Karzaj si je svojo kredibilnost načel na spornih jesenskih predsedniških volitvah, a koalicijske sile nimajo drugega partnerja v nemirni državi. Foto: EPA
Karzaj si je svojo kredibilnost načel na spornih jesenskih predsedniških volitvah, a koalicijske sile nimajo drugega partnerja v nemirni državi. Foto: EPA
Afganistan
Tuji vojaki so v Afganistanu že osem let, a vidnejšega napredka pri obnovi države še ni videti. Foto: EPA
Konferenca o Afganistanu

Udeležencem mednarodne konference o Afganistanu, ki poteka v Londonu in na kateri naj bi določili smernice za napredek v nemirni državi, je Karzaj dejal, da bo njegova vlada po tradicionalni skupščini, imenovani loja džirga, oblikovala nacionalni svet za mir, spravo in reintegracijo.

V otvoritvenem nagovoru predstavnikom iz 70 držav je Karzaj napovedal, da bodo "roko sprave" ponudili vsem tistim, ki niso člani teroristične mreže Al Kaida ali drugih terorističnih organizacij, in tistim, ki bodo sprejeli ustavo. Zahodne vlade so doslej zavračale neposredne pogovore s talibanskimi voditelji, a se tudi one vse bolj zavedajo, da brez političnega dogovora ne bo rešitve za Afganistan.

Čeprav talibani do zdaj niso pokazali pripravljenosti na kakršne koli pogovore, kaj šele na sodelovanje s Karzajem, ki ga označujejo za marioneto Američanov, pa nekateri poznavalci opozarjajo, da so že naveličani nenehnega bojevanja in se tako kot njihov sovražnik zavedajo, da zmaga ni mogoča samo z vojaškimi sredstvi.

Savdijci pogojujejo pomoč
Afganistanski predsednik je za pomoč pri iskanju miru v svoji državi zaprosil tudi savdijskega kralja Abdulaha, saj pričakuje, da bo imela savdska monarhija veliko vlogo pri ohranjanju miru in omejitvi moči talibanov.

Vloga Savdske Arabije je pomembna predvsem zato, ker je ta država v zelo dobrih odnosih s Pakistanom, v preteklosti pa naj bi imela celo neformalne pogovore s predstavniki talibanov. Med drugim sta bila Savdska Arabija in Pakistan med prvimi državami, ki sta priznali talibansko oblast, ki jo je leta 2001 strmoglavil napad ZDA na državo.

Savdska Arabija se je že odzvala na Karzajev poziv, a svoje sodelovanje pri mirovnem procesu pogojuje s tem, da talibani odrečejo zatočišče vodji Al Kaide Osami bin Ladnu in prekinejo vse vezi z drugimi terorističnimi mrežami.

Karzaj je poudaril, da stabilnost Afghanistana ni odvisna le od notranjih dogodkov v državi, temveč tudi od sosednjih držav. "Pozivamo vse naše sosede, še posebej Pakistan, da podprejo naša prizadevanja za ohranjanje miru in pomiritev strasti v državi," je dejal Karzaj. ZDA menijo, da se vodja talibanov mula Omar in bin Laden skrivata v odročnih goratih predelih Pakistana ob meji z Afganistanom.
Brown vidnejše rezultate pričakuje prihodnje leto
Konferenco o Afganistanu je z govorom odprl britanski premier Gordon Brown, ki je dejal, da bi morali "do sredine prihodnjega leta narediti vidnejši korak zoper nestablnost v državi". Konferenco v Londonu so organizirali Velika Britanija, Združeni narodi in afganistanska vlada.

Še pred uradnim začetkom konference je Brown za BBC dejal, da je pred destabilizacijo talibanov treba najprej okrepiti varnostne sile v državi. Cilj konference je sklenitev dogovora, da bi afganistanska oblast prevzela odgovornost za stabilnost in varnost v državi, torej zaščitila prebivalce pred napadi talibanov.

Talibani so v odzivu na londonsko konferenco dejali, da bodo nemiri v Afanistanu trajali toliko časa, dokler bodo v državi navzoče tuje sile.

Konferenca o Afganistanu