Venova prva postaja: Madžarska. Foto: EPA
Venova prva postaja: Madžarska. Foto: EPA

Med drugim naj bi še naprej kupovala madžarske državne obveznice in veliko investirala na Madžarskem.
Orban je obisk označil za "zgodovinskega" in poudaril, da je Kitajska "strateški partner" Madžarske. Ob robu obiska sta državi podpisali dvanajst gospodarskih sporazumov, katerih vsebina ni znana, kitajska razvojna banka pa naj bi za skupne investicije dala na voljo milijardo evrov posojil.

Ven je poudaril, da ima Kitajska "zaupanje v gospodarski razvoj Evrope" in se vidi kot "dolgoročnega investitorja" v evropskih državah.

Na novinarsko vprašanje, ali sta govorila tudi o "ideoloških vprašanjih", je Orban odgovoril, da obe državi spoštujeta politiko druge. Po njegovih besedah je Kitajska v kratkem času dosegla velik gospodarski razvoj, za katerega upa, da se bo nadaljeval tudi v prihodnje.

To je prvi obisk kakšnega predsednika kitajske vlade na Madžarskem po padcu komunizma. Poleg Madžarske bo Ven obiskal še Veliko Britanijo in Nemčijo.

Deutsche Welle ob tem piše, da prihaja do Venove evropske turneje v težavnem času odnosov med Kitajsko in EU-jem. Odnose namreč kljub gospodarskemu sodelovanju kazijo razprtije, med katerimi velja izpostaviti predvsem temo človekovih pravic in evropskih pomislekov glede vse večje gospodarske odvisnosti EU-ja od Kitajske.