Bagdad je znova postal priča vsakodnevnih napadov. Foto: EPA
Bagdad je znova postal priča vsakodnevnih napadov. Foto: EPA

Tarča bombnih napadov so bile tržnice in parkirišča. Najhujši napad se je zgodil v šiitski četrti Sadrovo mesto, kjer je razneslo avtomobil bombo, ko so se tam zbrali delavci. Skupno je v iraški prestolnici razneslo 14 avtomobilom bomb in vse kaže, da so bili napadi usklajeni.

Odgovornosti za napade ni prevzela nobena skupina, a v preteklosti so za napadi na pripadnike šiitske skupnosti stali sunitski skrajneži, ki želijo znova zanetiti sektaško nasilje, kakršnemu je bil Irak priča v letih 2006 in 2007.

Pripadniki sunitske manjšine zatrjujejo, da se pod vlado večinskih šiitov počutijo odrinjene od političnega dogajanja in so žrtev zlorab varnostnih sil.

Iraške oblasti obtožujejo z Al Kaido povezane skrajneže, da želijo izkoristiti politična razhajanja in konflikte v regiji za spodbujanje nasilja.

Krhko ravnovesje med sunitsko in šiitsko skupnostjo v Iraku je na preizkušnji zaradi državljanske vojne v sosednji Siriji, kamor so se na obe strani odšli borit tako iraški suniti kot šiiti.

Na začetku leta sta se združili iraška in sirska veja teroristične mreže Al Kaida in oblikovali Islamsko državo Iraka in Levante.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v napadih letos ubitih že 5.000 ljudi, medtem ko organizacija Iraq Body Count navaja, da je nasilje zahtevalo kar 6.000 življenj.