Skozi Vukovar se je danes vila večdesettisočglava kolona prebivalcev iz vse Hrvaške v spomin na grozote leta 1991. Foto: Reuters
Skozi Vukovar se je danes vila večdesettisočglava kolona prebivalcev iz vse Hrvaške v spomin na grozote leta 1991. Foto: Reuters
Vukovar - 20. let padca mesta
Spominske slovesnosti so se udeležili najvišji državni predstavniki. Foto: Reuters
Spomin na padec Vukovarja

Osrednja spominska slovesnost je potekala v Vukovarju, na tragedijo mesta pa so se spomnili tudi v drugih hrvaških krajih.

Ob današnji 20. obletnici, ki poteka pod geslom Pogumni ljudje, se v Vukovarju spominjajo tragedije mesta in njegovih prebivalcev. Po zasedbi Vukovarja so srbske sile zagrešile tudi enega izmed najhujših množičnih zločinov med vojno na Hrvaškem, saj so na Ovčari umorile več kot 260 ljudi, večinoma hrvaških ranjencev in bolnikov iz vukovarske bolnišnice, med katerimi je bil tudi legendarni novinar Radia Vukovar Siniša Glavašević.

Slovesnosti tudi v drugih mestih
Na osrednji spominski slovesnosti na dvorišču vukovarske splošne bolnišnice so se zbrali številni meščani in domoljubi iz vse države, pa tudi celoten državni vrh s predsednikom Ivom Josipovićem, premierko Jadranko Kosor in predsednikom sabora Luko Bebićem na čelu. Slovesnosti so se udeležili tudi številni ministri, poslanci, cerkveni dostojanstveniki ter predstavniki diplomatskega zbora in veteranskih organizacij.

Po koncu slovesnosti so se udeleženci odpravili na pohod spomina po mestnih ulicah do 5,5 kilometra oddaljenega pokopališča žrtev domovinske vojne. Pohoda se je udeležilo po nekaterih podatkih 30.000, po drugih pa kar 50.000 ljudi z vseh koncev Hrvaške.

Poleg Vukovarja tudi Škabrnja
Na žrtve Vukovarja so se spomnili tudi v drugih mestih na Hrvaškem, različne spominske slovesnosti in manifestacije pa so potekale tudi že prejšnje dni.

Danes se tudi v kraju Škabrnja v zaledju Zadra spominjajo 20. obletnice tragedije tamkajšnjih prebivalcev. Srbske sile so 18. novembra 1991, prvega dne, ko so zasedle vas, umorile 43 hrvaških civilistov in vojakov, kar je tudi eden izmed najhujših množičnih vojnih zločinov na Hrvaškem.

Spomin na padec Vukovarja