Megrahija (na sliki v belem), ki ima raka, so izpustili iz sočutja kljub ostremu nasprotovanju sorodnikov žrtev in ZDA. Foto: Reuters
Megrahija (na sliki v belem), ki ima raka, so izpustili iz sočutja kljub ostremu nasprotovanju sorodnikov žrtev in ZDA. Foto: Reuters
Glasgow
Izpustitev Megrahija iz zapora blizu Glasgowa so spremljali protestniki. Foto: Reuters
Bolni napadalec izpuščen

Abdel Basset Al Megrahi je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo zaradi podtaknjene bombe na letalu Pan Am, ki je eksplodirala v zraku nad mestom Lockerbie leta 1988. Umrlo 270 ljudi, med njimi večina Američanov. Škotsko sodišče je odločilo, da se lahko vrne v Libijo ker je na smrt bolan, preostali naj bi mu še trije meseci življenja. "Megrahija čaka kazen, ki mu jo je naložila višja sila," je na novinarski konferenci povedal škotski pravosodni minister Kenny MacAskill in dodal, da škotski zakon zahteva, da se zadosti pravici, hkrati pa, da je treba tudi izkazati usmiljenje.

"Gospod Al Megrahi svojim žrtvam ni izkazal nobenega sočutja ali usmiljenosti. Ni jim bilo dopuščeno, da bi se vrnili v varno zavetje svojih družin, da bi jih znova videli in izživeli svoje življenje. Izkazal jim ni nobenega usmiljenja. A to ni razlog, da njemu in njegovi družini v zadnjih dneh njegovega življenja ne bi izkazali sočutja," je svojo odločitev o izpustitvi pojasnil MacAskill. Nekdanjega libijskega agenta na poti v domovino spremlja sin libijskega voditelja Muamarja Gadafija.

ZDA: Odslužiti bi moral celotno kazen
ZDA in sorodniki številnih izmed 189 ameriških žrtev nasprotujejo predčasni izpustitvi 57-letnega Megrahija. Kljub bolezni menijo, da bi moral odslužiti celotno kazen. Družine večine britanskih žrtev menijo, da je prav, da so mu dovolili oditi umret domov.

"Kot smo že večkrat dejali vladi Velike Britanije in škotskim oblastem, še vedno verjamemo, da bi moral Megrahi odslužiti svojo kazen do konca na Škotskem," je sporočila Bela hiša in izrazila sožalje družinam žrtev napada.

"Moralno nedoumljivo" ali "prava odločitev"?
Victoria Cummock, ki je v eksploziji izgubila moža, je za BBC povedala, da je izpustitev Megrahija "moralno nedoumljiva". "Ta človek je množični morilec - če zakriviš zločin, bi moral odslužiti kazen," meni. Martin Cadman, oče v napadu ubitega sina, pa je pred kratkim izjavil, da je izpustitev Libijca "prava odločitev".

Bolni napadalec izpuščen