Peking meni, da se lovec J-20 lahko postavi ob bok ameriškim lovcem. Foto: Reuters
Peking meni, da se lovec J-20 lahko postavi ob bok ameriškim lovcem. Foto: Reuters
Letalski miting v Džuhaju velja za enega največjih na svetu. Foto: Reuters

Najnovejše kitajsko bojno letalo velja za simbol goreče želje Pekinga, da bi moderniziral in nadgradil svojo vojaško zmogljivost. Kitajski predsednik Ši Džinping si želi okrepiti kitajske oborožene sile, da bi tako odločnejše nastopal na mednarodnem parketu in v regiji, še posebej v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju. Mednarodna zveza za letalski promet predvideva, da bo Kitajska do leta 2024 postala največji svetovni letalski trg.

"Nevidna" lovca J-20 kitajske vojske, ki ju je razvil kitajski letalski velikan Aviation Industry Corporation of China (Avic), sta prvič poletela že leta 2011, a so ju javnosti predstavili šele zdaj, ko sta obkrožila zbrano množico na kitajski mednarodni razstavi letalske in vesoljske industrije v Džuhaju nedaleč od Hongkonga.

Kitajska pogosto razkaže svoj najnovejši vojaški arzenal na tej razstavi, ki poteka na vsake dve leti in velja za eno največjih na svetu. Leta 2014 je tako postavila na ogled svojega lovca J-31.

Kitajski korak naprej
J-20 je večji od svojega predhodnika, oba pa veljata za korenit napredek pri uveljavljanju kitajske vojske kot supersile na Tihem oceanu. "Letalo J-20 je kitajska nova generacija lovca stealth, razvit tako, da ustreza vsem potrebam bojišč prihodnosti," je prejšnji teden povedal predstavnik kitajskih zračnih sil polkovnik Šen Džinke.

"Raziskave in razvoj napredujejo po načrtih. Letalo bo še dodatno okrepilo splošno zmogljivost za boj zračnih sil, kar bo pomagalo poslanstvu vojske, da vzdržuje nacionalno suverenost, varnost in ozemeljsko celovitost."

ZDA neimpresionirane
Vsi pa nad najnovejšo kitajsko pridobitvijo niso navdušeni. General David Goldfein, načelnik generalštaba ameriških zračnih sil, tako ni prav nič impresioniran nad lovcem J-20. "Ko slišim za primerjave F-35 proti J-20, gre skoraj za irelevenatno primerjavo," je dejal Goldfein avgusta za portal BreakingDefense.com, pri čemer je govoril o lovcu F-35, ki ga je ameriška vojska razvila po raptorju.

Ameriški general meni, da ameriški F-35 dopolnjuje preostala ameriška orožja in sisteme, zaradi česar imajo ZDA tehnološko prednost. Po Goldfeinovem mnenju J-20 uporablja tehnologijo, ki bolj spominja na že odsluženega lovca F-117A, s katerim so zračne sile ZDA prvič poletele v 80. letih.