Evropa
Donald Trump, Aleksis Cipras, Viktor Orban
Na Trumpovo izjavo o potrebnem dodatnem povečanju izdatkov za vojske se drugi voditelji članic zveze po neuradnih navedbah niso odzvali. Foto: Reuters
Britanska vojska
Celo ZDA ne namenjajo štiri odstotke BDP-ja za vojsko. Na sliki sicer pripadniki britanske vojske na vajah na Poljskem. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik predlaga podvojitev izdatkov za vojske, čeprav članice Nata zdaj še ne dosegajo niti dveh odstotkov BDP-ja, ko gre za vojaške izdatke. Foto: Reuters
Angela Merkel, Donald Trump
Po kritiki Nemčije je Donald Trump nato dejal, da imajo ZDA z Nemčijo dobre odnose. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump (levo) je s svojo izjavo presenetil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da v Nemčiji oblikujejo svojo samostojno politiko in sprejemajo samostojne odločitve. Foto: Reuters
       Slovaška vlada je medtem sporočila, da so potrdili nakup 14 ameriških lovskih letal F-16 v vrednosti 1,6 milijarde evrov, v kar so vključeni tudi usposabljanje, strelivo in logistika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nova letala bodo nadomestila ruska letala mig-29. Vlada je sicer izbirala med ameriškimi F-16 in švedskimi Jas-30 Gripens.       
VIDEO
Trump pozval k večjim izd...
VIDEO
Trump Nemčiji očital dogo...

Dodaj v

Trump na vrhu Nata članice pozval k podvojitvi načrtovanih izdatkov za vojsko

Trump okrcal predvsem Nemčijo
11. julij 2018 ob 13:47,
zadnji poseg: 11. julij 2018 ob 19:58
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je na vrhu zveze Nato v Bruslju po neuradnih informacijah pozval k zvišanju zavezniškega cilja za vojaške izdatke z dveh na štiri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Trump je po neuradnih navedbah na zasedanju voditeljev 29 članic Nata dejal, da sta dva odstotka BDP-ja za obrambo zelo malo in da bi moral biti ta cilj štirje odstotki. Podobno je ameriški predsednik sicer pozival že na lanskem vrhu Nata v Bruslju. Zaveznice v Natu so se sicer zavezale k dvema odstotkoma BDP-ja za vojske. ZDA, daleč najmočnejša članica, za vojsko namenjajo 3,5 odstotka BDP-ja.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je na novinarska vprašanja v povezavi s Trumpovim pozivom dejal, da se bo sam osredotočil na dogovorjeni cilj dveh odstotkov. "Začnimo s tem," je dejal ter znova spomnil, da so vse zaveznice ustavile reze vojaških izdatkov in te začele tudi povečevati. Trend se je obrnil, a pred nami je še dolga pot, vseskozi ponavlja Stoltenberg.

Drugi voditelji se po neuradnih navedbah na zasedanju na Trumpove besede niso odzivali.

Dva odstotka do leta 2024?
Članice Nata so se zavezale, da se bodo do leta 2024 čim bolj približale cilju, da za vojske namenjajo dva odstotka BDP-ja. Ta cilj naj bi letos izpolnilo osem držav: poleg ZDA še Velika Britanija, Grčija, Estonija, Latvija, Poljska, Romunija in Litva.

Do leta 2024 pa naj bi ga izpolnilo sedemnajst zaveznic. Poleg omenjene osmerice še Albanija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Francija, Madžarska, Črna gora, Slovaška in Turčija.

Slovenija je prejšnji teden tik pred vrhom na hitro sprejela sklep o dodatnem povečanju vojaškega proračuna za 12 milijonov evrov, s čimer zagotavlja, da bodo obrambni izdatki letos znašali odstotek BDP-ja. Slovenski cilj do leta 2025 je 1,2 odstotka BDP-ja za vojsko, kar naj ne bi bil verodostojen načrt.

Vrh Nata je medtem Makedonijo povabil k začetku pristopnih pogovorov o njenem članstvu v zvezi. Premik je omogočil dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije. "Odločili smo se povabiti vlado v Skopju k začetku pristopnih pogovorov o pridružitvi zavezništvu, ko bo dogovor uresničen," so zapisali voditelji članic.


Za to je med drugim potrebna referendumska potrditev sporazuma o imenu. Če dogovor o imenu v Makedoniji ne bo dobil podpore na referendumu, potem Stoltenberg ne vidi možnosti za vabilo državi v Nato v dogledni prihodnosti.


"Dejstvo, da zaveznice eno leto po sprejemu Črne gore v svoje vrste lahko začnemo pristopne pogovore z Makedonijo, je velikega pomena za celotno območje Zahodnega Balkana in njegovo nadaljnjo stabilnost," so sporočili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Makedonija na vabilo v zavezništvo čaka od vrha v Bukarešti leta 2008, ko je ta korak preprečila Grčija zaradi nerešenega vprašanja imena.


Najnovejši statistični podatki, objavljeni tik pred vrhom, potrjujejo, da je Slovenija z 1,01 odstotka BDP-ja za vojsko na repu članic Nata. Manj od nje bodo so letos za obrambo namenili le Luksemburg (0,55 odstotka BDP-ja) ter Španija in Belgija (0,93 odstotka BDP-ja).

Lani so zaveznice na Trumpovo pobudo odločile, da bodo pripravile nacionalne načrte za povečanje vojaških izdatkov. Na podlagi teh načrtov ocenjujejo, da bodo evropske zaveznice in Kanada do leta 2024 za vojske namenile dodatnih 266 milijard dolarjev, je še dejal Stoltenberg.

Trump kritiziral Nemčijo
Pred tem je Trump članice zveze okrcal, da premalo denarja namenjajo za vojske, posebej pa je izpostavil Nemčijo. Dejal je, da je ta držva zaradi "neprimernega" dogovora z Moskvo glede plina postala "ujetnica Rusije, ker dobiva toliko svoje energije od njih". Nemška kanclerka Angela Merkel pa je dejala, da je izkusila, kaj pomeni živeti v delu države pod nadzorom Sovjetske zveze.

Na delovnem zajtrku glede dogovora med Berlinom in Moskvo o plinovodu Severni tok 2 je generalnega sekretarja Nata in navzoče presenetil tudi z besedami, rekoč: "Vsi govorijo o tem, po celem svetu govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji," je nadaljeval in zaključil, da Rusija "popolnoma nadzoruje" Nemčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mi branimo Nemčijo, branimo Francijo, branimo vse te države in potem številne izmed njih sklenejo dogovor o plinovodu z Rusijo in ji plačujejo na milijarde dolarjev. Mislim, da je to zelo neprimerno," je po poročanju Guardiana dejal ameriški predsednik.

Stoltenberg je stopil v bran ostalim članicam zavezništva in pojasnil, da so države v obrambo že začele vlagati več in bodo storile še več. "Močan Nato je dober za Evropo, je pa tudi dober za ZDA," je dejal po navedbah nemške tiskovne agencije DPA. Stoltenberg je še dodal, da so že v času hladne vojne članice Nata gospodarsko sodelovale z Rusijo.

Angela Merkel: Tudi mi branimo interese ZDA
Na Trumpove izjave se je že odzvala Angela Merkel in zanikala, da je Nemčija pod "popolnim nadzorom" Rusije. Dobro je, da lahko Nemčija odloča o lastni politiki, je dejala. Spomnila je, da je nekoč sama izkusila, kaj pomeni živeti v delu Nemčije, ki ga je nadzorovala Sovjetska zveza, poroča DPA. "Zelo sem vesela, da smo danes združeni v svobodi v Zvezni republiki Nemčiji in da lahko zaradi tega tudi rečemo, da oblikujemo svojo samostojno politiko in sprejemamo samostojne odločitve. To je zelo dobro, predvsem za ljudi v novih zveznih deželah."

Na kritiko, da Nemčija premalo prispeva k evropski obrambi, je kanclerka dejala, da "Nemčija naredi veliko za Nato". "Nemčija je druga država po številu vojakov, ki jih prispeva, največji del naših vojaških zmožnosti je na voljo Natu in tudi dandanes močno sodelujemo v Afganistanu. Prav tako branimo interese ZDA," je dejala.

Ameriški predsednik se je ob robu vrha v Bruslju na štiri oči sestal z nemško kanclerko. Po njegovih besedah je bilo srečanje, na katerem sta razpravljala o vojaških izdatkih in trgovini, "odlično". Po kritikah je poudaril, da imata s kanclerko zelo dobre odnose. "S kanclerko imava zelo zelo dober odnos. Z Nemčijo imamo izjemno dobre odnose," je dejal.

Guardian sicer piše, da bi po poročanju ameriških medijev Trump rad videl, da Angela Merkel ne bi bila več nemška kanclerka. Njegove zadnje kritike naj bi bile tako lahko del poskusov spodkopati njen položaj znotraj Nemčije, ki je zdaj ranljiv.

"Trumpovih izjav vajeni"
Nemška ministrica za obrambo Ursula von der Leyen pa je medtem o izjavah Trumpa dejala, da so "jih že skoraj vajeni". Po njenem prepričanju je sicer Trumpova kritika, da Nemčija premalo vlaga v obrambo, pravična. A ga je tudi pozvala, naj na razmere gleda bolj celostno, ne samo v okviru dveh odstotkov bruto domačega proizvoda. Pri tem je opozorila na število nemških vojakov in neto izdatka za obrambo.

K. Št., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
delfino_
# 11.07.2018 ob 13:58
Kdo ima baze po Nemčiji?! Sigurno ne Rusija.
maher
# 11.07.2018 ob 14:02
@Trump: ... vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo

Saj res, pred kom natančno nas branijo?
Brokoli1976
# 11.07.2018 ob 13:59
EU mora skupaj stopit. NATO je zgodovina.
conanbarbarian
# 11.07.2018 ob 14:00
On bi raje videl da so Nemci ujetniki ZDA, da od njih kupujejo utekočinjeni plin po trikrat višji ceni ! Cela Evropa je od druge svet. vojne ujetnica ZDA !
delfino_
# 11.07.2018 ob 14:02
Če je edini smisel Nata hujskanje vojne proti Rusiji naj se čimprej razpusti.
Lefty
# 11.07.2018 ob 13:56
Trump ni gladek.
Svit-1
# 11.07.2018 ob 13:58
Glede plina je verjetno res, ampak je ruski plin zagotovo močno cenejši od ameriškega! Sej vemo kam pes taco moli. Skregan in vladaj...
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 13:58
Brez poceni Ruskega plina, je Nemško gospodarstvo gotofo.
Juhu
# 11.07.2018 ob 13:59
Le kdo koga potrebuje, Trump Evropo, ali Evropa Trumpa, mislim da Trump Evropo.
Chopin
# 11.07.2018 ob 14:09
Trump danes ni prizanesel niti ostalim članicam Nata, češ da premalo vlagajo v obrambo in da jih morajo ZDA braniti že "desetletja".

Braniti pred kom? Dejstva je da je Nato agresivna vojaska organizacija, ki je napadel ze veliko suverenih drzav od svoje ustanovitve. Nikoli ni bila obramba pred napadom na Nato clanico ampak vedno agresija. Tisti, ki pisejo govore Trumpu zivijo v vzporednem svetu.
luka83
# 11.07.2018 ob 14:20
Sprenevedanje do amena. Res smo ujetniki z Nemčijo vred, a ne Rusije, temveč ZDA, ki preko NATA krade denar davkoplačevalcem. Nato sploh ne deluje preventivno in je povsem odveč, deluje le kot servis ZDA za vojne pod pretvezo pomoči. Čimprej mora komplet EU izstopiti iz tega zločinskega pakta, zaposlene pa postaviti pred mednarodno sodišče za vojne zločine.
stanolio
# 11.07.2018 ob 14:06
Saj iz Amerike ne more priti kaj boljšega. Sem naivno mislil, da bo EU dober nasprotnik ZDA, pa vidim da sem se zmotil. Kavboji delajo vse da v EU nismo enotni in jebejo cel svet. Upam, da severnokorejec ne opusti jedskega programa, ker sicer ga bo ZDA pohrustala kot je cel bližnji vzhod.
Tenochtitlan
# 11.07.2018 ob 14:04
ZDA pa izraela in vse je lepo.
qwerty99
# 11.07.2018 ob 14:03
Stabilni genij je pač spet dokazal svojo stabilno genialnost.
vranek
# 11.07.2018 ob 14:09
Mene cudi, da Trumpa nekdo ob takem obnasanju ne naseska, poslje v kot, ga sicer vljudno, ampak vseeno na IQ lestvici pravilno umesti in zaloputne vrata. Americani morajo uvideti,xda tega bevskanja mamo dovolj. Mi in EU pac hocemo obstat na nivoju kjer smo v vsem. Ameri s Trumpom pa so na ravni natikalcev kroglic na vrvice.
alcatraz
# 11.07.2018 ob 14:12
NATO je za v kanto zgodovine.
Že davno tega.
Ostaja sama sebi namen in market za prodajo ameriškega in izraelskega orožja.
In tisti ki to zločinsko organizacijo še naprej podpira, ni ravno gladek.
Rasta75
# 11.07.2018 ob 14:07
Nemčija je od 2. S.V. dalje dejansko ujetnica oz. pod vojaško okupacijo ZDA.
odprtizvezek
# 11.07.2018 ob 14:07
Haha a ZDA in VB se danes imata svoje vojaske baze v Nemciji. Nemcija je Amerisko-Britanski protektorat in ne suverena drzava. Oni sami odlocajo o vsem samo o zunanji politiki ne. Nekaj takega kot Kosovo, samo da je mnogo bogatejsa.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 14:35
Ameriški zločinski NATO je izpeta zgodba in ga EU več ne potrebuje. Povzroča ji samo sitnosti in ogromne finančne stroške.
HOR
# 11.07.2018 ob 14:44
"...Trump: "Nemčija je ujetnica Rusije"..."

Prevod: Hočemo , da mimo tržnih zakonistosti kupujete naš dražji plin in, da od nas kupite več orožja (da ste predvsem ujetniki ZDA pa sploh ne omenjajte)...
Ramus
# 11.07.2018 ob 14:33
Stoltenberg je stopil v bran ostalim članicam zavezništva in pojasnil, da so države v obrambo že začele vlagati več in da bodo storile še več

Žal ni politika v Evropi, ki bi tega bedaka postavil na svoje mesto in mu pojasnil, da ni Evropa tista, ki je začele vojaške konflikte povsod po svetu in da ne bomo plačevali za ameriške idiotarije!!!
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 14:32
Trump: "Nemčija je ujetnica Rusije"

Ampak.
Jaz v Nemčiji ne vidim kontigentov ruske vojske. Vidim pa ameriške vojaške baze in ogromno ameriške vojske.
Očitno je Nemcem počasi prekipelo in ne želijo več biti ameriški psi. Trump pa seveda zganja paniko in širi laži.
Evropa bo samostojna šele takrat, ko bo obnovila prijateljske odnose z Rusijo in to bodo ZDA poizkušale preprečiti za vsako ceno. Tudi za ceno vojne.
bleeeee
# 11.07.2018 ob 16:41
Američani torej "ne bodo več prenašali" tega, da Nemčija plačuje milijarde dolarjev Rusiji za energetsko oskrbo. WTF? A se lahko prosim spokate VEN iz Evrope.
Binder Dandet
# 11.07.2018 ob 14:06
V prvem videju ima poanto. Američani kao varujejo evropske države pred Rusijo, te se pa energetsko vežejo na Rusijo. Dvojna vloga Nemčije v tem primeru, v tem se strinjam. Saj smo že sami kritizirali Nemce, ker gradijo svojo severni tok, južnega pa niso. Verjetno posledica tega, da je NATO v takšni obliki preživeta zadeva.
J@st
# 11.07.2018 ob 18:49
Evo, izjava genijev od NATO clanic.
Rusija se obnasa provokativno na mejah NATO.
"Evroatlantsko varnostno okolje je postalo manj stabilno in predvidljivo zaradi ... ruskih provokativnih vojaških dejavnosti na mejah Nato, tako kot namescanje novih sodobnih raket v Kaliningradu "

Nato se lahko siri na rusko mejo, rusi pa ne smejo se braniti na svojem ozemlju...nimam besed za ta...nesmisel.
Svit-1
# 11.07.2018 ob 14:12
Sicer pa: kdo ugane kaj bo Trump izjavil po srečanju s Putinom? Izreden človek, skrbi ga njegov narod, dobra kemija, podpisali sporazum za svetovni mir, Rusija ni več grožnja, izredno zaupanje,....
Večino od tega zagotovo! Mu lohk kar napišem spič za 10 $....
Druga Švica
# 11.07.2018 ob 16:32
Ko okupator kara svoje hlapce ....
Ramus
# 11.07.2018 ob 14:38
Vsi govorijo o tem, po celem svetu govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji,"

Kar se nas v Evropi tiče, lahko spokate šila in kopita in greste nazaj v svojo great ameriko že danes,.... če pa hočete varovati ameriške naložbe v Evropi boste pa plačali še več ;)

Edino tak odgovor bo razumel nek bedast socialni darvinist, kot je Trump,...
k500
# 11.07.2018 ob 14:15
Trump: "Nemčija je ujetnica Rusije"
Trump: "Nemčija je ujetnica Rusije"
trumpy, tiste gobe katere so bile za kosilo, pa izgleda niso bili jurčki.
mali_M
# 11.07.2018 ob 14:11
Mogoče je najbolje, da ZDA iztopi iz NATO. Evropske zaveznice tega itak same niso sposobne oz. si ne upajo.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 15:05
Brez Nata bi bil Gadafi še živ in ne bi imeli kupa "ubogih beguncev" ki jih še Salman noče v svojo državo. Že ve zakaj.
levibober
# 11.07.2018 ob 14:35
ZDA bodo imele leta 2020 trilijonski deficit (DEFICIT, ne dolg) - prvič v zgodovini. Zaradi davčnih olajšav bogatih in povečanega vojaškega proračuna - desničarskih poltitik, torej.
MZ
# 11.07.2018 ob 14:31
Merkel: Nemčija odloča o lastni politiki

Nemčija odloča kvečjemu o politiki malih južno- in vzhodnoevropskih državic, kot je npr. Slovenija. Te državice namreč nimajo niti gospodarske moči, niti drugih atributov, da bi se zavarovale proti temu rovarjenju. Vprašajmo se, kdo je bil glavni pobudnik prekintve gradnje južnega toka in če je bil ta pobudnik tudi pri sebi tako načelen...

Nasprotno pa je res kar tisto, kar je napisal odprtizvezek. Z več kot 30 000 tujimi vojaki na lastnem teritoriju težko govoriš o popolni suverenosti...
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 14:28
Kolikor sem jaz razumel tega neuravnovešenca, je njemu hudo ker Nemčija ne želi več biti ujetnica ZDA in se ne želi ravnati po njihovih direktivah.
Nemčija spet postaja samostojna, kar pomeni, da ZDA nanjo nimajo več vpliva.
Seveda Nemčija igra dvolično igro, a katera zahodna sila jo pa ne?
Tudi Trump napoveduje izboljšanje odnosov z Rusijo, s katerimi bodo ZDA škodovale EU.
Na koncu se bo zahod stepel med seboj zaradi tega, kdo se bo bolj prilizoval Rusiji.
Rotom
# 11.07.2018 ob 14:23
Trumpa bi trebalo malo pregledat.
Troyan
# 11.07.2018 ob 19:41
Evropa rabi SVOJO vojsko.
qwertz
# 11.07.2018 ob 16:56
Trump bi rad da Evropa postane povsem odvisna od ZDA, da bi nas potem lažje izsiljeval s carinami itd.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 16:49
Trump hlasta po milijardah, ki jih EU nameni za nabavo ruskih energentov. On bi pa najbrž rad, da je EU brez energentov in da milijarde nameni za ameriško vojsko.
Če bi EU kupovala trikrat dražje ameriške energente, bi bilo pa vse v redu.
Hinavci ameriški.....
nightwing
# 11.07.2018 ob 16:07
Slovaška vlada je medtem sporočila, da so potrdili nakup 14 ameriških lovskih letal F-16 v vrednosti 1,6 milijarde evrov, v kar so vključeni tudi usposabljanje, strelivo in logistika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nova letala bodo nadomestila ruska letala mig-29. Vlada je sicer izbirala med ameriškimi F-16 in švedskimi Jas-30 Gripens.

Metanje denarja skozi okno, podobno bomo mi zapravili 1,2 milijardi za 120 oklepnikov.
SamoRes
# 11.07.2018 ob 15:08
Medtem SDS v programu zapiše tole:

Slovenija v zvezi Nato postaja vse manj lojalna (sprejetim) obveznostim inzavezam. V času vlade 2004-2008 se je delež za obrambo RS postopoma povečal na poldrugi odstotek BDP kasneje pa je začel spet hitro padati, tako da je danes pod enim odstotkom BDP. Zaostajamo tudi napodročju izpolnjevanja zavez, ki neposredno zadevajo naše obrambne zmogljivosti.

ZDA bi morala za Slovenijo pomeniti ključno zaveznico v Natu in eno od najpomembnejših partneric.
Slovenija mora spet postati proaktivna v delovanju in soustvarjanja politik
evropskih institucij in Natu. Okrepiti mora sodelovanje z ZDA tudi na najvišji
diplomatski in državniški ravni, tako, kot je bilo to v času prve Janševe vlade 2004-2008.
ZDA morajo spet postati najpomembnejša partnerica Slovenije
izven EU.
________________________

izberite sami
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 14:40

pobrisan
Trump je brez dlake na jeziku povedal resnico. Če Rusi zaprejo plinsko pipico, se Nemcem slabo piše.


Če Rusi zaprejo pipico, se piše slabo tudi njim samim.
Zakaj pa bi Rusi zapirali pipico?
A zato, da ostanejo brez dobrega zaslužka?
Kako ste nekateri naivni in nelogični.
WeeBay
# 11.07.2018 ob 14:31
Drugače pa upam da Rusi čim prej dokončalo plinovod do Nemčije. To bi bil velik udarec za vse neocone v kongresu poleg tega pa bi Američani končno prenehali stokati o tem plinovodu. Upam da si Merlkca vsaj v tem primeru ne bo premislila.
discoversci
# 11.07.2018 ob 21:28
Ne za medicino in razvoj, al pa za otroke, ampak za orožje in uničenje. Me zanima pred kom se branijo ... ?? Sami pred sabo. Klub debilov.
grenadir
# 11.07.2018 ob 19:44
"A če kupimo orožje pri Rusiji bo tudi ok?".... Jasno, da.... Konec koncev je pa USrA ja za prosti trg pa to...
SpookyDonk
# 11.07.2018 ob 19:43
@SamoRes Proti Natu je vedno bil tudi SNS. Glede Trumpovega predloga, da gremo na 4% bdp za vojsko, je pa škoda zgubljati besed. Butasto na kvadrat.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 16:43
@WeeBay

Veš kakšen bo končni izid uničevanja status quo-jev? Nova oboroževalna tekma vseh proti vsem. Kitajci bodo zaradi groženj svoj vojaški proračun povečali s 300 na +600 milijard $, okrepili notranjo potrošnjo, kar pri 1,4 milijardnem narodu ni težko. Xi si ne bo pustil zvijat prstov. Če razpade Nato, bo EU hočeš nočeš morala povečat lasten jedrski arsenal in to ji pri 131 jedrskih reaktorjih ni noben problem naredit. Razni Seehoferji bodo zamenjali zmerne politike tipa Merkel in potem nas je lahko vse skupaj strah. Že danes svet premore 15.000 jedrskih konic, samo 150 uničenih mest v zmernem pasu pa zadošča za izstradanje celotne civilizacije. Če se ne bomo pogovarjali, bo zapelo orožje, se bojim da tokrat zadnjič v kratki zgodovini človeštva. Trgovinske vojne se končajo v vročih vojnah.
SamoRes
# 11.07.2018 ob 15:56
Tako da desničarji, kot veste Slovenci stopimo skupaj, ko je treba, če ne gre ravno za tekmo Mb-Olimpija ali pa volitve.
Za izstop iz Nata pa pustimo politiko, mi moramo stopit skupaj in izglasovat izstop.
SamoRes
# 11.07.2018 ob 14:56
Iz programa Levice:

Slovenska vojska je le še podizvajalka zveze NATO: njena osnovna dejavnost niso priprave na obrambo, ampak operacije zveze NATO v tujini, kjer ne varuje miru, ampak interese zahodnih velesil Čeprav Slovenija srednjeročno ni vojaško ogrožena, naj bi se izdatki vsako leto povečevali zaradi »zavez do zveze NATO in EU. Kljub vsem izdatkom vojaki množično zapuščajo stalno sestavo, vojska pa po lastnih merilih ni sposobna braniti države.

Vojsko bomo umaknili iz vojaških operacij zveze NATO v tujini. O sodelovanju v mirovnih operacijah bo moral odločati parlament (kot denimo v Nemčiji).
Prihranjena sredstva bomo uporabili prav tako za izboljšanje socialnega položaja vojakov in za potrebe zaščite in reševanja. Število pripadnikov stalne sestave bomo po naravni poti zmanjšali na raven, ki bo ustrezala dejanskim potrebam in zmožnostim Slovenije. Zmanjšano stalno sestavo bomo po potrebi nadomestili s povečanjem rezerve.
___

Kot vidite je to po vsem tem kar gledamo zelo dober program, pa pustite levo-desno. Se strinjate? gremo ven in po vzoru Švice na svoje.
unitrode
# 11.07.2018 ob 18:04
Pa pride zvezda resničnostnega šova (ala Big. B ali Kmetija) in nam v EU deli napotke (Merklova je dipl.inž. fizike!). Pred kom pa nas sedaj branijo? Pred Libijo? Pred Irakom? Pred Sirijo? Pred nacisti iz Ukrajine?Če so ZDA v drigi sv. vojni prinesle demokracijo in zajezile sovjetski vpliv, so po razpadu SZ in pa nastopu Bushev in Trumpa postale EU bolj nevarne kot Rusija, ki do sedaj ni v Evropi storila toliko vojaških premikov kot ZDA/NATO proti njim (če so ZDA podpirale referendum na Kosovu, zakaj ne priznajo referenduma na Krimu?). Kaj pa obljube Gorbačovu, da se NATO ne bo naselil v sosednje države? Pa če gremo na mikro nivo: zakaj bi radi NATA dali 1200 MIO € za brezvezne oklopnike, ki sploh niso primerni za obrambo naše države, medtem ko umiramo na urgencah ali na čakalnih listah za preglede in operacije, starostniki pa si praviloma ne morejo sami plačati oskrbo v domu?. Namesto za NATO raje poskrbimo zase, ker so zadovoljni državljani najboljša osnova obrambe.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 16:43
Trump na eni strani govori kako Evropo ščiti pred zlobno Rusijo, na drugi strani pa želi z Rusijo skleniti prijateljstvo, ki so ga razdrle ravno te iste ZDA in evropske države hkrati hujskale proti Rusiji.
Na vsak način želi vzpostaviti ameriško obvezno posredništvo med Rusijo in EU, kar pomeni, da bi ZDA surovine kupovale v Rusiji in jih prodajale naprej v EU-ju, seveda po višji ceni. To ZDA počnejo že v Ukrajini, ko so prevzele ves njen energetski sektor in prevzele posredniški nadzor nad ruskim plinom, ki gre preko Ukrajine v EU.
ZDA bi rade svojo ukrajinizacijo prenesle kar na celotno Evropo in ji zaukazovale kaj smejo početi in kaj ne. EU po nobeni osnovi ni samostojna in neodvisna tvorba ampak je kolonija ZDA.
Kazalo