Tuleč veter s hitrostjo do 263 km/h in močan dež sta zajela severovzhod Avstralije. Foto: EPA
Tuleč veter s hitrostjo do 263 km/h in močan dež sta zajela severovzhod Avstralije. Foto: EPA
Ciklon Debbie.
Ciklon je ruval drevesa ob plaži Airlie, veliko turistov je območje že zapustilo. Foto: EPA
Tropski ciklon divja po Avstraliji

Ciklon četrte stopnje po Saffir-Simpsonovi petstopenjski orkanski lestvici je prekinil električno oskrbo in telefonske povezave za več kot 48.000 gospodinjstev in povzročil veliko škode na turističnem otočju Whitsunday, poroča BBC.

Po besedah premierke Queenslanda Annastacie Palaszczuk je v eni uri padlo 211 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar se zgodi enkrat na 100 let. Eden od prebivalcev območja je razmere opisal zelo slikovito; kot je dejal, je neurje občutiti kot hkratno približevanje vlaka tako z leve kot desne.

Dež poplavlja ulice, veter lomi okna, ruši drevesa in raznaša razbitine. Večina šol, industrijskih obratov in letališč v zvezni državi bo do preklica ostalo zaprtih, turisti so predčasno prekinili svoje dopustovanje in se vrnili domov ali premaknili v druge predele Avstralije, poroča BBC.

Meteorologi svarijo pred obsežnimi poplavami, saj bi se viharni val morja, ki ga pred sabo potiska ciklon, lahko združil z jutranjo plimo.

Medtem je avstralski premier Malcolm Turnbull aktiviral posebni načrt za krizno odzivanje. V parlamentu v Canberri je oznanil, da je avstralska civilna zaščita vzpostavila posebno ekipo za soočanje s posledicami tropskega viharja.

Ciklon nadaljnjih 24 ur še ne bo ponehal
Tuleč veter, močan dež in razburkano morje še ne bodo ponehali, glede na vremensko napoved naj bi se ciklon v območju zadržal še nadaljnjih 24 ur. Ciklon naj bi bil najmočnejši po letu 2011, ko je območje prizadel orkan Jasi in uničil več polj ter domov.

Tropski ciklon divja po Avstraliji