Vzrok za eksplozije še ni znan. Foto:
Vzrok za eksplozije še ni znan. Foto:
Vlak s cisternami je treščil v stavbe in eksplodiral. Foto: Reuters
Po eksploziji vlaka iščejo pogrešane

Žrtve so začeli iskati, ko se je zdanilo, zato o točnem številu umrlih za zdaj še ne morejo govoriti. Po navedbah enega izmed gasilcev, ki je pomagal gasiti ogenj, ki je izbruhnil po iztirjenju vlaka, pa je bilo v nekem lokalu, ki ga je ogenj povsem uničil, najmanj 50 ljudi.

"Videti je bilo kot v filmu, eksplozije so si sledile druga za drugo kot po kakšnem scenariju," je dejal eden izmed očividcev Bernard Theberge, ki je bil v času nesreče na terasi nekega bara v bližini, in dodal, da se boji za tiste, ki so bili takrat v baru.

Očividci poročajo, da je po iztirjenju vlaka v soboto okoli 1.20 po krajevnem času odjeknilo najmanj šest močnih eksplozij. Iz mesta s 6.000 prebivalci, ki leži kakih 250 kilometrov vzhodno od Montreala, so zaradi nesreče evakuirali 2.000 ljudi.

Kmalu po nesreči se je odzval tudi kanadski premier Stephen Harper in dejal, da gre za "katastrofalno opustošenje" ter izrazil sočutje s sorodniki in prijatelji prizadetih v nesreči.

Za zdaj še ni jasno, zakaj se je nesreča zgodila, vedo le to, da se je začel vlak ob postanku približno sedem kilometrov pred Lac-Meganticom med menjavo posadke (ko strojevodje ni bilo v lokomotivi) iz neznanega razloga premikati, je kanadskim medijem pojasnil predstavnik železniške družbe.

Lokomotiva je ostala višje, kar kaže na to, da so zavore delovale, a del kompozicije s cisternami z nafto se je nekako odklopil. Ker je teren tam nagnjen, je vlakovna kompozicija začela pospeševati proti mestu. Kompozicija se je iztirila ravno v središču kraja in eksplodirala.

Vlak je imel pet lokomotiv in 72 vagonov s cisternami, od katerih je bilo v vsaki 113.000 litrov nafte. Štiri cisterne so se vnele in eksplodirale. Del kompozicije je padel tudi v bližnjo reko, zato opozarjajo na onesnaženje sosednjega naselja.

Na prizorišče so že poslali preiskovalno ekipo kanadske agencije za prometno varnost.

Po eksploziji vlaka iščejo pogrešane