Florence Hartmann so aretirali pred haaškim sodiščem, kamor je prišla na izrek sodbe Radovanu Karadžiću. Foto: Reuters
Florence Hartmann so aretirali pred haaškim sodiščem, kamor je prišla na izrek sodbe Radovanu Karadžiću. Foto: Reuters
Zaradi vzornega vedenja je odslužila dve tretjini kazni. Foto: Reuters

"Sem izjemno utrujena, popolnoma izčrpana," je dejala v kratki telefonski izjavi za AFP po prihodu na prostost. "Zelo mi je odleglo, da sem prišla iz zapora, zdaj sem pripravljena na boj," je dejala francoska novinarka Florence Hartmann, ki je bila zaradi nespoštovanja sodišča v priporu pet dni. Sodišče je odločilo, da je zaradi vzornega vedenja odslužila dve tretjini kazni.

Florence Hartmann, ki je bila do leta 1999 enajst let dopisnica francoskega časopisa Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije, nato pa med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, so prijeli v četrtek pred vhodom v haaško sodišče. Tam je želela prisostvovati izreku kazni nekdanjemu predsedniku Republike srbske Radovanu Karadžiću za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH (1992-1995).

Razkritje zaupnih dokumentov
Haaško sodišče jo je leta 2009 obsodilo, ker je v knjigi Mir in kazen iz leta 2007 o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću, ki je še pred koncem sojenja leta 2006 umrl. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki srbsko državo vpletajo v genocid več kot 8000 Bošnjakov julija leta 1995 v Srebrenici.

Sodišče ji je sprva naložilo 9.000 ameriških dolarjev (7.000 evrov) kazni, ker pa je ni želela plačati, je denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Od Francije je nato zahtevalo, da jo izročijo, kar pa je Pariz zavrnil.

Florence Hartmann je zaradi razmer v priporu vložila pritožbo, a jo je predsednik sodišča Theodore Meron označil kot neutemeljeno.