V Aarhusu se je zbrala po besedah organizatorjev protiislamska zveza z vse Evrope. Foto: Reuters
V Aarhusu se je zbrala po besedah organizatorjev protiislamska zveza z vse Evrope. Foto: Reuters

Dansko skrajno desničarsko gibanje, Danska obrambna liga, je v drugem največjem danskem mestu priredilo shod proti islamu in k sodelovanju povabilo tudi sorodne organizacije iz tujine, kot je Angleška obrambna liga. Udeleženci shoda so med drugim razpravljali o zanje problematičnih vidikih islama, kot sta "vse večja islamizacija Evrope" in šeriatsko pravo.

Tiskovni predstavnik Danske obrambne lige Philip Trauls je za danski časopis Jyllands-Posten pred shodom dejal, da ne iščejo konfrontacije, se bodo pa branili, če jih bodo napadli.

V Aarhusu predvsem voditelji
Aktivisti proti rasizmu se bojijo, da skrajne islamofobne skupine v Evropi združujejo moči. Čeprav je bila številka zbranih desničarjev relativno majhna, pa analitiki opozarjajo, da jih je večina voditeljev protiislamskih skupin iz različnih evropskih držav. Nekateri so že od srede v Aarhusu, kjer so imeli priložnost za srečanja in izmenjavo idej.

Eden izmed organizatorjev shoda je skupina EDL, ki želi povsem ustaviti migracije muslimanov v Evropo, češ da njihov prihod predstavlja grožnjo, ki bo pripeljala do konflikta. Voditelj EDL-ja v Aarhusu ni pričakoval večjega števila udeležencev shoda. "Upamo, da bo začetek evropskega gibanja, ki bo še naprej raslo," je povedal o svojih pričakovanjih.

Proti nestrpnosti od štiri do pet tisoč ljudi
V protest proti dogodku Danske obrambne lige je svoje zborovanje pripravilo tudi gibanje Aarhus za raznolikost, na poziv katerega se je zbralo od štiri do pet tisoč ljudi.

Policija je pozorno spremljala dogajanje na trgu Moelleparken in je hitro umirila razgrede, ki so izbruhnili. Za zapahi je pristalo več kot 80 ljudi.