Požar ob kalifornijski obali se je razbesnel na 4.000 hektarjih. Foto: Reuters
Požar ob kalifornijski obali se je razbesnel na 4.000 hektarjih. Foto: Reuters

S požarom, ki je severozahodno od Los Angelesa izbruhnil v četrtek, v petek pa se je razbesnel na več kot 4.000 hektarjih, se še vedno bojuje 900 gasilcev, po zadnjih poročilih pa jim ga je uspelo vsaj omejiti.

Najbolj sta ogroženi naselji Camarillo in Newbury Park, ogenj je poškodoval 15 hiš, nekaj vozil in kmetijskih poslopij, evakuirali so 200 družin, o žrtvah in ranjenih pa ne poročajo.

Požar je izbruhnil v četrtek ob pol sedmih zjutraj po krajevnem času, približno 15 kilometrov od obale, danes pa se je na nekaterih mestih že povsem približal obali Tihega oceana, zato so morali zapreti nekaj kilometrov obalne ceste Pacific Coast Highway. Zaprli so kalifornijsko državno univerzo, omejen je tudi dostop do vojaškega oporišča Point Mugu.

Presenetljivo velik požar za ta letni čas
Čeprav se je v Kaliforniji že začela sezona pomladnih požarov, pa je obseg trenutnega presenetil vse: "Bojujemo se s požarom, kakršnih smo običajno vajeni šele pozno poleti, ko je vrhunec požarne ogroženosti," je povedal predstavnik gasilcev okrožja Ventura Tom Kruschke.

Gasilci zaskrbljeno spremljajo tudi napovedi vremenoslovcev, ki napovedujejo še močnejši veter - ta bi lahko požar še bolj razplamtel, prizemljil pa bi tudi helikopterje, s katerimi si zdaj pomagajo pri gašenju.