Regijo Nižni Novgorod oziroma še posebej prizadeto mesto Voronež je danes obiskal ruski premier Vladimir Putin, ki je nagovoril gasilce med gašenjem gozdnega požara in se jim, skupaj z reševalci, zahvalil za opravljeno delo. Foto: EPA
Regijo Nižni Novgorod oziroma še posebej prizadeto mesto Voronež je danes obiskal ruski premier Vladimir Putin, ki je nagovoril gasilce med gašenjem gozdnega požara in se jim, skupaj z reševalci, zahvalil za opravljeno delo. Foto: EPA
Rusija požar ogenj
V boju proti požarom, vzroka zanje sta več tednov trajajoče rekordno visoke temperature in suša, okoli 10.000 gasilcem pomaga na tisoče vojakov in prostovoljcev.
Požari v Rusiji še pustošijo

Ogenj se naglo približuje ruskemu jedrskemu raziskovalnemu centru Sarov. Vodja ruske jedrske agencije Rosatom Sergej Kirienko je na zasedanju sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik Dmitrij Medvedjev, zagotovil, da ni bilo nobene nevarnosti jedrske nesreče in da je tudi zdaj ni, tudi če bi požar dosegel center.

Jedrski raziskovalni center v Sarovu, mestu, ki je zaradi strateškega pomena zaprto za tujce, leži v regiji Nižni Novgorod. Gre za območje, ki so ga gozdni požari najbolj prizadeli, z njim pa se bori okoli 2.000 gasilcev.

Regijo Nižni Novgorod oziroma še posebej prizadeto mesto Voronež je danes obiskal ruski premier Vladimir Putin, ki je nagovoril gasilce med gašenjem gozdnega požara in se jim, skupaj z reševalci, zahvalil za opravljeno delo. Obiskal je tudi sedež koordinacije akcij.

Zaradi požara Medvedjev odpuščal visoke časnike
V gozdnem požaru na območju Moskve je bilo uničeno tudi logistično oporišče letalstva mornarice, zaradi česar je Medvedjev izrekel opozorilo poveljniku vojne mornarice admiralu Vladimirju Visockiju in njegovemu prvemu pomočniku Aleksandru Tatarinovu. Ob tem je odstavil več visokih častnikov, obrambnemu ministrstvu pa naročil, da zaradi neizpolnjevanja dolžnosti odpusti še nekaj častnikov.

Gre za oporišče, kjer je konec julija v požaru pogorelo skladišče, klub, dve garaži ter 12 skladišč z opremo za letala ter več avtomobilov. Žrtev ni bilo.

Ogenj zahteval 48 smrtnih žrtev
Z ruskega ministrstva za izredne razmere so danes sporočili, da je število smrtnih žrtev uničujočih požarov po Rusiji naraslo na 48. V zadnjih 24 urah so nastali 403 novi požari, pri čemer so jih 293 pogasili.

V boju proti požarom, vzroka zanje sta več tednov trajajoče rekordno visoke temperature in suša, okoli 10.000 gasilcem pomaga na tisoče vojakov in prostovoljcev. Požari divjajo v najmanj 17 ruskih regijah, pri čemer v sedmih veljajo izredne razmere. Prvič od izbruha požarov pa so danes sporočili, da je bil uničen kakšen pomemben kulturni objekt. V vasi Jevlaševo na območju Pensa, okoli 560 kilometrov jugovzhodno od Moskve, je pogorela lesena cerkev, skupaj z njo pa oltar in ikone iz 19. stoletja.

Požari v Rusiji še pustošijo