Znova skoraj vsakodnevni prizori v Bagdadu. Foto: Reuters
Znova skoraj vsakodnevni prizori v Bagdadu. Foto: Reuters

Irak je priča najhujšemu valu nasilja po letu 2008, ko je sektaško nasilje med pripadniki sunitske in šiitske skupnosti doseglo vrhunec in zahtevalo na tisoče življenj.

Kar devet od desetih eksplozij je odjeknilo v šiitskih soseskah Bagdada. Vse eksplozije so odjeknile zgodaj zjutraj v razmiku pol ure. Najhuje je bilo v južnem predmestju Mahravan, kjer je avtomobil bomba v bližini dobro obiskane tržnice ubil sedem ljudi.

Oktobra je bilo v bombnih napadih po Iraku ubitih že več sto ljudi, samo septembra skoraj tisoč, medtem ko jih je bilo prejšnji mesec po podatkih ZN-a ranjenih okoli dva tisoč. Nadzorna skupina Iraq body count je letos naštela 3.000 žrtev med civilisti.

Vojna v Siriji razpihnila nasilje prek meja
Čeprav odgovornosti za napade ni prevzel nihče, so najverjetneje delo sunitskih skrajnežev, ki so letos znova prišli na plano in skušajo znova zanetiti nasilje med suniti ter šiiti.

Pri tem izkoriščajo negotove razmere v sosednji Siriji, kjer že dve leti in pol divja državljanska vojna, v kateri se na obeh straneh bojujejo sunitski in šiitski borci iz Iraka.

Šiitski vladi premierja Nurija Al Malikija do zdaj ni uspelo ustrezno odgovoriti na zahteve sunitske manjšine, ki je v obdobju vladavine Sadama Huseina uživala privilegije, zdaj pa se počuti odrinjeno na rob političnega dogajanja in postaja tudi žrtev zlorab, ki jih izvajajo varnostne sile.