Evropa
Alpbach
Vučić in Thaci (peti in šesti z leve) sta se udeležila panela o širitvi Evropske unije v Alpbachu, na katerem je bil med govorci tudi slovenski predsednik Borut Pahor (na odru). Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Thaci, Merkel, Vučić
Kosovski in srbski predsednik obkrožata nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je nasprotnica spremembe meja med državama. Foto: Reuters

Dodaj v

Vučić in Thaci prvič soglasno za spremembe meje med Kosovom in Srbijo

EU se boji "učinka domin" po Zahodnem Balkanu
26. avgust 2018 ob 18:08,
zadnji poseg: 26. avgust 2018 ob 18:54
Alpbach,Beograd,Priština - MMC RTV SLO

Srbski in kosovski predsednik, Aleksandar Vučić in Hashim Thaci, sta na forumu v Alpbachu soglasno zatrdila, da razmišljata o spremembah meja Kosova, in Evropsko unijo pozvala k podpori.

"Kosovo je odločeno, da s Srbijo sklene zavezujoč dogovor. Čas za to je zdaj," je napovedal Thaci. "Prizadevamo si za mir med Srbi in Albanci. Imeli smo ogromno konfliktov," pa je dejal Vučić in občinstvu v Alpbachu še pojasnil, da ga sicer Thaci ne mara in "tudi jaz sploh ne maram njega".

Kljub temu sta se voditelja na evropskem forumu v Alpbachu v avstrijskih Alpah na panelu v družbi slovenskega predsednika Boruta Pahorja in avstrijskega kolega Alexandra Van der Bellna naslavljala z osebnimi imeni in med diskusijo večkrat pomenkovala, poroča Politico. Vučić je tudi potrdil, da sta se s Thacijem dan prej, v petek, s posredovanjem avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in evropskega komisarja za Zahodni Balkan Johannesa Hahna, sešla na Dunaju.

EU se boji "učinka domin"
Voditelji Evropske unije že dolgo nasprotujejo spremembam meja na Kosovu, saj menijo, da bi to lahko sprožilo podobne zahteve drugod po Balkanu in vodilo v vnovično medetnično nasilje. Glasna nasprotnica te ideje je nemška kanclerka Angela Merkel. ZDA so medtem v petek obrnile ploščo in sporočile, da so odprte do sprememb meja. Komisar Hahn je v Alpbachu dejal, da na tej točki pogovorov nič ni izključeno, vendar je voditelja pozval, naj zagotovita dogovor, ki ne bo destabiliziral širše regije, in izrazil strah pred "učinkom domin".

"Države naše regije, države članice EU-ja ali druge države na svetu ne bi smele nasprotovati ali se bati morebitnega miroljubnega dogovora med Kosovom in Srbijo, tudi če bi tak dogovor lahko vključeval popravke meja," je pozval Thaci. "Imamo zelo kratko priložnost. Ni preprosto, je zelo zelo težko, zato morajo biti vsi z nami," je dodal.

Srbski predsednik je na drugi strani ubral precej ostrejši ton. "Ko sta Beograd in Priština končno začela komunicirati, vsi drugi govorite – kaj pa počnete?" je nagovoril evropske predstavnike na forumu. "Zakaj vam je naenkrat mar, kaj počnemo? Delamo nekaj za prihodnost Srbov in Albancev. Za to moramo poskrbeti sami, nikomur škoditi in ne vplivati na kar koli drugega v regiji," je dejal po poročanju Politica.

Vučić: "Meje spremenite, ko vam ustreza"
Britanski veleposlanik v Beogradu Denis Keefe je medtem opozoril, da je vsaka sprememba meja tvegana in nevarna. "Pa zakaj ste potem spremenili meje leta 2008?" se je odzval Vučić na britansko opozorilo. "Vsakih deset let, ko vam ustreza, lahko spremenite meje, a ko nekdo drug, ki ga to zadeva, skuša nekaj narediti brez vaše vednosti, potem komentirate, da je to tvegano in bo zahtevalo svoj davek," je v povezavi z izjavo Keefa dejal Vučić novinarjem srbske radiotelevizije B92.

"Želimo prihodnost, vendar ne želimo, da so Srbi ponižani in poraženci," je še dejal Vučić novinarjem.

Kosovo neodvisnost razglasilo leta 2008
Kosovo je neodvisno in suvereno državo razglasilo 17. februarja 2008. Velika Britanija, ZDA, Francija in Albanija so bile med osmimi državami, ki so Kosovo priznale že naslednji dan, skupno pa je do danes to storilo več kot 110 držav. Srbija neodvisnosti močno nasprotuje.

Evropska unija nad pogovori o normalizaciji odnosov med državama bedi že od leta 2011, vendar na uradnih pogovorih predlog spremembe meja še nikoli ni bil na mizi. Na severu Kosova živijo pretežno kosovski Srbi. V Srbiji vzhodno od Kosova – okoli mesta Preševo – živi večinoma albansko prebivalstvo. Predsednika sicer o konkretnih spremembah meja v Alpbachu nista govorila.

Pogovori v Bruslju 7. septembra
Vučić je za B92 še izrazil upanje, da bodo lahko nadaljevali pogovore, ki so jih v petek začeli na Dunaju. "Ne morem vam razkriti podrobnosti, ker ni nič dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno vse – kakor gre geslo visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini," je dejal. Vučić in Thaci bosta uradni bruseljski dialog z Mogherinijevo na čelu nadaljevala 7. septembra.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 26.08.2018 ob 18:52
Britanski veleposlanik v Beogradu Denis Keefe je medtem opozoril, da je vsaka sprememba meja tvegana in nevarna. "Pa zakaj ste potem spremenili meje leta 2008?" je na novinarsko vprašanje odgovoril Vučić. "Vsakih deset let, ko vam ustreza, lahko spremenite meje, a ko nekdo drug, ki ga to zadeva, skuša nekaj narediti brez vaše vednosti, potem komentirate, da je to tvegano in bo zahtevalo svoj davek" je v povezavi z izjavo Keefa dejal Vučić novinarjem srbske radiotelevizije B92.

Končno nekdo upal povedat tem zahodnjakom kar jim gre
topol
# 26.08.2018 ob 18:39
Pametni Srbi se zavedajo, da je Kosovo za vedno izgubljeno. Tudi, če bi ga dobili nazaj, je na njem 2 miljona Albancev, ki so sovražno nastrojeni proti Srbiji. Poleg kronične brezposelnosti, kriminala, bi to pomenilo ogromne stroške. Tam bi morali imeti stalno velike varnostne sile, podobno kot Izrael s Palestinci. Torej kaj naj Srbiji Kosovo, če bi ji grozilo, da jim propade cela država. S tem da jim bi sčasoma grozilo, da bi Albanci začeli vladati v Beogradu. Albanci bi se lahko povezali v eno stranko in hitro dobili četrtino glasov za Srbski parlament. Predpostavlja se, da bi bili Srbi razdeljeni na več strank in bili brezbrižni do volitev, organizirana akcija Albancev pa bi lahko marsikaj spremenila.
Pametno bi bilo, da se nekaj naredi v zvezi z dokončnim statusom Kosova. Stalno hujskaštvo z ene in druge strani ne vodi nikamor. Izrael ima podporo Amerike in Rusije in nobenega glasnega in resnega nasprotnika nikjer. Zanje ni sodišč, denarno jih pa tudi zalagajo. Srbija je ososvražena v svetu zaradi prijateljevanja z Rusijo. Rusija skupaj s Kitajsko pa je gotovo ne bi reševali v kaki novi vojni za Kosovo. Četudi imajo morda prav, se z glavo skozi zid ne da.
jarovit
# 26.08.2018 ob 19:35
Vučić in Thaci prvič soglasno za spremembe meje med Kosovom in Srbijo

-------------------------------------
To je čista laž. Oba že nekaj časa za spremembo meje med Kosovom in Srbijo. Razlika med njima je le v tem, da si Srbija prizadeva, da bi prišlo do zamenjave ozemelj. V Srbiji tam kjer je večina prebivalstva Šiptarjev bi se priključilo Kosovu, na Kosovem pa tam kjer je večina prebivalstva Srbov bi se priključil Srbiji.

Kosovo konkretno Thaci pa zagovarja le priključitev ozemlja z večinskim Šiptarskim življem. Torej povečanjem Kosova.

Iz novice pa ni mogoče sklepati, da so se tališča obeh kaj spremenila.
mikitr
# 26.08.2018 ob 19:49
zanimiva demokracija,ki jo gradijo tujci,domačini ,pa brez pravic.
kip
# 26.08.2018 ob 18:51
topol
Na Kosovu ni nikoli živelo dva milijona Albancev.Če odštejemo vse tiste ko so odšli trebuhom za kruhom na zahod jih skupaj ni več med 600 in 800 tisoč .Dva milijona jih je z zdomci vred in njihovimi v tujini rojeni otroci .Problem je tukaj da se Srbija ne more boriti proti zahodni politiki in rezultat tega bo da bosta nastali dve Muslimanski državi Bošnjačka BIH in Velika Albanija kar bo zahodno politiko še močno bolela glava .Tako če bi Srbija nazaj v svoj pravni red vključila Kosovo in Metohijo na Kosovu nebi ostalo več kot 400 tisoč Albancev ki nebi mogli politično vplivati na Srbijo.
Anar Hija
# 26.08.2018 ob 20:10
Vučić v Srbiji nima podpore za takšno dejanje. Račun brez krčmarja.
Ni_Nicka
# 26.08.2018 ob 21:55
Podpiram vsako mirno rešitev spora!
grenadir
# 26.08.2018 ob 19:48
Franc 1952 ... Ne moreš konkretno pisat o ljudeh kaj so, če jih osebno ne poznaš, ker je to maloumno in deplasirano... Kar pa se tiče Albancev, pa ti sama tema pove, v čem je problem..... Ali morda misliš, da je bilo Kosovo npr. l. 1900 večinsko Albansko ....
seba goričan
# 26.08.2018 ob 19:26
Jst na to opozarjam že 5 let...sem že obupo,ker sem vedno zbrisan...
stewie
# 26.08.2018 ob 18:50
Bosta dobila še Nobelovo nagrado za mir, tako kot Rabin in Arafat pred 25 leti.
Kekec99
# 26.08.2018 ob 22:18
Da se ne pozabi, po kosovski vojni leta 1999 je Resolucija 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov določila, da je Kosovo ozemlje pod oblastjo Začasne upravne misije Združenih narodov na Kosovu (UNMIK), katerega varnost zagotavlja Kosovska sila (KFOR) pod poveljstvom Nata, in pravno potrdila suverenost Srbije nad območjem.
RESNICA
# 26.08.2018 ob 19:45
Verjetno bi v članku, ki trdi,

"Kosovo je odločeno, da s Srbijo sklene zavezujoč dogovor. Čas za to je zdaj," je napovedal Thaci. "Prizadevamo si za mir med Srbi in Albanci. Imeli smo ogromno konfliktov," pa je dejal Vučić in občinstvu v Alpbachu še pojasnil, da ga sicer Thaci ne mara in "tudi jaz sploh ne maram njega".

lahko omenili dve ključni dejstvi, ki samo vsebino članka POPOLNOMA NEGIRATA!!!

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/lim
aj-na-kosovu-nece-biti-republike-srpske

Potpredsjednik Vlade Kosova Fatmir Limaj izjavio je da je izjava predsjednika Kosova Hashima Thacija o korekciji granice sa Srbijom njegova lična inicijativa i da je ne podržava, kao i da je u suprotnosti s Ustavom Kosova, prenosi Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Podpredsednik Vlade Kosova Fatmir Limaj je izjavil, da je izjava Predsednika Kosova Hashima Thacija o korekciji meje s Srbijo njegova osebna iniciativa ki je ne podpira. Je tudi v nasprotju z Ustavo Kosova, prenaša izjavo srbsko govoreči program Radio-televizije Kosova.

Haradinaj: Promjena granica Kosova je nacionalna izdaja i poziv na rat
http://www.balkanplus.net/haradinaj-promjena-granica-kosova-je-nacionalna-izdaja-i-poziv-na-rat/
Hardinaj: Sprememba meja Kosova je poziv na novo vojno in izdaja

HARADINAJ BESAN: Samo Putinu odgovara promjena granica
https://kosovo24sata.com/2018/08/06/hara
dinaj-besan-samo-putinu-odgovara-promjena-granica/
HARDINAJ BESEN: Samo Putinu odgovarja sprememba meja

Haradinaj: Granice se mijenjaju ratom
https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Haradinaj-Granice-se-mijenjaju-ratom-Taci-Podrzavam-preispitivanje-granica/491693
Hardinaj: Meje se spreminjajo z vojno

To je ena stran medalje, ki bi jo celovit članek, spisan s strani pisca, ki se na temo spozna, zagotovo omenil.

Ker pa se omenja v članku mnenje veleposlanika Velike Britanije, bi bilo ravno tako pošteno, da bi se omenila tudi izjava Volfganga Petriča, bivšega Visokega predstavnika EU za Kosovo.

"Vreme za konačnu odluku, uz manju korekciju granica"
Čas je za manjšo korekcijo meje
https://www.b92.net/info/vesti/index.php
?yyyy=2018&mm=08&dd=24&nav_c
ategory=640&nav_id=1434985

To so sedaj nekako vsi potrebni podatki, ki naj bi jih vseboval korekten članek na to temo.
Kekec99
# 26.08.2018 ob 19:30
Resolucija 1244 pravi kaj?
bob
# 26.08.2018 ob 22:59
Bolje da se pogovarjajo, dogovarjajo in dogovorijo, kot pa pobijajo.
enix
# 26.08.2018 ob 18:17
ker nič ni dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno vse .............. in tudi nič ne bo podpisano
GoodFella
# 27.08.2018 ob 08:58
Odloča demografija, tako pač je. Jug Srbije bo v naslednjem obdobju povsem albanski. Albansko nataliteto in posledice le-te bi morali resno upoštevati tudi naši vladovalci, ki izdajajo dovoljenja za priseljevanje iz Kosova in albanskega dela Makedonije. Mnenja sem, da je v preteklih letih priseljevanja iz teh območij bilo nesorazmerno preveč, zato bi jih bilo treba drastično omejiti oziroma najbolje kar ustaviti. Pometanje teh vidikov pod preprogo bo sicer v prihodnjih desetletjih prineslo precej problemov. Ne sme se zgoditi, da bi ena priseljenska etnija bistveno prevladala nad drugimi, potrebno je uravnoteženje, tudi večje selekcioniranje (izobrazba, znanje slovenščine itd.).
grenadir
# 27.08.2018 ob 08:30
Malo razvedrila
Hardworker
# 27.08.2018 ob 00:55
A vi res mislite, da je zahodu v interesu mir med Srbi in Albanci ali pa dobri odnosi med Srbi in Hrvati?
avalon7
# 26.08.2018 ob 19:31
Pod tematiko o Kosovu so vedno najbolj glasni Srbi, ki zivijo v Ljubljani, Stockholmu, Dunaju v nasem primeru pa srboljubi v Sloveniji. Zamenjajte svoja bivalisca za kos svete Srbske zemlje na Kosovu cimprej, ali pa dajte ljudem, ki dejansko zivijo v nocni mori ze 30 let mir, da se zmenijo kako bodo ziveli.
Lunatix
# 27.08.2018 ob 04:06
Prvo domino so zrušili že leta 2008...
NoFuture
# 26.08.2018 ob 19:12
Srbija ne sme nič podpisat!! ko podpiše je gotovo.
somebody_87
# 26.08.2018 ob 19:00
To je bilo pravzaprav dogovorjeno na sestanku Putin-Trump. Merkle tu nihče ne vpraša nič.
somebody_87
# 26.08.2018 ob 18:56
To je edina možnost, druge možnosti ni. Za Srbijo je bolje tako, Makedoniji na žalost ni več pomoči.
Lobo
# 27.08.2018 ob 10:03
@sas
Če pogledaš z druge strani so pa "dobili" Rusi nazaj del Ukrajine (Krim). torej možnost obstaja.
zeus-zengg
# 27.08.2018 ob 08:09
Ljudje Srbija Kosova ne bo nikoli dobila nazaj, to je optimalna rešitev,
---------------
v prihodnosti ni ničesar takega kar se ne bi moglo pripetiti . Tudi na Kosovu se dogajajo spremembe , nataliteta pada in ljudje se na veliko izseljujeo v tujino . Neumnost je trditi , da Kosovo ni del Srbije in se predati vnaprej ...
bim--bam-bom
# 27.08.2018 ob 08:09
Merklova je proti, ker se boji, da bi tudi Turki kaj podobnega predlagali Nemčiji, saj v Turčiji živi veliko Nemcev (cca 16), v Nemčiji pa veliko turkov (cca 5.000.000). Tri hiše v Turčiji bi pripadle Nemčiji, eno nemška zvezna država pa Turčiji.
wta
# 26.08.2018 ob 23:47
NATO niti približno ni dovolj enoten za posredovanje, ZDA pa je politično razklana in čaka jo recesija. Srbski zaveznik pa tokrat ne bo pijani Yeltsin.
ZDA ni nič politično razklana. Ve se kdo vodi državo. Tudi ne vem o kakšni recesiji ti nakladaš? Če bodo ZDA padle v recesijo bo cel svet padel v recesijo. Imaš kratkotrajen spomin? Leto 2008?

Glede posredovanja je pa tako. ZDA so vedno za vojno. Imajo tudi svoje zveste zaveznike VB in Francijo, ki bodo brezpogojno sledile ameriškemu ukazu.
QUENDI
# 26.08.2018 ob 20:27
....torej bi Vučić v zameno pristal na Veliko Albanijo......
grenadir
# 26.08.2018 ob 19:13
hehe.. Se že veselim spremljat jutrišnje srbske medije in komentarje..... Delitev, čeprav se sliši na prvo žogo sprejemljiva...... Do tega , verjemite mi, je še zeloooooo daleč.....
minnaema
# 26.08.2018 ob 18:30
& v dogovarjanjih in SPORAZUMEVANJIH je moč uspeha........& na koncu je potreben dogovor -
zakaj le ta NI izveden čimprej, ko je mogoče ?!
sas
# 27.08.2018 ob 12:55
Kdo je dal Vučiču dovoljenje da drugim daje nekaj kar ni njegovega?

Torej Kosovo mora takoj nazaj v Srbijo? ... tako bo čez 50 let predsednik Srbije nekdo, ki se bo verjetno pisal Shaqiri ;)
ti-ne
# 27.08.2018 ob 10:40
Kekec99

# 26.08.2018 ob 19:3
Resolucija 1244 pravi kaj?

######
Tako kot Resolucija 68/262 Generalne skupščine OZN, da je Krim ukrajinski.
Kosovo bo srbsko, tako kot Krim ukrajinski. Nikoli.
ti-ne
# 27.08.2018 ob 10:37
bim--bam-bom

# 27.08.2018 ob 08:09
Prijavi neprimerno vsebino Merklova je proti, ker se boji, da bi tudi Turki kaj podobnega predlagali Nemčiji, saj v Turčiji živi veliko Nemcev (cca 16), v Nemčiji pa veliko turkov (cca 5.000.000).

###
Ne bo držalo.
V Nemčiji živi 2,7 mio Turkov.
Vir
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demograp
hics_of_Germany
čarli23
# 27.08.2018 ob 08:34
Menjava ozemlja oz. fiksiranje meje je bolj v interesu Srbov kot Albancev... Edino kar na dolgi rok šteje so demografski podatki- Albanci imajo še vedno zelo visoko nataliteto, Srbi katastrofalno nizko. V roku nekaj desetletij bo tudi demografska sestava juga Srbije močno obrnila v albansko korist, tako kot prej na Kosovu, Makedoniji itd... Demografija vedno premaga zgodovinska dejstva, stanje na 'terenu' je edino kar šteje. Vpitje 'Kosovo je srce Srbije' na tekmah in shodih ne bo h temu prav nič pripomoglo.
zeus-zengg
# 27.08.2018 ob 08:32
Vsako dogovorjeno spremembbo meje je treba podpreti!
---------------
sploh ne ker tak dogovor de facto priznava Kosovo kot samostojno državo ...
zeus-zengg
# 27.08.2018 ob 08:05
Vučić in Thaci prvič soglasno za spremembe meje med Kosovom in Srbijo
--------------
Ta oseba kateremu se po obrazni mimiki celo težko določi spol bo ostal v srbski zgodovini nekaj najbolj pokvarjenega kot je možno . Jasno je , da Srbija ne bo izgubila čisto nič , če ostane na statusu quo , torej na odločnem principu da je Kosovo del Srbije . v nasprotnem primeru pa ne samo da bo izgubila Kosovo ampak še Sandžak in na vzhodu Vojvodino . Popravek meje kjer velika večina ozemlja postalo del Kosova , nekaj kvadratnih kilometrov pa srbskega je namreč kapitulacija in na pragu bodo kmalu imeli velijo Albanijo ki bo kmalu pričela škiliti še bolj severno ...
el CARTEL
# 26.08.2018 ob 23:47
razumem pa tudi stališče EU zaradi "učinka domin"

menjava mej le zaradi etnične pripadnosti pomeni močan signal ostalim haluciantorjem veliko-albanske politike (kjer ste večina, se odcepite s terorizmom in se lahko priključite veliki albaniji)

ampak EU bi na učinek domin morala pomisliti potem, ko je sama podrla prvo domino, torej podprla prvo spremembo mej (priznala kosovo)

uživam v vsem tem, moram priznati,
lep zaplet so si naredili.
pravi gordijski vozel.
EU sedaj ve, da mora podpreti neko rešitev, če ne, bo kosovo zavedno kvazi-država
Hanibal
# 26.08.2018 ob 22:35
Ali je to znak Madžarski za konec Trianona?
ti-ne
# 26.08.2018 ob 20:37
Kekec99

# 26.08.2018 ob 19:3
Resolucija 1244 pravi kaj?

######
Tako kot Resolucija 68/262 Generalne skupščine OZN.
Očitno resolucije se pišejo, karavana gre naprej.
tupamaross
# 26.08.2018 ob 20:17
Kekec99,
resolucija 1244 pravi, da je Kosovo del Srbije iz katerega se
za določen čas umakne vojska Srbije, ki pa lahko ponovno
pride na Kosovo, če bi bila ogrožena življenja tamkajšnjih
Srbov.

Nekaj takega je, je pa najvažnejše, da je po tej resoluciji
Kosovo še vedno del Srbije.Torej,podlaga za dogovor obeh
ima trdne temelje in koristila obema.

Žal se po mojem taki dogovori vlečejo vsaj 20 let in nekako
vsi taktizirajo in čakajo na neko možno vojno kjerkoli.
tupamaross
# 26.08.2018 ob 20:09
Na terenu (predvsem v BiH in na Kosovu) so že locirali
določeno število angleških vohunov, ki med narodi na
tem področju skušajo zanetiti vojno. Nekatere od nji so
prijeli in jim zagrozili z obsodbami, nekaj pa so jih tudi
izgnali.

Anglija se preprosto ne more strinjati, da so na Balkanu
pobudo prevzeli predvsem Nemci in Rusi.
sas
# 27.08.2018 ob 09:41
Srbija bo dobila nazaj Kosovo takrat, ko bo dobila Ukrajina nazaj Krim ... torej nikdar ;)
To je pač za Srbijo in Ukrajino realnost, vse ostalo so želje in pravljice ... zgodilo se je kar se je in poti nazaj več ni.
zeus-zengg
# 27.08.2018 ob 08:23
bob
Bolje da se pogovarjajo, dogovarjajo in dogovorijo, kot pa pobijajo.
-------------
seveda bi bilo to dobro v primeru , da Kosovo ostane del Srbije z močno avtonomijo ....
zeus-zengg
# 27.08.2018 ob 08:12
Podpiram vsako mirno rešitev spora!
---------------
nekateri bi morali najprej urediti odnose ,,doma,, oz pri sebi , ne pa da se jih uporablja povsod za predpražnik , potem pa svoje stiske opravičujejo in generalizirajo ...
Homer.
# 27.08.2018 ob 07:03
Vsako dogovorjeno spremembbo meje je treba podpreti!
Bolek
# 27.08.2018 ob 17:11
sas, # 27.08.2018 ob 09:41
Srbija bo dobila nazaj Kosovo takrat, ko bo dobila Ukrajina nazaj Krim ... torej nikdar ;)
To je pač za Srbijo in Ukrajino realnost, vse ostalo so želje in pravljice ... zgodilo se je kar se je in poti nazaj več ni.
+++++
Točno tako je to!
In Srbi ne morejo računati na podporo Putina, ki je sam odvzel zemljo Ukrajini, tako kot so Albanci odvzeli ozemlje Srbiji.
Putin bi postal nekredibilen, če bi v tem primeru podpiral Srbijo, ima zvezane roke.
sas
# 27.08.2018 ob 10:22
Če pogledaš z druge strani so pa "dobili" Rusi nazaj del Ukrajine (Krim). torej možnost obstaja.

Niti ne. Demografska slika govori nasprotno ... na Krimu je večina prebivalstva Rusov, na Kosovu je pa Srbov za vzorec ... razen, če Srbi uporabijo najbolj učinkovito albansko orožje - razmnoževanje ;)
smallbudget
# 27.08.2018 ob 09:39
@ Marko_Green

Ja, te popolnoma razumem. Naša policija je popolnoma nemočna, ker jih je strah ali pa so pod******.
esspero
# 27.08.2018 ob 08:44
Kako naj Srbija dobi Kosovo nazaj kot nekateri trdijo tu na forumu , ko pa v 95 % Kosova sploh ne živijo. To je tako kot si lahko lastnik zemljišča in hiše v katerih imaš najemnike in jim zaračunaš najemnino , ne moreš pa jim ukazovati kaj naj delajo in kako naj živijo. Ta primerjava je logična za tiste , ki nimajo stika z realnostjo ampak živijo v prežvečenih velikosrbskih mitih.Kosovo se je pred 10 leti osamosvojilo.in to je dejstvo.
pohorjezeleno
# 27.08.2018 ob 08:12
Ne vem kje je problem, če dvostransko spremenijo mejo tam, kjer jim ugaja. Bo manj napetosti, ne pa več?! Skupaj živeti tako ali tako ne morejo.
Kazalo