Palestinci trdijo, da so s kamenjem branili svoj sveti kraj pred Judi. Foto: Reuters
Palestinci trdijo, da so s kamenjem branili svoj sveti kraj pred Judi. Foto: Reuters

Palestinska stran trdi, da se je razširila novica o tem, da nameravajo Judje vstopiti v vzhodni del Jeruzalema, kjer je Kupola na skali. Tik pod njo je Zid objokovanja, judovski sveti kraj. Okoli tisoč mladih Palestincev je noč preživelo v Al Aksi in okoli nje, ki je za Meko in Medino tretje najsvetejše muslimansko mesto, v strahu, da bodo na območje vstopili Judi.

Izraelska policija, ki tja po navadi ne stopa, je vstopila, ker so Palestinci začeli metati kamenje. Policija je aretirala sedem Palestincev. V spopadih so bili ranjeni štirje policisti. V bolnišnico so z ranami, ki so jih povzročili umetni naboji, sprejeli tri Palestince, več jih zdravijo zaradi vdihovanja solzivca.

Šaron leta 2000 sprožil drugo intifado
Z obiskom Tempeljskega griča, ki ima zgodovinski pomen za Jude, ker naj bi na njem stala prvi in drugi tempelj, ki je med muslimani znan kot Haram Al Šarif, je tedanji voditelj izraelske opozicije Ariel Šaron leta 2000 sprožil drugo palestinsko intifado (vstajo). Palestinci želijo ustanoviti svojo državo, katere glavno mesto bi bil Vzhodni Jeruzalem, vključno z starim mestom.

Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je Izrael obtožil, da podpihuje napetosti, ker želi spodkopati ameriška prizadevanja po nadaljevanju mirovnih pogajanj med Palestinci in Izraelom.

Spor glede svetih krajev
Spopad je še zaostril napetost, ki je nastala, potem ko je Izrael objavil namero, da vključi nekatere muslimanske svete kraje na Zahodnem bregu, med njimi t. i. Grob patriarha v Hebronu, kjer naj bi bil pokopan Abraham oz. Ibrahim v islamu, na seznam judovske kulturne dediščine.