Nasilje v Kairu je zasenčilo drugi del parlamentarnih volitev. Foto: Reuters
Nasilje v Kairu je zasenčilo drugi del parlamentarnih volitev. Foto: Reuters
Kri na ulicah Kaira

Spopadi so se v središču egiptovske prestolnice začeli zgodaj zjutraj, potem ko je eden izmed udeležencev, ki je bil okrvavljen, zatrdil, da so ga vojaki prijeli in pretepli.

To je preostale protestnike, ki od novembra vztrajajo na ulicah Kaira in zahtevajo prenos vojaške oblasti na civilno, tako razjezilo, da so začeli kamenjati vojake. Nekateri so vanje metali tudi molotovke, na kar so vojaki odgovorili s streljanjem v zrak, uporabili pa so tudi vodne topove. Med ranjenimi je tudi 32 pripadnikov varnostnih sil.

"Narod zahteva usmrtitev feldmaršala"
Protesti so se nadaljevali tekom dneva pred različnimi poslopji, tudi pred sedežem vlade v Kairu. Demonstranti so med drugim vzklikali: "Narod zahteva usmrtitev feldmaršala", pri čemer so imeli v mislih vodjo vrhovnega vojaškega sveta Huseina Tantavija, ki je oblast prevzel po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka.

Nov val nasilja je vrgel senco na drugo fazo parlamentarnih volitev. Vojska je sporočila, da bodo oblast predali po predsedniških volitvah. Te naj bi potekale konec junija prihodnje leto.

Vrhovni vojaški svet je februarja, ko je prevzel oblast, med drugim suspendiral ustavo, kar pomeni, da pristojnosti začasnega premiera in njegovega kabineta ter novega parlamenta, za katerega volitve trenutno potekajo, niso jasne.

Kri na ulicah Kaira