Brazilska predsednica Dilma Rousseff. Foto: EPA
Brazilska predsednica Dilma Rousseff. Foto: EPA
Raul Castro
Med voditelji, ki se udeležujejo državniškega pogreba, je tudi kubanski predsednik Raul Castro, ki velja za velikega Chavezovega prijatelja in zaveznika. Foto: EPA
Slovo od Chaveza

Pogrebne slovesnosti so se udeležili številni voditelji držav, med njimi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kubanski predsednik Raul Castro, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

V Caracas so prišli tudi bolivijski predsednik Evo Morales, čilski predsednik Sebastian Pinera, kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in ekvadorski predsednik Rafael Correa. Španija je na pogreb poslala prestolonaslednika, princa Felipeja, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa zastopa zunanji minister Sergej Lavrov.

Chavezu sta se poklonili tudi predsednici Argentine in Brazilije Cristina Fernandez de Kirchner in Dilma Rousseff, ki pa sta iz Caracasa odpotovali pred začetkom pogreba.

Številne latinskoameriške države so razglasile nacionalna žalovanja za nekdanjim voditeljem, ki je precej spremenil politično in družbeno življenje v Venezueli ter pomembno vplival na dogajanje v vsej Latinski Ameriki. Dan žalovanja so razglasili tudi v Iranu.

Truplo bodo balzamirali in ga pokopali čez teden dni
Chavezovo truplo bodo po pogrebu iz vojaške akademije v Caracasu prestavili v vojaško bazo, od koder je Chavez leta 1992 vodil neuspeli puč, kjer bo ležal do naslednjega petka.
Maduro je sporočil tudi, da bodo Chavezovo truplo balzamirali, kot so Lenina, Stalina in Maa, Venezuelci pa ga bodo lahko tako "večno gledali". Svoje usluge je ob tem že ponudil filipinski pogrebnik, ki je znan po tem, da je balzamiral leta 1989 umrlega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa.

Številni politiki in vojaški predstavniki so podprli idejo, da bi spremenili ustavo in Chaveza pokopali v nacionalni grobnici v prestolnici, kjer poleg 144 slavnih venezuelskih osebnosti leži tudi junak južnoameriške neodvisnosti Simon Bolivar, ki ga je Chavez označil za svojega ideološkega očeta. Zdaj velja, da lahko pomembne osebnosti tam pokopljejo šele 25 let po njihovi smrti.

Chavezu v slovo že dva milijona Venezuelcev
Hugo Chavez, star 58 let, je po dveletnem boju z rakom umrl v torek. Njegove posmrtne ostanke so v sredo popeljali na sedemurni sprevod po Caracasu, ki ga je spremljalo na tisoče Venezuelcev, nato pa so jih prepeljali na vojaško akademijo. Tam so se od njega že poslovili njegovi najbližji, podpredsednik Maduro in drugi vidni državni predstavniki, pa tudi argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, bolivijski predsednik Evo Morales in urugvajski predsednik Jose Mujica.

Od Chaveza se je že poslovilo tudi približno dva milijona Venezuelcev, a se pred vojaško akademijo še vedno dan in noč zbira na tisoče ljudi, ki bi se radi tudi osebno poklonili svojemu dolgoletnemu voditelju in se mu zahvalili za vse, kar je za Venezuelo naredil v 14 letih.

Bo Maduro peljal naprej Chavezovo idejo?
Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena na "Chaviste", privržence voditelja bolivarske revolucije, in njegove nasprotnike. Po vsej verjetnosti bo vajeti države po Chavezu prevzel podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je za svojega naslednika izbral tudi sam Chavez, a ga številni analitiki vidijo kot manj karizmatičnega in manj prepričljivega naslednika Chavezove ideje.

V skladu z ustavo morajo v Venezueli razpisati predčasne volitve v 30 dneh. V tem času državo vodi Maduro, kot začasni predsednik pa bo prisegel v soboto ob 0.30 po srednjeevropskem času.

Slovo od Chaveza