Obiskovalci festivala so se od letošnjega San Fermina poslovili z mislimi na festival naslednje leto. Foto: EPA
Obiskovalci festivala so se od letošnjega San Fermina poslovili z mislimi na festival naslednje leto. Foto: EPA
San Fermin
Kljub množičnim protestom proti tekom pred biki in bikoborbam v Pamploni nočejo ukiniti krute tradicije. Foto: Reuters

Na trgu pred mestno hišo se je zbralo na tisoče prebivalcev Pamplone in navdušenih obiskovalcev, ki so se s tradicionalno pesmijo Pobre de mi ter s solzami v očeh, svečami in dvignjenimi rdečimi rutkami poslovili od letošnjega festivala.

Županja Pamplone Yolanda Barcina je po polnočnem zvonenju dvignila rdečo rutko in se poslovila z besedami: "Meščani in meščanke Pamplone, San Fermin se je končal. A manjka nam vse manj, da se na tem trgu ponovno zberemo 6. julija naslednje leto". Obiskovalci Pamplone so zabavo nadaljevali do jutra in se tako do naslednjega leta poslovili od festivala, ki ulice Pamplone vsako leto napolni z glasbo in veseljem.

Tek pred biki vsako leto dviguje prah
Tudi letos so kot vsako leto v mestu vsak dan organizirali tek pred biki (Encierro). Osemkrat so se pogumneži podali v tek pred biki na 825 metrov dolgo pot med ulicami Pamplone, ranjenih pa je bilo nekaj deset ljudi, nekateri tudi hujše in so morali tako svoj obisk Pamplone končati v bolnišnici. Tek so vsako jutro v živo prenašali na španski televiziji.

Vsako leto se ob robu festivala zberejo tudi nasprotniki bikoborb in teka pred biki. Kruta tradicija, ki je lahko zelo nevarna tako za ljudi kot za bike, pa je tako globoko zakoreninjena v španski kulturi, da je, kot vse kaže, še dolgo ne bodo ukinili in bodo adrenalinski navdušenci v Pamploni še dolgo lahko preizkušali svoj pogum in vzdržljivost.

Slovo do naslednjega leta
Festival San Fermin, ki ga v Pamploni praznujejo v čast svetniku mesta in regije Navarre San Ferminu, se od leta 1591 odvija vsako leto. Začne se vsakega 6. julija ob 8. uri zjutraj, ko udeleženci, oblečeni v tradicionalna bela oblačila in z rdečimi rutkami, odpirajo šampanjec, konča pa se 14. julija ob polnoči, ko vsi udeleženci zapojejo že omenjeno pesem Pobre de mi in si obljubijo ponovno snidenje naslednje leto.

B. T.