Več kot tisoč Libijcev se je zbralo na letališču v Tripoliju, kjer je z navdušenjem sprejelo al Megrahija. Foto: EPA
Več kot tisoč Libijcev se je zbralo na letališču v Tripoliju, kjer je z navdušenjem sprejelo al Megrahija. Foto: EPA
Libijski predsednik Gadafi je al Megrahija sprejel kar pred televizijskimi ekrani.

Zgodba Libijca Abdelbaseta Alija Mohameda al Megrahija je ponovno preplavila svetovne medije, ko je škotsko sodišče pred kratkim odobrilo njegovo prošnjo, da bi preostanek doživljenjske kazni prestajal v Libiji, saj so mu zaradi raka na prostati ostali le še trije meseci življenja.

"To je bilo moje upanje in neskončna želja, da se vrnem k svoji družini, preden umrem. Vedno sem verjel, da se bom vrnil sem, če na svetu obstaja pravica," je dejal al Megrahu.

"Ta korak je samo dokaz več, da se odnosi med državama izboljšujejo ... Kot tudi prijateljstvo med nami (op. p. med Veliko Britanijo in Libijo), kar bo nedvomno pozitivno vplivalo na nadaljnje sodelovanje med državama," pa je izjavil libijski predsednik Gadafi, ki je na smrt obsojenega bombaša in njegovo družino sprejel kar pred televizijskimi ekrani. Prenos so vsekakor videli tudi v Beli hiši, ki ostro nasprotuje izpustitvi Libijskega obsojenca. Gadafi se je še enkrat javno zahvalil škotskim oblastem, ki so "kljub nedopustim in nelogičnim pritiskom izvedli to humanitarno in pogumno odločitev."

Je bila izpustitev ujetnika res dogovor?
Ob tem so se v medijih pojavile govorice, ki jih je sprožil Gadafijev sin Saif al Islam Gadafi, in sicer da naj bi bila izpustitev al Megrahija del trgovskega dogovora med Veliko Britanijo in Libijo. "V vseh trgovinskih pogodbah, za nafto in plin, z Veliko Britanijo, je bil (al Megrahi) vedno na pogajalski mizi," je Islam izjavil za libijsko televizijo Al Mutavasit. "Vsi britanski interesi so bili povezani z izpustitvijo Abdelbaseta al Megrahija," je dodal. Downing Street je navedbe odločno zanikal. "Nobenega dogovora ni bilo," je dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Gordona Browna. Izjave Gadafijevega sina je zanikalo tudi zunanje ministrstvo.

57-letni al Megrahi je bil leta 2001 obsojen na doživljenjsko kazen zaradi napada na letalo družbe PanAm leta 1988 nad škotskim Lockerbijem, v katerem je umrlo 270 ljudi, večinoma Američanov.