ki jih je pot v iskanju boljšega življenja prinesla v Italijo.

Prihodi v Italijo so sicer v zadnjih mesecih upadli. Letos so italijanski uradniki registrirali 13.500 novih prebežnikov. Kritiki medtem dvomijo o izvedljivosti Salvinijevega načrta.

Di Maio napoveduje reformo reforme
Novi italijanski minister za delo Luigi Di Maio je predtem napovedal spremembe delavske reforme, ki jo je vpeljala predhodna administracija. Reforma iz leta 2015 je uvedla zakonodajo, v skladu s katero so velika podjetja enostavneje odpuščala delavce in dobila davčne spodbude za sklepanje dolgoročnih pogodb z delavci pod novimi pogoji, ki delavcem nudijo manj zaščite.

Nezaposlenost v Italiji je v zadnjih letih sicer padla na 11,2 odstotka, vendar je večina novih zaposlitev, predvsem med mladimi, kratkotrajnih in nestanovitnih.

"Ljudje ne samo, da nimajo nobene zaposlitvene varnosti pri sklepanju porok, nimajo niti možnosti, da bi lahko rezervirali dopust," je dejal Di Maio in napovedal spremembe zakonodaje, vendar ni spregovoril o podrobnostih.

Številni italijanski ekonomisti medtem opozarjajo, da Italija namesto novega zakona o delovnih razmerjih potrebuje tesnejše povezave med šolami, univerzami in podjetji za povečanje delovnih mest.

Merklova proti odpisu dolga
Nova italijanska vlada je večkrat namignila, da namerava Evropsko centralno banko (ECB) zaprositi za odpis 250 milijard evrov dolga. Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem v intervjuju za Frankfurter Sonntagszeitung izključila to možnost. "Solidarnost med partnericami v evroobmočju ne sme voditi v Unijo delitve dolgov, temveč morajo članice pomagati drugim, da si pomagajo same," je dejala kanclerka.