Protesti se nadaljujejo tudi danes, ko so se v osmih mestih na Kitajskem na ulice podale ogorčene množice, ki ne odobravajo akcije japonskih aktivistov in politikov. Foto: EPA
Protesti se nadaljujejo tudi danes, ko so se v osmih mestih na Kitajskem na ulice podale ogorčene množice, ki ne odobravajo akcije japonskih aktivistov in politikov. Foto: EPA
Otok, ki ga Kitajci menujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku.
Za upravljanje spornega japonskega otočja Senkaku se poleg Kitajske zavzema tudi Tajvan. Foto: EPA

Približno 150 japonskih aktivistov in politikov je v 20 plovilih na otočje prispelo malo pred sončnim vzhodom po krajevnem času, za akcijo pa so se odločili le nekaj dni po tem, ko so otočje obiskali kitajski aktivisti, ki jih je Japonska z otočja kmalu izgnala.

"Mednarodni skupnosti želim pokazati, da so otoki naši. V igri je prihodnost Japonske," je pred začetkom akcije dejal japonski politik Keniči Kodžima.

Aretacija in izgon 14 kitajskih aktivistov
Japonska vlada je sicer v celoti prepovedala izkrcavanje na otok, potem ko je nanj ob sredni obletnici japonskega poraza v drugi svetovni vojni pripotovalo 14 kitajskih aktivistov in novinarjev iz Hongkonga. Ti namreč menijo, da otočje, ki ga Kitajska pozna pod imenom Diaoju, spada pod kitajski nadzor.

Japonska je Kitajce aretirala in v petek izgnala z otočja, med državama pa se je razvnel diplomatski spor. Kitajsko zunanje ministrstvo se je na izgon kitajskih državljanov z otočja odzvalo s pozivom Japonski, naj "takoj preneha izvajati ukrepe, ki škodijo kitajski ozemeljski suverenosti" in japonske poskuse, da bi enostransko upravljala z otoki, označilo za "nezakonite in neveljavne".

Protesti na Kitajskem se nadaljujejo
Proti izgonu kitajskih aktivistov z otočja Senkaku je v soboto protestiralo več sto aktivistov v zahodnokitajskem mestu Šjan, protestniki pa so se zbrali tudi pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu. Protesti se nadaljujejo tudi danes. V osmih mestih na Kitajskem so se na ulice podale ogorčene množice, ki ne odobravajo akcije japonskih aktivistov in politikov.

Spor okoli otočja Senkaku je sicer eden največjih kamnov spotike, ki ovirajo napredek v diplomatskih odnosih med Kitajsko in Japonsko. Drug spor podobnih razsežnosti se vrti okoli japonske okupacije delov Kitajske med drugo svetovno vojno.

Otoke bi upravljal tudi Tajvan
V spor se je danes vmešal tudi Tajvan, ki se tudi poteguje za upravljanje otokov, z Japonsko pa nima vzpostavljenih diplomatskih odnosov. Tajvansko zunanje ministrstvo je akcijo japonskih aktivistov označilo za provokacijo.