Japonsko obrambno ministrstvo želi v naslednjem proračunu zase 45,5 milijarde evrov. Foto: EPA
Japonsko obrambno ministrstvo želi v naslednjem proračunu zase 45,5 milijarde evrov. Foto: EPA
Japonski lovec
Japonska želi v dvajsetih letih razviti brezpilotnega lovca, veliko denarja pa želi vložiti tudi v nakup ameriških lovcev F-35. Foto: Reuters

O predlogu poroča Reuters, ki navaja poznavalskega vladnega uslužbenca. Ministrstvo želi proračun povečati s 5,05 na 5,16 trilijona jenov (45,5 milijarde evrov). Do novega predloga za več vojaških sredstev prihaja v času, ko rastejo napetosti v Vzhodnokitajskem morju, Severna Koreja pa nadgrajuje svoje balistične rakete.

Reuters še poroča, da namerava Japonska v sodelovanju z zasebnim sektorjem v naslednjih dveh desetletjih razviti prototip brezpilotnega lovca. Glede na načrt razvoja tehnologije, v katerega je imel Reuters vpogled, naj bi najprej razvili brezpilotno izvidniško letalo, deset let zatem pa še brezpilotnega lovca.

Varnostni analitik Takaši Kavakami z Univerze Takušoku meni, da je tudi takšno povečanje sredstev nezadostno. "Varnostno okolje Japonske je resno zaradi sosednjih Severne Koreje in Kitajske," je dejal.

Japonska bo sicer še ta mesec uradno razkrila proračunske zahteve za obrambo in druga področja za fiskalno leto do konca marca leta 2018.

Milijarde za rakete in lovce
Predlog obrambnega ministrstva vključuje tudi nadgradnjo raketnega obrambnega sistema PAC-3, kar bi stalo 880 milijonov evrov. Takšna nadgradnja bi po nekaterih virih pomenila dvojno podaljšanje dometa raket na več kot 30 kilometrov, poroča Reuters.

Del sredstev bo namenjen tudi nadgrajeni različici ameriškega nevidnega lovca F-35 ter krepitvi japonske obalne straže na južnih otokih Mijakodžima in Amami Ošima. Napetosti med Japonsko in Kitajsko so se ta mesec povečale, potem ko so plovila kitajske obalne straže in druga plovila plula blizu spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju.

Po poročanju japonskih medijev se Japonska, Kitajska in Južna Koreja dogovarjajo za sestanek zunanjih ministrov, ki naj bi bil naslednji teden.