Srbski predsednik je obiskal Ovčaro, kjer se je poklonil žrtvam. Foto: Reuters
Srbski predsednik je obiskal Ovčaro, kjer se je poklonil žrtvam. Foto: Reuters
Boris Tadić in Ivo Josipović
Tadić in Josipović sta skupaj položila venec na spomenik žrtvam v Ovčari, kar večina hrvaških politikov vidi kot dejanje sprave. Foto: EPA
Ivo Josipović in Boris Tadić
Tadić in Josipović - jima bo uspelo povezati Srbe in Hrvate? Foto: EPA
Ovčara
Na Ovčari se je novembra leta 1991 zgodil eden najhujših zločinov pripadnikov srbske vojske nad civilnim prebivalstvom na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Tadić v Vukovarju

"Danes sem tukaj, da se poklonim žrtvam in jim izkažem spoštovanje. Tukaj sem, da se še enkrat opravičim, da izkažem sožalje in ustvarim možnost, da bi Hrvaška in Srbija obrnili novo stran v zgodovini," je na Ovčari povedal srbski predsednik Boris Tadić, ki je ob spomeniku žrtvam pokola na Ovčar položil venec. "Želim si, da bi Srbija in Hrvaška obrnili novo stran, da se naši otroci ne bi obremenjevali z bremenom vojne in da bi vzpostavili politiko dobrih sosedskih odnosov in sodelovanja, ki bo ljudem odprla nove možnosti," je še dodal Tadić.

"S priznanjem zločinov, opravičilom zanje in obžalovanjem, ustvarjamo možnosti za odpuščanje in spravo," je še dodal srbski predsednik, ki je Ovčaro obiskal v spremstvu hrvaškega kolega Iva Josipovića.

Tadić je prvi srbski predsednik, ki je obiskl Vukovar
Tadić je prvi srbski predsednik, ki je obiskal Vukovar, obisku pa so hrvaški mediji posvetili veliko pozornosti, saj so analitiki prepričani, da je to nov korak na poti sprave med državama. Tadić je najprej obiskal Vukovar, nato pa je v spremstvu hrvaškega predsednika Iva Josipovića položil venec in se poklonil več kot 200 žrtvam na Ovčari, kjer se je novembra 1991 zgodil eden najhujših zločinov pripadnikov srbske vojske nad civilnim prebivalstvom na Hrvaškem, ko so srbski vojaki pobili več kot 200 Hrvatov, tudi ranjencev iz vukovarske bolnišnice.

Tadić se je po poklonu žrtvam na Ovčari v Vukovarju srečal tudi s hrvaško premierko Jadranko Kosor, nato pa so se vsi trije srečali s predstavniki hrvaških združenj družin žrtev vojne in predstavniki Srbov na Hrvaškem. Tadić in Josipović sta obiskala tudi Paulin dvor pri Osijeku, kjer so hrvaški vojaki decembra 1991 ubili 18 srbskih civilistov in pripadnika madžarske manjšine.

Tadić je na vprašanje, ali pomeni opravičilo na Ovčari tudi priznanje srbske agresije na Hrvaške, odgovoril, da sta Hrvaška in Srbija v pravnem sporu pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, ki bo odločalo o vzajemnih obtožbah za genocid.

Obisk pomemben za razvoj odnosov med državama
Predsednik Josipović je pred Tadićevim obiskom povedal, da od obiska srbskega kolega pričakuje veliko in da bo imel Tadićev obisk pomemben vpliv na razvoj dobrih odnosov med državama. Tudi premierka Jadranka Kosor pričakuje konkretne premike v reševanju vprašanja izginulih hrvaških vojakov in civilistov, povedala pa je tudi, da Tadićev obisk doživlja kot poklon vukovarskim žrtvam.

Po srečanju je Kosorjeva ocenila, da gre za pomemben trenutek, ki odpira "novo knjigo" v odnosih med državama. Podpredsednik hrvaškega sabora vladimir Šeks je dejal, da so Tadićeve izjave "izvrstne" in bodo vplivale tako na odnose med Hrvaško in Srbijo kot na stabilnost v regiji.

Tadićev obisk v Vukovarju je na tiskovni konferenci po seji vlade komentiral tudi slovenski premier Borut Pahor, ki je povedal, da je Tadić danes predal sporočilo, da zločini ne zastarajo in da se je potrebno žrtev, ki so bile plod agresivne politike, spominjati vedno in brez političnih pridevnikov in predsodkov, ampak z dostojanstvom. "V tem delu Evrope je potrebno preiti iz razprav o bolečini preteklosti v prihodnost. Brazgotine preteklosti, ki jih je pustila vojna, je treba zaceliti tudi s pietetnimi dejanji," je povedal Pahor. Dodal je še, da je zelo zadovoljen s Tadićevim dejanjem, saj predstavlja nekaj pozitivnega, kar v regijo prinaša mir.

Na Ovčari tudi nekaj protestnikov
Na cesti, ki vodi do množičnega grobišča na Ovčari, se je ob Tadićevem obisku zbralo približno 50 protestnikov, ki so nosili transparente z napisi "Krvi ne moreš sprati" in "Opravičila, a nobenega obžalovanja". Med protestniki naj bi bili žene in matere iz Vukovarja ter veterani in invalidi vojne na Hrvaškem.

Proteste je že pred obiskom napovedala Hrvaška stranka prava, ki jo moti, da Tadić v Vukovar prihaja neuradno. Ob tem so sicer poudarili, da ne želijo izenačevanja krivde in sožalja za umrle, ampak si želijo slišati Tadićevo opravičilo v imenu Srbije. "Tadićev obisk je poraz hrvaške politike in diplomacije v treh točkah - obisk se ne bo zgodil v imenu Srbije, ampak je oseben, ne bomo slišali opravičila, na isto raven pa bo postavil Vukovar in Paulin dvor," je prepričan predsednik HSP-ja Daniel Srb.

Tadić v Vukovar z izginulimi dokumenti
Hrvaški mediji pišejo, da naj bi srbski predsednik v Vukovar, kjer bodo čez dva tedna zaznamovali 19. obletnico padca tega hrvaškega mesta, prinesel tudi nekatere dokumente o pogrešanih in ujetih hrvaških prebivalcih med vojno v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ki so leta 1991 izginili iz vukovarske bolnišnice. Dokumente so srbski vojaki leta 1991 odnesli v Srbijo, Hrvaška pa njihovo vrnitev zahteva že več let.

Kot je za Jutranji list povedala direktorica vukovarske bolnišnice Vesna Bosanac, ima dokumentacija poleg zgodovinske tudi povsem praktično vrednost, saj so bolnišnični kartoni za preživele, ki so se leta 1991 zdravili v vukovarski bolnišnici, pomembni za nadaljnje zdravljenje.

Uradni obisk novembra v Zagrebu
Današnji Tadićev obisk je neuraden, konec novembra pa naj bi Zagreb obiskal tudi uradno, kar bo prvi uradni obisk kakšnega srbskega predsednika na Hrvaškem po osamosvojitvi držav.

Tadić v Vukovarju